היסטוריה ואקטואליה

חמסה מדם הבהמה | כך הוכתר הראשון לציון בימי הסולטן העות'מאני

בתקופה שבה הסולטן העות'מאני שלט במרחב המזרח התיכון, היה טקס הכתרת הראשון לציון אירוע מורכב ורב-רושם, שמשקף את מערכת היחסים המיוחדת בין הקהילה היהודית לשלטון העות'מאני (היסטוריה)

מראה פנימי של בית הכנסת הספרדי ע"ש רבן יוחנן בן זכאי בעיר העתיקה בירושלים, בשנת 1995 (צילום: MOSHE MILNER, לע"מ)
שמש אביבית חדרה מבעד לחלונות המעוגלים של בית הכנסת רבן יוחנן בן זכאי בירושלים העתיקה, מאירה את פניהם הנרגשות של מאות מתפללים שהתאספו למעמד ההיסטורי. ריח של קטורת עדינה התערבב באוויר עם המתח והציפייה שמילאו את החלל הגדול.
חכם יעקב, זקן רבני העיר, עלה לאיטו במדרגות העץ המובילות אל הבימה. בידיו נשא אדרת צמר מיוחדת, שנארגה במיוחד עבור הרגע הזה. האריג המשובח, שנרכש בכספי נדבות הקהילה, היה רך ומבריק, צבעו כחול עמוק כים בשקיעה. רקמת כסף עדינה עיטרה את שוליו, מתארת דגמים של עלי זית ורימונים.
הרב החדש עמד בענווה כשהולבש באדרת. קולו רעד קלות כשבירך "שהחיינו", והאמן הרועם שהדהד בתגובה מפי הקהל היה כה עוצמתי עד שהרעיד את הנרות בפמוטי הנחושת העתיקים. מיד אחר כך, כמו בתזמורת מתואמת היטב, החל החזן בברכה המיוחדת: "הנותן תשועה למלכים ושלטון לנסיכים... יברך את אדוננו הסולטן האדיר והרחמן, ירום הודו ותינשא מלכותו". הקהל ענה "אמן" בהדרת כבוד, קולותיהם מהדהדים בין קירות האבן העתיקים.
לפתע השתרר שקט. דלתות בית הכנסת נפתחו לרווחה, ובפתח הופיע שליח מיוחד מקושטא, לבוש בגדי שרד מפוארים. בידיו נשא שני חפצים: גליל קלף מעוטר - ה"פירמן" המיוחל, ובגד מפואר עשוי משי וזהב. השליח צעד בכבוד לעבר הבימה, נעליו מהדהדות על רצפת השיש.
כשנפרש ה"פירמן", נשמעה המייה של התרגשות בקהל. הכתב המסולסל, מעוטר בחותם הסולטן המוזהב, נקרא בקול רם בטורקית ותורגם לעברית. הרב הולבש בבגדי השרד המלכותיים - מעיל ארוך עשוי משי בצבע ארגמן, מעוטר ברקמות זהב מורכבות שזהרו באור השמש.
אך המעמד המרגש ביותר עוד היה לפניהם. בחצר בית הרב החדש, התאסף הקהל שוב. ראש השוחטים, יהודי מבוגר בעל זקן לבן ועיניים חכמות, ניצב ליד כבש צחור שהובא במיוחד. בידו החזיק סכין שחיטה מלוטשת שהבריקה בשמש. הוא בירך בקול צלול את ברכת השחיטה, והקהל ענה אמן בדממה מתוחה.
לאחר השחיטה המהירה והמקצועית, טבל השוחט את ידו בדם החם. בתנועות מדודות ומכוונות, צייר על משקוף דלת ביתו החדש של הרב צורת יד - חמסה מושלמת בצבע אדום עמוק. הקהל הביט במעשה בשתיקה של יראת כבוד, רבים מהם נזכרים בסיפור יציאת מצרים ובמשמעות העמוקה של סימון המשקוף בדם.
עוד באותו יום, החלו שליחים לחלק את בשר הכבש בין משפחות נזקקות בקהילה. בכל בית אליו הגיע הבשר, בירכו את הרב החדש ואיחלו לו הצלחה בתפקידו החשוב. ריח תבשילי הבשר שהתפשט בסמטאות השכונה היהודית היה עדות חיה לכך שהשמחה והברכה מגיעות לכל בית בקהילה.

• • •

תפילה חגיגית בבית הכנסת רבן "יוחנן בן זכאי" בעיר העתיקה בירושלים בשנת 1972 (צילום: MILNER MOSHE, לע"מ)
פנים בית הכנסת רבן "יוחנן בן זכאי" בירושלים בשנת 1972 (צילום: MILNER MOSHE, לע"מ)

בתקופה שבה הסולטן העות'מאני שלט במרחב המזרח התיכון, היה טקס הכתרת אירוע מורכב ורב-רושם, שמשקף את מערכת היחסים המיוחדת בין הקהילה היהודית לשלטון העות'מאני.

הטקס נפתח במעמד מרשים בבית הכנסת: אחד מזקני החכמים המכובדים עלה אל הבימה, שם הולבש הרב החדש באדרת צמר מיוחדת. אדרת זו, שנרכשה מכספי הקהילה, סימלה את המינוי הקהילתי הפנימי, עוד לפני האישור השלטוני.

ברכת "שהחיינו" שבירך הרב החדש נענתה ב"אמן" רועם מפי הקהל, המבטא את השמחה הקהילתית במינוי. אולם מיד לאחריה באה הברכה המיוחדת שנועדה להפגין נאמנות לשלטון: "הנותן תשועה למלכים". החזן היה מברך במיוחד לחיי "הוד מלכותו הסולטן האדיר והרחמן, ירום הודו ותנשא מלכותו", והקהל היה עונה "אמן" בהדרת כבוד.

רגע השיא של הטקס היה כאשר הגיע שליח מיוחד, נושא משרה בכירה, היישר מקושטא (איסטנבול) בירת האימפריה. השליח נשא שני סמלי שלטון חשובים: ה"פירמן" - כתב המינוי הרשמי מטעם הסולטן, ובגדי השרד המלכותיים. בגדים אלו כללו מעיל רחב מפואר עשוי כסף וזהב, מעוטר ברקמות יקרות על הצוואר והכתפיים, המסמל את ההכרה השלטונית במעמדו של הרב.

אך המעניין ביותר בטקס ההכתרה המפואר היה דווקא סיומו, שמשלב באופן מפתיע בין המסורת השלטונית המפוארת לבין מנהגים יהודיים עממיים. לאחר הטקס הרשמי, בטרם נכנס הרב החדש לביתו, התרחש טקס מיוחד.

ראש השוחטים, דמות מכובדת בקהילה, היה שוחט בהמה דקה. לאחר הברכה על השחיטה, היה טובל את ידו בדם הבהמה ומצייר על משקוף הדלת צורת יד בת חמש אצבעות - חמסה מסורתית כסגולה נגד עין הרע. מנהג זה מהדהד באופן מרתק את אחד הרגעים המכוננים בהיסטוריה היהודית - סימון המשקוף בדם בליל יציאת מצרים.

בעוד שביציאת מצרים נצטוו בני ישראל "ולקחו מן הדם ונתנו על שתי המזוזות ועל המשקוף" (שמות יב ז) כהגנה מוחשית מהמשחית, הרי שבטקס ההכתרה שימש הדם כסמל להגנה רוחנית על משכנו החדש של המנהיג הרוחני

הטקס נחתם במעשה חסד משמעותי: בשר הבהמה השחוטה חולק בו ביום לעניי הקהילה, בבחינת "אין שמחה אלא בבשר". מנהג זה מדגיש כי תפקידו של הרב החדש אינו רק בהנהגה רוחנית, אלא גם בדאגה למצבם החומרי של בני קהילתו.

כך, מה שהחל כטקס רשמי מפואר של מינוי שלטוני, עבר דרך מסורת יהודית עתיקה וסמלית, והסתיים במעשה של חסד קהילתי.

תיעוד היסטורי למנהג מרתק זה נמצא בספר "חכמי הספרדים בארץ ישראל" (עמוד 252). הספר, שהובא לתשומת ליבנו על ידי העורך התורני הרב רפאל רפפורט, מעלה שאלה מרתקת: מתי בפעם האחרונה התקיים מנהג זה בקרב יהודי האימפריה העות'מאנית? שאלה זו עשויה לשפוך אור על תקופת המעבר בין השלטון העות'מאני לתקופה המודרנית, ועל השינויים שחלו במעמד הרבנות הראשית.

ספר חכמי הספרדים בארץ ישראל עמוד 252 (באדיבות הרב רפאל רפופרט, הובא באוצר החכמה)

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (92%)

לא (8%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בחדשות חרדים: