

כמו"ץ בקו ההלכה הספרדי בראשות הגאון רבי ירון אשכנזי (ובנשיאות הראשל"צ הגר"י יוסף), הרב עזרי אוהב ציון רגיל לשמוע על שאלות מרתקות במיוחד, אולם ביום ל' בניסן, ראש חודש אייר, אישה התקשרה לשאול האם לאחר חודש שלם שלא אכלה דגים - היא יכולה לאכול?!
השאלה הייתה האם היום הראשון של ראש חודש הוא שייך לחודש ניסן או אייר. הרב השיב לה לגבי ראש חודש ששייך לחודש ניסן הקודם, אך התעניין במיוחד לדעת מה מקור המנהג המסקרן שלא לאכול דגים כל חודש ניסן.
מסתבר שהשואלת צאצאית למשפחת לנקרי המפורסמת הנוהגים שלא לאכול דגים כל חודש ניסן(!).
למרות בקיאותו הרבה במנהגי עדות המזרח, הודה הרב עזרי כי מעולם לא שמע על משפחה שלמה הנמנעת מאכילת דגים בחודש ניסן כולו. הוא ביקש לשמוע יותר על המנהג הייחודי.
האישה סיפרה סיפור משפחתי מרתק: אבי משפחת לנקרי הגיע באונייה לארץ ישראל, ובמהלך המסע ראה דג אוכל דג אחר, וכתוצאה מכך קיבל על עצמו ועל צאצאיו את המנהג שלא לאכול דגים בחודש ניסן.
לאחר השיחה המעניינת עם האישה ממשפחת לנקרי, יצר עימי הרב עזרי אוהב ציון קשר באופן אישי, על מנת לברר לעומק את מקורותיו של מנהג ייחודי זה. הרב, שהתפעל מהמסורת הנדירה, ביקש לאסוף מידע מקיף על המנהג שלא שמע כמותו בכל שנות עיסוקו בהלכה ובמנהגי ישראל.
מבירור מקיף שערכתי עם בני משפחת לנקרי ממקומות שונים בארץ, עלו מספר גרסאות למקור המנהג המשפחתי.
גרסת הישיבה על חוף הים
"המקור של המנהג לא לאכול דגים בחודש ניסן הוא עתיק יומין", מספר אחד מבני משפחת לנקרי. "לפי סיפורים של אבי ומקורות נוספים, לסבא רבה רבה שלנו הייתה ישיבה על חוף הים. בישיבה נהגו התלמידים בכל ערב שבת לשוט עם סירה ולדוג דגים לשבת.
"בערב שבת אחד, בחודש ניסן, יצאה סירה עם תלמידים לים לדוג, ולא שבה לישיבה. הרב המודאג שלח סירה נוספת לחיפוש ולהצלה, גם הם נספו בים הסוער. הרב הנסער לקח את הנושא על מצפונו וקבע כי הנושא באחריותו. והחליט כי כל משפחת לנקרי לא תאכל דגים בכל חודש ניסן כל שנה. וזה מקור המנהג".
הוא הוסיף: "אגב, גם משפחות אלענקרי, לנקר, לינקר ואנקרי שמקורם ממרוקו, אלג'יר ותוניס, נוהגים כך. אני ומשפחתי מקפידים על כך עד היום".
גרסת החניקה מהדג
בן משפחה אחר מספר: "אני מכיר את זה ממקור ראשון. היה לנו אדם במשפחה בשם שמעון לנקרי שבחודש ניסן נחנק מדג ומת, ובגלל זה אנחנו לא אוכלים דגים בחודש ניסן.
"האדם הזה זכרונו לברכה הוא הדוד של אבא שלי, ואבא שלי קרוי על שמו. על פי המסורת הזו אנחנו מזהים אם אותו לנקרי קשור למשפחה או לא".
גרסת הגל שסחף את משתתפי החתונה
גרסה שלישית מספרת על אירוע טרגי אחר: "אצלנו מסופר על חתונה שהתקיימה בחוף הים ובה כולם מתו מגל גדול שהטביע את כולם חוץ מאחד. בעקבות הטרגדיה הנוראה הזו, נדרו בני המשפחה שלא לאכול דגים בחודש ניסן לעולם".
גרסת הדג שאכל דג
הגרסה שסיפרה האישה בשיחה המקורית עם הרב עזרי מספרת כי אבי משפחת לנקרי, בעת הגעתו לארץ ישראל באונייה, ראה מחזה מטלטל של דג גדול אוכל דג קטן יותר. המראה הזה זעזע אותו עמוקות והוא קיבל על עצמו נדר שלא לאכול דגים בחודש ניסן, וצאצאיו ממשיכים במסורת זו עד היום.
רבים מבני המשפחה מקפידים על המנהג בחומרה יתרה. "המחמירים נוהגים גם לא להכניס לביתם דגים, גם לא בקופסאות שימורים", מציין אחד מבני המשפחה. "אני מקפיד על המנהג משחר ילדותי, וזאת בשל הסיבה שאסור לקטוע שרשרת המנהג".
הוא מוסיף דברים נוקבים: "אני יודע שיש רבנים שאינם יודעים מה הסיבה, ובמקום להגיד 'איני יודע', הם מעדיפים לזלזל ולראות בזה כמנהג לא חשוב. חברים יקרים, גם אם המנהג מקורו באגדה או מעשייה, העובדה שאבות אבותינו הקפידו על כך - לנו אסור לקטוע את השרשרת. יתכן ובבוא העת נדע את האמת. חשוב לשמר מנהג כי זה המקור לעוגנים שאנו נשענים עליהם: 'מנהג בית אבא'".
(כידוע מקובלנו מרבותינו שלא לזלזל במנהגים תמוהים לפסח וישנם שנהגו שלא לאכול בפסח דגים, עגבניות, חצילים וכו').
בעניין זה נשאל הגאון רבי בן ציון מוצפי בהאי לישנא:
"לכבוד הרב שלום רב, שמעתי שישנו מנהג כל חודש ניסן לכל מי שהשם משפחה שלו לנקרי לא לאכול דגים, רציתי לדעת האם הרב שמע על מנהג כזה והאם יש לו מקור ומנהג נכון הוא? תודה!".
תשובת הרב מוצפי: "אל תאמין בכך, תאכלו ותהנו עם משפחת לנקרי ולסרי".
הערה: חלק מהמידע לקחתי מדף פייסבוק (כמובן אותו כתבו בני משפחת לנקרי), אלא שיתכן שחלק מהגרסאות נכתבו בהומור...
0 תגובות