בודק גבולות • פרק 4

ביקור במוצב אסטרא, העיניים של המדינה

משה מנס ממשיך בסיור המרתק בגבולות הארץ עם כוחות צה"ל • בפרק הרביעי הוא מגיע אל גבול סוריה, למוצב הגבוה במדינה • החשש ממלחמה, החיים בבונקר, השלג ו'נוהל חמין' • צפו (חדשות)

גבול מדינת ישראל נפרס לצד ארבע מדינות: ירדן, מצרים, סוריה ולבנון. מלבדם יש גם את רצועת עזה שבשליטת חמאס, ואזורים ביהודה ושומרון אשר חלקם בשליטת הרשות הפלסטינית וחלקם בשליטה משותפת. חוץ מהגבולות היבשתיים, יש גם גבולות ימיים עם לבנון ומצרים, בים התיכון, בים המלח ובים סוף.

בפרק הרביעי בסדרת "משה מנס בודק את הגבולות", הגיע כתבנו עד גבול סוריה, אל מוצב אסטרא - המוצב הכי גבוה במדינה אשר שיושב על משולש הגבולות בין סוריה לבנון וישראל, וזאת לאחר קבלת אישורים מיוחדים מהפיקוד הצבאי ועבודה מאומצת של דובר צה"ל.

המוצב אשר זכה לכינוי "העיניים של המדינה" ממוקם במפלס העליון של ההר - בכתף הר החרמון, בגובה של כ-2,100 מטרים, וקיימים בו מכשירים אלקטרוניים לאיסוף מודיעין עבור יחידה 8200 באמ"ן ומערכות של חיל האוויר.

מיקום המוצב - במשולש הגבולות בין סוריה ללבנון (מתוך גוגל מפות)

בכתבה אשר צולמה בחודשים האחרונים, ועברה את אישורי הצנזורה והמחלקה לביטחון מידע - ניפגש מנס עם סגן עומר מינקוביץ סמ"פ אסטרא מגדוד 71 חטיבה 188 אשר מסביר על הרגישויות בגבול, הקשיים, האתגרים, ההכנות לקראת החורף, והמוכנות לאירוע מלחמה העלולה לפרוץ ברגע אחד.

ביקרנו בתוך הבונקר המבוצר שם פגשנו את החיילים מתאמנים, ולמדנו על החיים השוטפים, השגרה היומיומית ועל נוהל החמין. השקפנו אל גבולות סוריה ולבנון אשר נמצאים במרחק הליכה וללא גדר מפרידה.

רקע היסטורי על סוריה

בעשרות השנים האחרונות היוותה סוריה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי. היא מצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. סוריה עד היום תובעת מישראל את החזרת השליטה על שטחים ברמת הגולן אשר נכבשו על ידי ישראל במלחמת ששת הימים.

משנת 1970 שולטת בסוריה מפלגת הבעת' המתבססת על בני המיעוט העלווי, אשר מהווים אחוז קטן מהאוכלוסייה. הם מחזיקים ברוב המשרות השלטוניות ותפקידי הקצונה הבכירים בצבא ובשירותי הביטחון.

בתחילת 2011, החל "האביב הערבי" ובמסגרתו גם בסוריה התחילה מלחמת אזרחים בין כוחות הנשיא אסד לבין כוחות המורדים והפולשים, בעיקר האופוזיציה הסורית, תחריר אל-שאם הג'יהאדיסטי והמדינה האסלאמית הקיצונית. נהרגו במלחמה לפחות 511,000 אנשים, ויותר מארבעה מיליון איש נמלטו כפליטים לכל העולם ובעיקר למדינות השכנות.

בעיני רוב העולם, הנשיא בשאר אסד שטבח בבני עמו - איבד את הלגיטימציה שלו - אך איראן, החיזבאללה ורוסיה סיפקו לו תמיכה צבאית ונשק.

אין לחימה ישירה בין ישראל לסוריה, לבנון והחיזבאללה, אך יש את מה שנקרא בשפה המקצועית - מב"מ, דהיינו: מערכה בין המלחמות, אשר במסגרתה אנו שומעים על תקיפות אוויריות של חיל האוויר הישראלי בסוריה, סיכולים ממוקדים באירן, לוחמת סייבר ופעולות של יחידות מיוחדות ולוחמי "המוסד".

במערכה זו מקפידה ישראל על עמימות ועל יכולת הכחשה. המטרה היא פגיעה בהתבססות איראן וחיזבאללה בסוריה ובאזורים נוספים במזרח התיכון, לעצור את התעצמותן והצטיידותם במערכות נשק מתקדמות, ולפגוע בפרויקט הטילים המדייקים המשותף לאיראן וחיזבאללה.

במרץ 2018 סיפר הרמטכ"ל דאז גדי איזנקוט, שבתקופת כהונתו ערך צה"ל יותר מאלף פעולות מעבר לגבולות ישראל.

• • •

תודות:

  • מיכאל מעוז דובר צה"ל למגזר החרדי; דו"צ 474 עינב ויינשטיין; צלם דובר צה"ל
  • מולי הרשקוביץ - על פתיח, עריכה והנפשות
  • אלישבע מזרחי - על גרפיקה ולוגו

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (76%)

לא (24%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

23
הכתבה הכי מעניינת בכיכר השבת!
נח
22
משההההה תוכל לבוא לבדוק את שיווק הקריה??? דווח לנו על המחסור בכבד. יאללל ההההה משההה
הגרא המאוחדת...
21
למה מאשרים בחור שלא שירת בצה" ואפילו אין לו שום ידע בסיסית בתוארים צבאיים סמ"פ סמג"ד וכו' להסתובב ולבקר במקומות אסורים לאזרחים,
צה"ל
ככה תרגע בלי שאלות חרטטניות
בננה
20
מצד אחד חבל שנותנים במה לצהל מצד שני זה מעניין וטוב לראות שומרים על כשרות בסיסית. אבל חס וחלילה לא לסמוך על זה!!!
יוני שפירא
19
אני מביט לאחור בערגה, לאחר פציעה קשה במלחמת כיפורים בקרבות, ממש יצור משוגע, החלמתי איך שהוא, ושלחו אותי בגלל הידע שלי לפזר קונצרטינה ראשונה עם חיילים סורים, בחלקים הדרומיים של קו שביתת הנשק, ממש כל מטר לפי מפות, ואח"כ המשיכו חיילים אחרים ואותי העבירו לחרמון לקו שביתת הנשק שוב לפזר קונצרטינה לאורך מש
הקשיש
18
תסתכלו טוב יש שם קטע שרואים שבטי הצנזורה צינזרו מגניבבבב
עוקב
17
ממתי יש למדינת ישראל כזה נשק ישן??? ב ו ש ה
ללא שם
16
חולה על התוכנית הזו. עכשיו צריך ללכת לצלם באיזה צוללת או מטוס קרב אחרת מה יהיה העבודה של מנס. מחכה לאיזה משהו בומבסטי
נתיבות המשפט
15
מגניבב מעניין לראות פעם אחת איך זה זה נראה מבפנים..
אחת
14
יפה אבל איכות הסרטון ממש גרועה ומסחררת
משה
13
שמעו, כיכר השבת שיחקו אותה עם הדברים שהם עושים
בנימין חסיד
12
שמתי לב שבמפת ישראל שמופיעה בפתיחת הסרטון מודגש הקו הירוק? מה הסיפור, מישהו במערכת חושב חלילה שזה לא שלנו??
אמיתי רייזמן
11
לא הבנתי מה קשור נוהל חמין? זה רק עניין של שבת
שבת קודש!
10
תוכלו לעשות פרק על אירן? גם אם זה לא בדיוק גבולות - אבל הם כל הזמן בכותרות ואנשים לא בדיוק יודעים מה הסיפור. על המהפיכה והכל. ואם מנס יעשה כתבה זה בטח יהיה מעניין.
תודה רבה
9
ללא פריצות ללא קללות ללא אחוזי מקולקלים....
נראה כמו פרסומת לצה"ל
8
מטורףףףף
שנחה
7
מתי אתה תבדוק את הגבול של העיר שאתה גר בתוכה? מה צהל נותנים לך לבקר בחרמון בשביל שתפסיק לצלם את הפרצות בגדר ליד הבית שלך?? בכל מקרה, אחלה פרק. הכי מעניין שעשית.
חיים שפרינסלס
6
זה מאוד מעניין רק שבאמת צריך להסביר קצת יותר איפה זה בדיוק נמצא. כי אתם מדברים ואתם שם, אבל הצופים לא יודעים.
חני
5
אוקי אוקי אוקי אוקי
דוד קסלר
4
שכחתי להוסיף שאז עוד לא היה או"ם שם! היה שיתוף פעולה בגלל המקצועיות והידע. שמנו את הגדר קונצרטינה קודם כל על הקו... ומה שהרגיז אותי שמפעם לפעם הסורים היו יורים לרמת הגולן, ממש הפגזות ופצצות שורקות מלמעלה...! ערגה. אני רואה החיילים המקצועיים ופשוט גאה בהם ושוב חנוכה שמח.
הקשיש
רואים את מעבר קונטירה בסרטון???
אני חיה בסרט
לא זה לא באיזור
משה
חחח חיים רואים שאת קוראת על אייל גלבוע.... לא חושבת שבאמת יש כזה מעבר..... לדעתי זה סתם המצאה של יונה ספיר אבל למרות הכל ספרים מהממיםםםםם❤❤❤❤❤
ברסלבית
מעבר קונטרה מעבר קוניטרה מעבר גבול בין ישראל לסוריה יש כזה מעבר
משה
3
אוהב את הכתבות של מנס
דריילר
2
שירתתי שם. מה שרואים בוידאו זה אין ואפס למציאות... וד.א. השלג שם לא כיף... זה לא השלג של ירושלים. וגם יש מוצב מצפ"ש לכיוון הגבול הסורי שהוא קצת יותר גבוה
משה
1
אחד המעניינים
דוש

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבודק גבולות: