שפעת מקסיקו: הכינו עצמכם לחורף

שפעת מקסיקו - מסוכנת יותר או מתוקשרת יותר? על מה חשוב להקפיד כדי למנוע הידבקות? לקראת החורף: כל התשובות לכל השאלות

שפרה כהן | כיכר השבת |
מתגוננים מפני השפעת בישראל. (פלאש 90)

השפן הקטן שכח לסגור הדלת, הצטנן המסכן וקיבל נזלת...

זוכרים את השיר הזה? מישהו חלם פעם ששפעת רגילה, חלק כמעט בלתי נפרד מסימני החורף הקבועים תהפוך להיות משהו מאיים, מסוכן, קטלני? האם היינו מעלים בדעתנו לקשור את המילה היומיומית הזאת, שפעת, עם מגיפה?

ואולי אנחנו צריכים תזכורות נוספות להאמין במילות הנצח של שלמה המלך שכתב כי "אין חדש תחת השמש", וגם "אין עצה ואין תבונה נגד ה'", וכי למרות שברוך ה' אנו מחוסנים מאבעבועות שחורות, פוליו ועוד ר"לים, אפילו מחלה קלה כל כך יחסית מסוגלת להתפשט בעולם כולו ולהפוך למגיפה מסוכנת.

השם הכול-כך לא סימפטי של השפעת עודן ושונה לשפעת מקסיקו (מזל שבדיוק עכשיו יש לנו סגן שר בריאות חרדי). אלא שאז קמה צעקה גדולה מצד המקסיקנים הנעלבים והוא שונה שוב לשפעת העולם, כך מטפלים בתסביכי נחיתות...

אבל, אחרי הכול, כשבודקים את הנתונים בצורה מקצועית מסתבר שאמנם, המחלה מדבקת ומתפשטת במהירות אך אינה מסוכנת כפי שמצטייר מהפרסומים. נכון, יש לשפעת שיעורי תמותה אך הם אינם שונים משמעותית משפעות חורף רגילות המסוכנות לאוכלוסיות בסיכון כגון: חולי אסטמה ומחלות נשימה אחרות, כאלו שהמערכת החיסונית שלהם פגועה ועוד.

מרבית החולים עוברים את השפעת בדיוק כמו כל שפעת אחרת כלומר: חום (רק מעל 38 מעלות), שיעול וכאבי שרירים. גם ההידבקות מתרחשת באופן זהה - שיעול, עיטוש, מגע ידיים ומגע בחפץ שעליו הנגיפים, ומגע בפה או באף.

על מה בכל אופן חשוב להקפיד?

• כללי היגיינה - לשטוף ידיים במים וסבון, במיוחד אחרי שיעולים והתעטשויות, לזרוק לפח שאריות של טישו מלוכלך ולהשתדל להתעטש לתוך ממחטה או למרפק.

• במקרה של תסמיני שפעת רגילים כאמור, אין צורך להיכנס ללחץ. מיטה חמה, כוסות תה, קצת אקמול להרגעת הכאבים ובעזרת ה', תוך מספר ימים חוזרים לשגרה. אצל ילדים יש לפנות לרופא בדחיפות רק כשמופיע אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

• עור בצבע כחול או אפור.

• הילד אינו שותה נוזלים.

• הקאות קשות או ממושכות.

• סימני חוסר שקט עד כדי כך שהילד אינו רוצה שיחזיקו אותו.

כמו כן, אם מופיעים סימנים של נשימה מהירה או קושי בנשימה או אם חל שיפור במצב הילד שלאחריו ישנה הידרדרות של חום ושיעול חמורים יותר, גם אז צריך לפנות בדחיפות לטיפול רפואי.

• אצל מבוגרים, יש לשים לב לאחד מהסימנים הבאים (בנוסף כמובן לתסמיני השפעת הידועים):

קושי בנשימה או קוצר נשימה

לחץ או כאבים בחזה או בבטן

סחרחורת פתאומית או בלבול

הקאות חמורות או ממושכות

שיפור ולאחריו נסיגה.

נציין כי גם נשים בהריון נמצאות בקבוצת הסיכון ולכן אם מתפתחים בנוסף לחום גם תסמינים נשימתיים, יש לפנות בהקדם לרופא.

חולה בבית צריך להימנע ככל האפשר ממגע מדבק עם שאר בני המשפחה. כלומר - להשתדל לשמור על מרחק של מטר משאר בני הבית, להקפיד להשתמש רק בכלי אוכל וכלי מיטה שעברו ניקוי או כביסה (אם כי אין צורך לכבס או לשטוף את כליו של החולה בנפרד). יש להישאר בבית עשרים וארבע שעות נוספות לאחר שחולפים תסמיני המחלה.

ולסיכום: ארגון הבריאות העולמי הורה להתמקד בטיפול בחולים ולא בניסיון לעצור את השפעת, כיוון שאיננה בת שליטה. אמנם ההערכה היא שבחודשים הקרובים יהיו יותר ויותר חולים אך שוב חשוב להדגיש כי חלק קטן מהם יסבול מסיבוכים וחלק קטן עוד יותר מסיבוך קטלני.

וקבלו טיפ לסיום: הרב פינקוס זצ"ל נהג לעורר רבות בנוגע לכוונה בברכת "אשר יצר" (במאמר מוסגר, ברכות "אשר יצר" הצבעוניות והמוכרות לכולנו הינם יוזמה של אנשים פרטיים בעקבות שיחותיו בעניין). הוא קישר בין המחלות הרבות שבדורנו לזלזול בברכה זו. בזמן כזה, ובפרט בחודש אלול ראוי אולי להתחזק דווקא בעניין זה, וה' הטוב ירחם וירפא לכל תחלואי עמו ישראל אמן.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר