אאא

מכשול חמור התגלה באקראי: בביקורת שנערכה על ידי מפקח באיטליז מושגח בצפון נמצאו צלעות כבש אשר נרכשו ממפעל הכהנים ואשר העלו את חשדו של המפקח. הנתחים הובאו לבדיקת שני מנקרים מומחים אשר אישרו את החשדות ואף מצאו שאריות חלב על חלק מן הנתחים הבלתי מומלחים, דבר המצביע על בשר שאינו כשר ואסור באכילה.

לאור חומרת הממצאים הגיעו נציגי הרבנות נהריה ביחד עם מנקר מומחה למפעל הכהנים נהריה שמשם נרכשה התוצרת תוך זימון בעל המפעל למקום באופן מיידי. במהלך חיפוש שערכו במקום, איתרו בשר טריפה ממקומות שונים שכללו גם שקדי עגל טרפים מחב' אחמד דאבח בשר ועור מדיר אל אסד.

גורם ברבנות אמר כי בשתי בדיקות מדגמיות נמצא כמות עצומה של בשר שאינו כשר, וזאת מבלי שנאמדה כמות הבשר מסוג דומה ששווקה כבר לעסקים ברחבי הארץ. כך נוצר מצב שעשרות בעלי עסקים, בהם מסעדות, בתי מלון ואולמות אירועים – נאלצו מאז סוף שבוע להכשיר מחדש את כל הכלים והמטבחים.

בהודעת הרבנות שפורסמה מיד לאחר המקרה, נמסר כי על כל מי שרכש בשר ממפעל זה לבצע שאלת רב בנוגע להכשרת כלים, וכי היחידה הארצית ממשיכה בחקירה על מנת לעלות על מקור הבשר.

בעקבות גילוי המקרה, ברבנויות מקומיות בהם התברר כי בבתי העסק שבתחומם נכנס בשר מהמפעל, מבוצעות הכשרות בבתי העסק והרב המקומי מפרסם הנחיות לציבור בנוגע להכשרת הכלים בביתם.

אסף ענבר, רכז היחידה להונאה בכשרות של הרבנות הראשית, שהיה מעורב בתפיסה מספר כי "נסיון העבר מלמד כי במקרה של תפיסת הונאה מסוג זה ישנה חשיבות עצומה לעבודה מהירה בשטח, שכן מייד לאחר ההלם הראשוני בעל העסק עלול לפעול להעלמת הממצאים. דרשנו וקיבלנו מבעל העסק את רשימת הלקוחות המלאה שלו וכעת אנו פועלים בשיתוף הרבנויות המקומיות על מנת לוודא בלימה של הפצת התוצרת הטריפה ויידוע הצרכנים ככל הנדרש".

אסף הוסיף כי "מדובר בהונאת כשרות מורכבת שכן בוצע ערבוב של בשר טרף וכשר, דבר המקשה על גילוי מקרים אלו".

רפי יוחאי, מנהל תחום אכיפה וסגן מנהל אגף הכשרות הארצי: "מחלקת ההונאה בכשרות פועלת ביעילות הודות לדיווחים יומיומיים המתקבלים ממשגיחים, מפקחים ורבני הערכים המקומיים בכל מקרה של חשד. הפריסה של מעגלי ההשגחה - משגיחים, מפקחים ומחלקת ההונאה הארצית הנמצאים בקשר הדוק ופתוח, מאפשרת לאתר במהירות המירבית מקרים חמורים כגון זה. המפקח ושאר המעורבים מנעו הגעת טריפות לאלפי צרכנים".

יוחאי הוסיף כי "בימים אלו של שיא עונת התיירות שבה תחום ההסעדה פעיל ביותר וכי רכישת הבשר מוגברת, קיים פיתוי גדול מאוד לנסות לדחוף תוצרת פופולארית ובכלל זה צלעות כבש טריפה וכדו' ועל כן נדרשת עירנות גדולה במיוחד של כל גורמי הכשרות על מנת לגדוע באיבו כל נסיון להכשיל את הציבור, אני קורא לציבור לעקוב אחר תוקפם של תעודת הכשרות".