

בורות גלובלית: דו"ח שהוכן עבור סוכנות החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, אונסק"ו ופורסם היום (ה') מגלה תמונת מצב עגומה של מערכת החינוך בעולם. לפי הדו"ח, 130 מיליון ילדים לא מכירים בחומר הבסיס המיועד לגילאי בתי הספר היסודיים. בנוסף, 120 מיליון ילדים כמעט ולא נמצאים בבתי הספר, מתוכם 57 מיליון אינם רשומים כלל למוסדות החינוך בארצם.
ועדת המחקר שהגישה את הדו"ח לאונסק"ו מצאה כי קרוב למחצית מהילדים שלא מגיעים לבית ספר כלל, הם ילדים החיים במדינות שחוות מלחמות אזרחים. כמו כן, שני שליש מהבנות במדינות ערב ובמדינות צפון ומרכז אפריקה לא ירכשו השכלה כלל במהלך חייהן.
ב-14 מדינות, בהן אפגניסטן, סומליה וסין רשומים רק קרוב למיליון ילדים במערכות החינוך בשנת 2011. לעומת זאת, יש מדינות שלמרות חוסר במשאבים, נרשמה ירידה משמעותית בחמש השנים האחרונות בכמות הילדים שאינם מגיעים לבית הספר.
לבד מהנזק לילדים עצמם, נתונים אלו מתבטאים גם בהפסדים כספיים עצומים עבור הממשלות במדינות שמערכות החינוך שלהן לוקות בחסר. לפי הדו"ח, בכל שנה הממשלות מפסידות 129 מיליארד דולר כתוצאה מהתנהלות לקויה בתחום החינוך.
באונסק"ו טוענים כי הנתונים מעידים על משבר למידה בהיקף גלובלי שהסיבה העיקרית לו היא היעדר מורים עם הכשרה מתאימה. "אולי יש יותר ילדים בבתי הספר, אך האיכות לא טובה", אמרה ויבקה ג'נסן מאונסק"ו בעת הצגת הדו"ח במסיבת עיתונאים.
לדבריה, בשליש מהמדינות שנבדקו בדו"ח, נמצא כי פחות מ-75% מהמורים עומדים בסטנדרטים שמציבה המדינה למורים שלה. "עתיד הדור הנוכחי נמצא בידי המורים", אמרה מזכ"לית אונסק"ו אירנה בוקובה. "אנו צריכים לגייס יותר מחמישה מיליון מורים עד שנת 2015 ועלינו לעבוד קשה כדי לספק להם ולילדים תנאים טובים ללמידה".
בשנת 2000 יצאו מנהיגי העולם בהצהרה כי כל ילד בבית ספר יסודי בכל מדינה בעולם יזכה להשכלה עד שנת 2015, יעד שככל הנראה, לא יושג בקרוב.