

לפני כ-45 שנה סער עולם התורה באמריקה בעקבות פולמוס העירוב בברוקלין, כאשר מרן הגאון רבי משה פינשטיין כתב תשובה הלכתית לאסור עשיית עירוב, וכתב לרבני בפלטבוש תשובה ארוכה בה דוחה את הפסק של בעל משנה הלכות הגאון רבי מנשה קליין שכתב תשובה להתיר.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
היום, י"ג באדר, ימלאו 39 שנים להסתלקותו של הגאון רבי משה פיינשטיין זצ"ל, מגדולי פוסקי ההלכה בדור שאחרי השואה ומחבר שו"ת "אגרות משה". לרגל יום ההילולא, ישבנו לשיחה עם האדמו"ר מאונגוואר מודיעין עילית, הגה"צ רבי משה קליין, בנו ממשיך דרכו של כ"ק גאב"ד אונגוואר בעל ה"משנה הלכות הגה"צ רבי מנשה קליין זי"ע לשיחה מרתקת על הקשר המיוחד ששרר בין שני גדולי עולם אלו.
רבי משה פיינשטיין, שנולד בשנת תרנ"ה (1895) באוזדה שברוסיה, היגר לארצות הברית בשנת תרצ"ז (1937) ועמד בראש ישיבת "תפארת ירושלים" בניו יורק במשך כחמישים שנה. הוא נודע כפוסק ההלכה המוביל ביהדות החרדית באמריקה, ותשובותיו, שכונסו בסדרת הספרים "אגרות משה", הפכו לאבן דרך בפסיקה ההלכתית המודרנית.
רבי מנשה קליין, שנולד בה' ניסן בשנת תרפ"ה (1925) בגלילות אונגוואר שבצכוסלובקיה שרד את השואה והגיע אף הוא לארצות הברית, שם הקים עולה של תורה ישיבת בית שערים את והיה לאחד מפוסקי ההלכה הבולטים. חיבורו המונומנטלי "משנה הלכות" מכיל אלפי תשובות הלכתיות המשקפות את גישתו ההלכתית.
מי הקים את אמריקה?
בתחילת שיחתנו שחנו בפני האדמו"ר כי אומרים שרבי משה והמשנה הלכות הקימו את יהדות אמריקה...
האדמו"ר חייך ואמר: "שאלתם האם אבי הקים את יהדות אמריקה? אספר לך למדתי בליקווד ושם שמעתי שר' אהרון קוטלר הקים. בניו יורק אומרים שהרבי מסאטמר, ובצאנז אומרים שהצאנזר רב הקים... כל ציבור מאמין שהרב שלו הקים את יהדות אמריקה. והאמת היא שכולם יחד הקימו רצו שכבוד השם יתרבה בעולם הזה".
ומיד הוסיף בנחרצות: "אבל הגר"מ פיינשטיין הקים את עולמה של הלכה באמריקה חד וחלק! הוא היה הפוסק הגדול ביותר, וכך גדלנו בבית. אבי היה בידידות עמו תמיד. זאת למרות שבהלכה נחלקו מדי פעם בבחינת 'אלו ואלו דברי אלוקים חיים', אבל היו חברים בלב ונפש.
"אספר לכם אימי ז"ל מחברתו של המשנה הלכות שנפטרה לפני כשנתיים סיפרה לי שנבצר מרבי משה להשתתף בשמחת נישואיה לאבי מורי ז"ל, ורבי משה הזמין אותם לביתו לאחר החתונה והאמא ישבה עם הרבנית והאבא שוחח בריתחא דאורייתא עם ר' משה ובאמצע ר' משה קם והוציא גביע עם רגל ואמר לאמא זה דורון דרשה לחתונה ואני בידידות עם בעליך כמה וכמה שנים וזכית להתחתן עם בעל ת"ח מופלג וזה זכות גדול לך והעניק לה ברכות לרוב מעומק הלב.
"ומצד שני האבא ז"ל היה מעריץ של ר' משה וסייע לו בהדפסת הכרך הראשון של שו"ת אגרות משה. יש במשפחה מכתב של הגר"מ פיינשטיין שהוא מחזיר לאבא את ההלוואה שתרם לו 500 דולר להדפסת שו"ת 'אגרות משה' הראשון".


האדמו"ר ממשיך ומתאר את הקרבה המיוחדת: "אבא היה קרוב לר' משה פיינשטיין בצורה מופלגת כשעוד לא כולם הכירו אותו. אחי הגדול ברמות - הסנדק שלו היה רבי משה פיינשטיין. ור' משה מצידו היה מגיע למגבית של ישיבת בית שערים של האבא ז"ל".
הגרמ"פ עודד את ה'משנה הלכות' לחלוק עליו
וכתשובה למלעיזים על המחלוקת בהלכה שהיו בין גדולי עולם אלו, האדמו"ר מוציא מהארון את האגרות משה אורח חלק א סימן קט יש שם תשובה שנכתבה שנת תשי"ב כשבאבא היה רק כבן 27 והתנצל בפני ר' משה שחולק על דעתו בעניין האם מותר ללכת בשבת באמריקה עם כובע פלסטיק של גשם מעל הכובע הרגיל.
ועל כך כתב לו רבי משה: "במה שכותב כבוד תורתו שהוא מתנצל שהוא חולק עלי בדבר הלכה, בוודאי שמותר לו ואסור לשתוק בזה". האדמו"ר מוסיף: "הגר"מ הדגיש שאם יש משהו שאבא שלי לא מסכים עמו, הוא חייב ואסור לו לשתוק".


האדמו"ר מעיד על הידידות העמוקה שלא פסקה לרגע: "אבי שלח לו משלוח מנות כל פורים, למרות שלא גרו קרוב אחד לשני".
שעה ארוכה האריך האדמו"ר והפליג בדברי תורת אביו ור' משה והאריך לספר על הקשר שלו עם שאר גדולי הדור באמריקה ובארץ ישראל.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
בסיום שיחתנו משתף האדמו"ר בסיפור אישי: "הגיע אלי פעם מישהו ואמר לי 'אבא שלך מיליונר!', שאלתי אותו: 'כמה תשובות אבא שלי כתב?', והשיב: 'זה אתה לא יודע?!' רק על הכסף שמעת...".
שיחה זו חושפת פן אישי ומרגש בקשר בין שני ענקי רוח, שכל אחד מהם בדרכו הייחודית תרם לבניית עולם התורה וההלכה באמריקה שלאחר השואה, והשפעתם ניכרת עד היום בכל קהילות ישראל.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com