גדלים עם מאוחדת

האם אנחנו באמת הורים טובים? מדריך למתחילים

איך אנחנו באמת יכולים לדעת אם הצלחנו? כיצד נוכל להעביר את הדרישות לילד שרק מעוניין במילוי אחר מבוקשו? האם אנחנו צריכים להיות סבלניים או נוקשים? (MEN, שיווקי)

מקודם |
האם אנחנו באמת הורים טובים? מדריך. אילוסטרציה (צילום: Abir Sultan/Flash 90)

האם נולדנו להיות הורים? התשובה לכך היא לא פשוטה. מהורים טריים ועד וותיקים - אין מדד מתאים לבחינת הורות. האם הנתון הוא רק סביבת הילד וגדילתו? האם צריכים כשרון טבעי כדי שהילד יתפתח כראוי?

הורים קשוחים והורים קשוחים מדי

ההורים נבחנים כל פעם מחדש על ידי סביבתם וכישוריהם כאחראים על הילד מוטלת בספק בכל יום ויום. גם הילדים עצמם לא טומנים ידיהם בצלחת ונוטים להאשים את ההורים, ובכן, כמעט על כל דבר אפשרי.

ביטויי הרגשות הסוערים שהילדים מפנים כלפי הוריהם עקב מגבלות ואיסורים יכולים להתרחש מדי יום ביומו. כמה פעמים נתקלנו כשהילד מבקש דבר מה והבכי והצרחות שמגיעים כאשר הוא אינו מממש את רצונו. נאמר זאת כך: ילדים לא אוהבים שלא נותנים להם את מבוקשם במיידי והביקורת לא מאחרת לבוא עם משפטי מחץ: "ההורים של פלוני טובים יותר", "הלוואי והם היו ההורים שלי" ועד ביטויי שנאה.

הפעולות שההורים נוקטים לשם חינוכו של הילד הם לרוב מוצדקות ונכונות, והילדים שרק מתחילים להבין מהי התנהגות נאותה ומקובלת חשים תסכול כנגד הכללים שמשיתים עליהם.

התהליך החינוכי והחברתי מעורר אצל הילד תגובות ורגשות חזקים: מבוכה, חוסר אונים, בושה, אשמה ואפילו ייסורי מצפון. ההורים שרואים כיצד פעלותיהם מכאיבות לילד, נוטים לפתח תחושת רחמים - הגם שהם יודעים שאין הצדק עם עם הילדים.

בנוסף, הורים רבים בוחנים היטב את סביבתם והביקורת החברתית - הם אינם רוצים להצטייר כהורים נוקשים וקשוחים מדי. החברה נוטה להיות בצד הילד בויכוח עם הוריו - את ההורים שופטים בחומרה על הנוקשות, ואת הילדים פוטרים מאחריות ממעשיהם. שובבים ותו לא.

אז איך בכלל ישנה דרך לצלוח את כל המשוכות ולהיות הורים טובים בכל זאת? ד"ר עידו זיו, פסיכולוג קליני במאוחדת, מציג את המדריך להורה המתחיל, הותיק, המיואש והמצליח.

הילדים יודעים היטב לדרוש. אילוסטרציה. (שאטרסטוק)

שיטות חינוך: מבסיסיות ועד מתוחכמות

קודם כל יש לבחון את השאלה הפשוטה: "מהי הורות" ומהם תפקידי ההורים. בתחילה: סיפוק הצרכים הפיזיים של הילד: קורת גג, אוכל וביגוד.

גם פיתוח הכישורים של הילד מוגדר כחלק מתפקיד ההורים, ובייחוד כישורים חברתיים שבעזרתם יוכלו להשתלב בסביבתם. הכישורים החברתיים כוללים את היכולת לתקשורת בין אישית, הבעת רגשות וביטחון עצמי. כישורים אלו מאפשרים לילד להיות נוכח בחברה המשותפת.

ובנוסף, על ההורים מוטל האחריות להקניית ידע או לאפשר לו לרכוש ידע ממקורות אחרים. החינוך שההורים קיבלו והידע שהיטיבו לרכוש במהלך חייהם - מועבר עתה לילדיהם.

כדי לחנך את הילדים, ההורים יכולים להשתמש בכמה שיטות, אשר כולן כרוכות בהפעלה של כוח בין ישירה ובין עקיפה ומתוחכמת יותר. אז איך מחנכים?

שטית החינוך הבסיסית ביותר כוללת בתוכה שימוש בכוח פיזי: לקחת, להרחיק, להעביר. גם דרישת ההורים לציות מיידי בלא לשאול שאלות הוא חלק משיטת החינוך הבסיסית. כך הטיעון לשאלה: "למה?" ייענה בתשובה הפשוטה: "כי ככה אמרתי".

שיטות בסיסיות נוספות פועלות דל דרך ההתנהגות, כאשר המטרה היא חיקויו של הילד אחרי ההורה: עשה כמוני, או אל תעשה כמו שהוא עשה. כמו גם שמוש ב"שכר ועונש": אם תעשה כך, תקבל מתנה, או עונש במידה ולא. כדי לחזק את ההתנהגות משתמשים בשיטות הבסיסיות באמצעות מזון, ובייחוד חטיפים וממתקים.

שיטה מתוחכמת יותר, נקראת "השיטה הקוגניטיבית". בשיטה זו על ההורים והילד לחשוב ביחד ולהשתמש בשיח ותקשורת כדי להעביר את הרעיונות והמסרים החינוכיים. למשל, ההורה ינסה להסביר לילד את ההיגיון מאחורי מעשיו, לקים דיון בנושא, או אפילו משא ומתן. בשיטה זו, ההורה לא ידרש ציות עיוור: "תעשה כי ככה אמרתי" אלא ישתמש בלשון יותר תקשורתית: "חשוב שתעשה זאת כי רק כך תוכל להשיג את מה שרצית".

שיטות מתוחכמות נוספות משתמשות בקשר האישי שבין ההורה לילד, ואפילו עד כדי "סחיטה" רגשית: "מה כבר ביקשתי שתעשה", "אתה אף פעם לא מקשיב", "למה אתה עושה זאת דווקא לי". בשיטות אלו ישנה חשיבות להדדיות: ככל שהסמכות של ההורים מבוססת יותר, כך הם יוכלו להשתמש בדרכים שבהן הפעלת הכוח היא פחות ישירה.

סוג ההורות מתבטא במיומנות החברתית של הילד. אילוסטרציה. (Nati Shohat/Flash90)

סגנונות שונים: הורים רודנים והורים מתירנים

.כאשר אנו בוחנים את "סגנון ההורות" ניתן להבחין בשלושה סוגים שונים אשר נעים ממתירנות והבאת יד חופשית לילד, ועד רודנות ונוקשות.

ההורות המתירנית מעריכה את החופש הניתן לילד ולכן היא נוטה לקבל את רצונותיו של הילד ומעודדת התייעצות עמו לגבי החלטות שיש לקבל. הורות שכזו מעדיפה את סיפוק החום שיש להעניק לילד על פני הבאת הגבלות ועונשים. כאשרר ההורים אינם משתמשים בכוח אז כיצד הילד ימלא אחר רצונם? בהורות מתירנית נדרשת התנהגות מניפולטיבית, ולהשתמש באמצעים לא ישירים להשגת היעדים הנדרשים. בקיצור: ההורים בעלי יכולת נמוכה לדרישה אחר מבוקשם, ומאידך הם בעלי יכולת גבוהה להיענות לרצונות הילד.

ההורות הסמכותית-רודנית דורשת צייתנות עיוורת ומרבה בביקורות אל הילד. כדי להשיג את יעדם, ההורים משתמשים באמצעיים כדי לרסן את הרצון העצמי של הילד - כל עוד הוא סותר את דרישותיהם. סגנון הורות שכזה הוא למעשהה היפך מהורות מתירנית: ההורים בעלי יכולת גבוהה לדרישה אחר מבוקשם, ומאידך הם בעלי יכולת נמוכה להיענות לרצונות הילד.


ההורות הסמכותית-נוכחת מבקשת לקיים משא ומתן בין ההורה לילד. ההורות הסמכותית-הנוכחת מעריכה את ההסבר לילד ואת ההגיון שעומד מאחורי מעשיו, ומעודדת רצון עצמי ואוטונומיה. בדרך כזו, ההורים נוטים לשתף את הילדים בסיבה להחלטה אותה קיבלו, אבל עדיין שומרים לעצמם את הזכות להחליט. כאשר ניתן הסבר הגיוני, הילדים יכולים להבין ולעקוב אחר הרציונל ההורי. בשונה משאר סוגי ההורות, בדרך זו ההורים הם בעלי יכולת גבוהה לדרישה אחר מבוקשם, ומאידך הם גם בעלי יכול גבוהה להיענות לרצונות הילד.

האיזון הנכון בין היענות לדרישה

לאחר בחינת שלושת סגנונות ההורות השונים, ברור כי ישנו צורך למצוא את האיזון הנכון בין היענות ההורים לרצונות הילד לבין הדרישה אחר מבוקשם שלהם.

כדי לעשות זאת, ההורים צריכים תחילה לחזק את הביטחון העצמי שלהם: אם הם יכירו בכישורים שלהם כהורים, ויעצימו את ההצלחות שהשיגו במשך השנים.גם אם פורץ משבר בין ההורים לילד, אסור להם לשכוח את ההישגים בעבר ואת העובדה שהם כבר טיפלו במשברים שכאלה בהצלחה.

הורים שבטוחים בתפקודם יהיו מסוגלים להתמודד בצורה הרבה יותר טובה עם רגשות שליליים מצד ילדיהם, רגשות שמתעוררים באופן טבעי כאשר ההורים מגבילים את החופש של ילדיהם.

יוצא אם כן, שהעיקרון החשוב ביותר כדי למצוא את האיזון הנכון הוא שיתוף הפעולה וקביעת כללי התנהגות ברורים ומסודרים עד כמה שניתן. השגת היעדים צריכה להיות מותאמת לפי גילם של הילדים והבנתם, ולא להתבצע דרך הפעלת כוח ישיר.

לסיכום: ישנו קשר ישיר בין תפקוד ההורים ובין יכולתם להיענות אחר רצונותיו של הילד. ככל שההורים יצליחו לשפר את הקשר בינם לבין הילד ואת יכולתם להיענות - כך ישתפר תפקודם.

כדי לשפר את הקשר בין ההורים והילד יש לבצע זאת בכמה רבדים: המגע הפיזי, המשחק, השיח והדיאלוג. בדרך זו הילדים יוכלו לשפר את המיומנויות החברתיות שלהם, וגם את היכולת לווסת את רגשותיהם ולקיים משא ומתן.

חשוב מאד: שיפור הקשר צריך להיוות מלווה ביכולת לבטא מול הילד את כל סוגי הרגש: שמחה, כעס ואפילו קנאה. אך על ההורים להימנע מגילויי השפלה. לאחר כל זאת, תשתפר גם יכולתם של הילדים לפעול באופן עצמאי ואחראי, וניסיונתיהם להכיר את העולם יהיו על הדרך הטובה ביותר.

הכתבה נערכה בשיתוף מאוחדת. תוכן הכתבה על פי ד"ר עידו זיו, פסיכולוג קליני במאוחדת

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בזוגיות והורות:

הסוד שהעזתי לספר

זה היה הרגע הכי קשה בחיי, עד שהעזתי לספר, ואני יוצא מדומיין. בדיוק מאז, כמויות השנאה לגיסי היו גבוהות מהרגיל. אמא שלי שחששה שהפרשיה הזו תיחשף, עשתה הכל לקבור אותה. "אני לא מבין אותך, את מנסה לדעת למה אני לא מדבר איתו, וכשאני מספר את עוד מוציאה אותי מדומיין?" שאלתי (משפחה, מגזין)

||
53

שליטה מכיוון אחר

הורדנו את העיניים מעיניו של חמי, וחיכינו לשמוע איזה צחוק מתגלגל או לפחות את המשפט: "סתם סתם, נראה לכם? מה שהתחייבתי אני נותן" | אבל זה לא קרה, חמי המשיך לדבר על דירות באזורים שונים, ואנחנו יושבים קפואים על מקומנו ולא מאמינים (מגזין כיכר)

||
83

העצמה אישית? לא על חשבון אחרים

אביגיל הפכה עבורי לסוג של מטרד, החלטתי לא להגיע לשבת לחמי כשהם שם, לא יכולתי יותר להרשות לשירה לראות אותם, זה החל לפגוע בי, זה היה מצב שלא ידעתי איך להתמודד איתו | מבחינתה אשר הוא בעל דואג ומאפשר, ואני פחות. זה גרם בינינו לרגשות לא נעימים (משפחה, מגזין)

||
33

אני לא מפחד מאשתי...

הגענו הביתה לאחר נישואינו – חתן וכלה בליל הכלולות שלהם. "זהו" חשבתי לעצמי, "השתחררתי מהכלא, אני עם אשתי עכשיו – יצאתי לחירות". הקלה אפפה אותי, הרגשתי כמו חדש, אבל לא להרבה זמן (זוגיות, מגזין)

||
47

חָכְמוֹת בַּחוּץ תָּרֹנָּה בָּרְחֹבוֹת תִּתֵּן קוֹלָהּ

עברה שעה, אבי אפילו לא מתקשר. כאן נשברתי, עד כמה אתה יכול להיות מנותק ממני. לא יכולתי לשאת את זה, ועשיתי את הדבר שלא האמנתי שאעשה. תפסתי מונית ונסעתי הבייתה, למקום שלי שבטוח מחכה לי שאליו אחזור • סיפור שנגמר לא לפי התוכנית (מגזין כיכר)

||
84
ש

הזדמנות נדירה

אם יש לכם 199,000 שקל הון עצמי זו הדרך שלכם להיות בעלים של קרקע פרטית בפרדס חנה | מספר המגרשים הפרטיים המוצעים למכירה מצומצם, זאת לאחר שמעל ל-300,000 מ"ר תחת התוכנית נמכרו למשקיעים (נדל"ן)

כתבה מקודמת|מקודם

בזכוכית מגדלת

הקלישאה אומרת: היום כל ילד שני עם הפרעת קשב או הפרעת למידה. אם ניכנס לכיתות נראה היום יותר ילדים 'בעייתים מבעבר?! לא בטוח! מהם היתרונות והחסרונות של האבחון ההולך וגובר והיכן נמצאית נקודת האזון?- הכל בכתבה (ילדים, הורות, מאמע)

||
1

המדריך לכועס המצוי

מה ההבדל בין פחד וחרדה לכעס? הסיבה שככל שנבין יותר מה זה כעס - נוכל לשלוט בו • אם אתם מרגישים שהמלחמה 'עשתה לכם' משהו והכעס מנהל אתכם - הכתבה הזאת במיוחד עבורכם (מגזין כיכר)

||
1

צר לנו, אבל מסתבר שהמדע יודע להגיד בדיוק מאיפה הצאצאים שלכם לקחו את הידע הנרחב שלהם. וסליחה, אבות, רוב הסיכויים שזה לא מכם. הנה ההסבר לדבר (MEN)

||
6

"בקושי ישנתי הלילה, אני גמור" - "אתה?! תזכיר לי מי קם ב-4 בבוקר להחליף חיתול". הדיאלוג הזה מוכר לכם? לא נורא, קורה במשפחות הכי טובות. אבל תנו לנו לגלות לכם משהו: אפשר גם אחרת (משפחה)

||
3

קונפליקט או מצב אידיאלי?

האם המצב שבו שני ההורים מצביעים לאותה המפלגה הוא המצב האידיאלי או שאולי עדיף כשכל אחד מסוגל לקבל את הבחירות של השני גם כשהם שונות ממנו? | הנה מה שיש לזוגות שלא הצביעו אותו דבר להגיד (זוגיות)

||
21

היא שולחת לעברך הרבה רמזים קטנים במשך היום, מבקשת את תשומת ליבך. אם רק תשכיל להבין אותה, תהפוך למאושר באדם. כך תעשה זאת (MEN)

||
9

מכתב לבעל, ערב כיפור

"היום, כשאני עומדת בערב יום כיפור, ורוצה לכתוב לך מכתב סליחה כנהוג בתפוצות ישראל, אני חושבת שאין לי על מה לבקש ממך סליחה", על החתום: "אשתך המעריכה, ואולי יום אחד גם האוהבת" | מכתב מאישה לבעלה, ערב יום כיפור (זוגיות)

||
35

תמיד יוצאים מאספות הורים עם תחושה שלא גיליתם בהן שום דבר חדש על הילד שלכם? הפעם תגיעו מוכנים. הנה שאלות שכדאי להציף אצל המורה של יורש העצר שלכם שיפתחו בפניכם עולם שלם (MEN)

||
3

רווקים ומתבגרים? כנסו...

"אני מרגישה שיש לא מעט רווקים מתבגרים שלמרות שהם יודעים הרבה יותר מהצעירים על סגנון ואיכות הקשר שאותו הם מחפשים - הם עדיין לא מפסיקים להסתכל על העטיפה" | מכתבה של השדכנית לרווקים המתבגרים (זוגיות)

||
70
ש

מספר המקומות מוגבל

רוצים ללמוד שיטת טיפול פורצת דרך? המסע מתחיל אצלכם בסלון במחשב | אנחנו מאמינים שכל התשובות נמצאות בתוכך- בשיטת דמיון נובע לומדים להקשיב לתשובות מתוך הנפש ולחולל שינוי עמוק בחיים, באמצעות הדמיון (לימודים)

כיכר בשיתוף דמיונובע|מקודם

בלי התחמקויות

בראש שלי, אני אוסף את בן השש מתלמוד התורה, מתעניין בו ומקבל פירוט של כל מה שעבר עליו היום. בפועל, הוא לא ממש משתף איתי פעולה. זה מתסכל מאד, אז חיפשתי דרך אחרת לתקשר איתו (MEN)

|

פעם הייתם רבים על המקום הטוב באוטובוס. היום הקרבות שלכם פחות חינניים. כן, דברים משתנים עם הזמן. אבל שימו לב! האופן שבו אתם מתמודדים עם וויכוחים מעיד הרבה על עתיד הקשר שלכם (MEN)

||
4

בלי לתקוף

מרגישים שאתם מעבירים ביקרות בחריפות רבה מדי? • לפניכם ארבע דרכים איך להעביר ביקרות בצורה נכונה שגם תעביר את המסר מחד, וגם תתקבל אצל השומע מאידך • שיתופיות, סיפור אישי, נימוק ושאלה • כל הדרכים בכתבה שלפניכם (אימון אישי)

||
4

לא משנה מה אתם אומרים ("השמיים נראים מאד אפורים היום" או "לקיפוד יש הרבה קוצים על הגב"), ילדכם מגיב במילה אחת: "למה?". בהתחלה זה נחמד, אבל בפעם ה-17 פחות. אז איך עונים לו? (MEN)

|

כשאנשים מתחתנים, הם נוטים לנדב עצות לאלו שעדיין לא זכו לעשות זאת ולא תמיד נעים לשמוע אותן. אז הנה המשפטים המובילים שעליכם להפסיק להגיד לחברים הלא נשואים שלכם (MEN)

||
5
ש

בירושלים!

עסקת המגורים הטובה ביותר בירושלים! דירות גן 3 או 5 חד' החל מ-2,290,000 ₪ במסלול 20/80!שלמו רק 20% בחתימה והיתרה לקראת האכלוס.הנחה מיוחדת לכוחות הבטחון בשירות פעיל!!!בנוסף נותרו דירות 5 חד' (נדל"ן)

כיכר בשיתוף וויסל נדל"ן|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות