נבחר במילים טובות

תגידו, מה קרה לנו? // יצחק הרצוג

איך הפך השיח בינינו למתלהם כל-כך, לקיצוני ולמשולח כל רסן? איך הפכנו את הרשתות החברתיות לבמה שבה הכל לכאורה מותר, שבה אפשר ללכלך על כל אדם, להשפיל, לבזות, להתייחס לכל יריב או סתם בעל דעה אחרת לאויב? • נשיא המדינה, יצחק הרצוג, בטור אישי (בארץ)

נשיא המדינה יצחק הרצוג (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

קשה לחלוק על כך שהרשתות החברתיות, הביאו הרבה טוב לעולם. הן מאפשרות לא פעם ריבוי דעות ויצירת קהילות מבורכות שעוזרות, תומכות ולפעמים אפילו מצילות חיים. אבל היום גם אין ספק שהגבולות אינם ברורים מספיק, ושהפלטפורמות המבורכות משמשות גם לדורסנות, בריונות ואלימות. כולנו נחשפים לעלבונות, לקללות שמוטחות, לסגנון שאסור לנו לקבל. המקלדת לא סובלת הכול, והרשת לא סובלת הכול, וגם אנחנו צריכים להפסיק לסבול.

את השיח הקיצוני והמתלהם הזה אנחנו חייבים לשנות. היכולת להביא את השינוי הזה מתחילה במקלדת ובסלולרי של כל אחד ואחת מאיתנו. רגע לפני שאנחנו משחררים עוד תגובה מעליבה סתם כי אנחנו יכולים, קצת לפני שאנחנו משחירים או כותשים במילותינו את מי שרואה את הדברים אחרת מאיתנו - אנחנו חייבים לעצור, לנשום עמוק ולזכור: השפה הבוטה, המילים הפוגעניות, אינן משיגות דבר. הן רק גורמות נזק. ויותר משמדובר בנזק למי שנגדו אנחנו יוצאים, זהו בראש ובראשונה נזק לכולנו: לחברה שלנו, ליכולת שלנו לחיות כאן יחד, לבנות יחד עתיד משותף. זו הקומה הראשונה והמתחייבת – קומה שבה אנו מפסיקים את אלימות המקלדות.

ויש עוד קומה, של הוספת אור וטוב בעולם, כדברי המשורר בספר תהלים "סור מרע ועשה טוב". הרי יש להן כוח עצום, למילים. כוח לברוא מציאות וגם לשנות אותה, כוח להרוס, אבל גם כוח לבנות מחדש. לכן, מתוך אמונה ביכולת שלנו להביא יחד לשינוי השיח ברשתות החברתיות, אני קורא לכולנו לחשוב טוב ומזמין אתכם ואתכן להצטרף לקמפיין אותו אנו משיקים בימים אלה למען עידודה של התנהלות אחרת ברשתות.

אם נשנה את האווירה, אם "נרים" קצת לאחרים – כל אחד ואחת, אם נראה את הטוב, נפרגן, נאיר את אורנו ונעזור לאחרים להאיר את אורם שלהם – אני בטוח שנצליח יחד ליצור מרחב ציבורי נעים יותר, לחיינו המשותפים כאן בארץ היפה הזאת. כדברי המשורר איש ירושלים יהודה עמיחי: "בארץ הלוהטת הזאת, מילים צריכות להיות צל".

בנאום ההשבעה שלי כנשיא המדינה אמרתי זאת, וכאן אני שב ומדגיש: בואו נבחר, כל יום מחדש, בנו. נבחר לנצח ביחד, לא רק אחד את השני. נבחר להאיר פנים, לכבות את הבעירה והשנאה עם הרוח הישראלית, להרבות באהבת ישראל. נבחר להיות מאוחדים לא רק בערכים ובעקרונות, אלא גם בתקוות ובחלומות שלנו. אני מאמין בנו. מאמין שאם נחשוב טוב, ונקליד טוב, הטוב בוא יבוא.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

8
אתה מדבר כאילו אתה לא חי בישראל. דבר ראשון תעשה סדר בכנסת ישראל, בבית המשפט העליון כי אין צדק ואין משפט אמת. אין תרבות ואין כבוד. איך אומרים: הדג מסריח מהראש ממשלה שאין לו מנדט ולגטימציה להיות בתפקיד הנ"ל. הכנסת, בית דין עליון, משטרה וכו' מתנהלות כמו בסטות בשוק. אז בעצם, מה אתה דורש מהעם? כל ההתנ
נשיא מתנשא מהעם
7
קודם תטפל בהסתה המטורפת בתקשורת נגד חרדים, יש שם חבורה שלימה שמתפרנסת מזה, אילן שחר, מירב ארלוזורוב, שטרסלר, כל עתון הארץ, ועוד, כל זב חוטם יכול ללכלך על כל החרדים שהם פרזיטים אוכלי חינם דברים שלעולם לא יכתבו על ערבים, אחרי זה נדבר
יואל
6
אמן יפה ונכון כתב הנשיא הזמני עד היתגלות מלך המשיח
ללא שם
5
אנחנו החרדים היינו צריכים להיות סמל ודוגמא לאיך אדם צריך להתנהג. במקום זה הפכנו לכלבי אשפתות שלא טובים במאומה מאלו שאין להם תורה. לחילול ה' הזה אין כפרה!
אנחנו החרדים
אתה חרדי כמו ליברמן, אני בכלל לא מתבייש בהתנהגות החרדים
צבי
4
כתושב לגבי השיח .מגיע לפחות לדעתי ממקום טוב ודואג כשאני רואה את קריב שרצית ואת חבורתו הורסים את כל היקר לעם היהודי לי זה כואב כשאני רואה אנשי שמאל מגינים על מחבלים אותי זה מקומם .כי מבחל שיורה ברונה הוא לא בודק מי ימין ומי שמאל .וכל המחשבה של "אנשי הצדק והחוק " היא מאוד צבועה אבל הנזק לעם היהודי גדו
קובי
3
קודם שידאג שחברי הכנסת ילמדו לדבר בנחת ואחר כך ידאג לצבור הנאבןּ
ללא שם
2
נשיא נחמד אבל לא חי את המציאות אחיו השמאלנים עליהם הוא נמנה שונאים שנאת מוות את החרדים... הם מבקשים לנתק כל קשר יהודי למדינה.... קשוט עצמך אחר כך קשוט אחרים
מאיר
1
מה כולם מתפלאים ? כאשר אין כבוד לראש ממשלה מכהן, כאשר מנסים להשפיל אותו , וככל שמשפילים בכתבים מקבלים יותר "כבוד" , עד שממאיסים אותו מהציבור , אז שלא יתפלאו שזה חוזר כמו בומרנג !!! וכבר כתב דוד המלך בתהילים (פרק ז' פסוק ט"ז ) בור כרה ויחפרהו ויפל בשחת יפעל. הרי כולם יכולים להשפיל חרדים , ודתיים , ז
עזרא

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפוליטי מדיני: