מהפך פוליטי? לא בדיוק

מחלוקת הסוקרים: מה היו התוצאות לו הבחירות היו נערכות היום?

בניגוד לסקר של לזר המעניק רוב גדול לגוש השמאל-ערבים, דיירקט פולס מנבא ניצחון נוסף של הימין עם אותם מספרים - אבל עם תזוזות מעניינות בתוך מפת הגושים | וגם: הפרשנות של שלמה פילבר שמסביר מי הם המפגינים נגד הרפורמה, ומדוע לא שומעים את קולם של הערבים? (פוליטי)

9תגובות
(צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)

עם סיום אחד השבועות הסוערים בין המחנות הפוליטיים בישראל, ערכו במכון הסקרים 'דיירקט פולס' את המדגם הראשון מאז הקמת הממשלה החדשה: אין שינוי בכוחם של הגושים. מה כן יש? תזוזות מעניינות בתוך הגושים.

גנץ מתחזק על חשבון לפיד, והציונות הדתית מפצלת את 14 המנדטים שלה באופן מפתיע: סמוטריץ' עולה מ- 5 ל- 7, ובן גביר נחלש מ- 9 ל- 7.

מפת המנדטים המלאה: הליכוד עם 31, יש עתיד עם 23, המחנה הממלכתי עם 13, ש"ס עם 11, יהדות התורה עם 8, הציונות הדתית עם 7, עוצמה יהודית עם 7, ישראל ביתנו עם 6, חד"ש-תע"ל עם 5, רע"מ עם 5, העבודה עם 4.

מדובר בנתונים הפוכים מתוצאות הסקר שנערך על ידי על ידי מכון פאנלס פוליטיקס, בניהולו של ד"ר מנחם לזר, לעיתון מעריב, ובו מפלגות הקואליציה הנוכחית יורדות ל-55 מנדטים, ואילו מפלגות גוש השמאל-ערבים שבאופוזיציה, עולות למספר של 65 מנדטים.

מנתוני הסקר עולה כי הפער בצמרת מצטמצם משמעותית, כאשר הליכוד עם 27 מנדטים לעומת יש עתיד עם 26 מנדטים. המחנה הממלכתי עם 19 מנדטים. בהמשך הרשימה - המפלגות החרדיות. ש"ס עם 10 מנדטים ויהדות התורה עם 7.

עוצמה יהודית אף היא עם 7 מנדטים, הציונות הדתית עם 5 מנדטים, וכך גם העבודה, חד"ש-תע"ל וישראל ביתנו, עם 5 מנדטים למפלגה. מרצ סוגרת את הרשימה עם 4 מנדטים.

הפרשנות של שלמה פילבר: המחאה לאן?

אז מי המרוויחים ומי המפסידים עד כה? 'המלחמה על הדמוקרטיה' הפיחה רוח קרב בקרב ציבורים גדולים בישראל שיוצאים להפגין. מולם, יש ציבור נחוש לא פחות, שאומנם יושב בבית אך קורא לנבחריו בכנסת להמשיך ברפורמה ללא פחד.

כמה עובדות חשובות שמוקדם לומר איך ישפיעו על הצדדים ועל המשך העלילה:

• בהפגנות הנוכחיות יש נוכחות גבוהה מהמקובל של אנשים בגיל העמידה והגיל השלישי, רובם ממחנה המרכז שמאל. אומנם יש ניסיון למתג את המחאה כצעירה עם שימוש במילים "הייטקיסטים", "מילואימניקים", "טייסים" או "כלכלנים", אבל בניגוד למחאה החברתית של2011, בה המנוע העיקרי היה הדור הצעיר, כאן רואים על המסכים בעיקר "לשעברים" עם שיער כסוף, בהם ראשי ממשלה, רמטכ"לים, ביטחוניסטים ואחרים שהגיעו מבית הלורדים הישראלי עם התוספת מיל'. מה זה אומר על המחאה? שווה מחשבה.

רבים מהמארגנים, הפרשנים והמסקרים את המחאה, מנגישים אותה כחלק מהמשך קרב המחנות כן ביבי / לא ביבי, שהוביל את השיח בישראל בארבע השנים האחרונות. אבל אם צוללים למספרים רואים כמה תופעות מעניינות:

• לראשונה, נשברו המחנות המסורתיים. ליוזמה לתמיכה בצורך בשינויים עמוקים במבנה היחסים בין הכנסת ובית המשפט העליון, יש תמיכה של קצת יוצר מ- 50% מהחברה הישראלית. לא כולם מגיעים ממחנה הימין. חלק מסויים מ'הימין הנוטה למרכז', רובם מתוך הליברלים בליכוד ומהמגזר הדתי לאומי, דווקא נוטים לשמר או להגן על ההגמוניה של בג"ץ, אך מולם יש לא מעט מבוחרי המחנה הממלכתי, תקווה חדשה ואפילו מבוחרי יש עתיד, שחושבים כי יש לרסן את כוחו של בג"ץ ולבצע שינויים משמעותיים.

• תופעה מעניינת נוספת היא העובדה כי לראשונה אחרי 5 מערכות בחירות, ל"מחנה השינוי" יש דגל ערכי אידאולוגי עליו הוא נלחם, ולא "רק לא ביבי" - הדבק שהדביק את אוסף מפלגות המחנה עד כה.

• אבל התופעה אולי הכי מרתקת היא 'המגזר הנעלם', נציגי המגזר הערבי המייצגים כ- 15% מאוכלוסיית המדינה. מכל הסקרים לאורך השנים האחרונות עולה כי לאוכלוסייה הערבית בישראל אמון נמוך בבית המשפט העליון. הם מצידם חשים כי הם מיעוט, בדומה לתחושת החרדים, שלא זוכה להגנת בג"ץ. חלק מהתחושה הזו בנוי דווקא על הגיבוי של בג"ץ למערכת הביטחון ולמלחמה בטרור.

הערבים לא משתתפים בהפגנות, במיוחד לאחר שהמארגנים סילקו את דגלי אש"ף מהמחאה, ולא תראו אותם נאבקים ברפורמה בוועדות הכנסת.

• ולבסוף, האם באמת המשקיעים בורחים מישראל? התשובה מורכבת. משקיעים אכן נוטים להוציא את הכסף ממדינות הנמצאות בחוסר יציבות, אבל האם ישראל נמצאת באמת בחוסר יציבות? אם בודקים את המדדים הכלכליים, ישראל היא אחד השווקים החזקים והצומחים בעולם. אבל אם אנליסטים בלונדון, ציריך או ניו יורק מתבססים על הכותרות שזורמות מאמצעי התקשורת בישראל, הם חייבים להרים דגל אדום למשקיעים שלהם ולהזהיר אותם שמשהו לא ברור קורה בישראל.

בשורה התחתונה, הקרב כעת הוא על הנרטיב, בארץ ובחו"ל. וכמו שפרסמנו בעבר הישראלים חכמים, קשובים, אוספים מידע גם מהרשתות החברתיות ששוברות את שורת המקהלה התקשורתית, ומגבשים לעצמם עמדה עצמאית ביחס לרפורמה, להצעות הפשרה ולמצב הרצוי.

בסוף, גם האנליסטים בחו"ל יקבלו את התמונה המלאה. בשביל זה נצטרך להמתין לפרקים הבאים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

7
מי שצדק עד היום בסקרים זה פילבר
עעע
6
פרשנות מעולה ומעניינת
אבי
הפרשנות טובה, אבל היא של התומכים בהפיכה המשפטית איך יכול להיות הפרש כה גדול בין הסקרים. המסכנה הברורה: לא. להאמין לאף אחד ! ושום פרשנות לא תעזור
נתי
שמאלני היה אומר שזה בעד הרפורמה
זה דו צדדי
5
הפרשנות כתובה בצורה שקולה ומעניינת. תמשיכו כך
טובי
4
הסקר היה בבחירות אז אילו לסבתא היו גלגלים היא היתה שמאל עם 120 מנדטים, בפועל הם גמדים עם 46 חחחחחחחחחחחצחח
יהירושמוק
3
הסקר הקודם (של לזר) אלו ניסיונות של השמאל להציג תמונה הפוכה למצב אמיתי בתמיכה של עיתון שברורה עמדתו. לכן קל להבין שהם מקימים את בהלת הכלכלה במכוון ועוזרים להם בכל התחומים : בנקים, מסחר ,הייטק וכו...
יעקב.ד
2
שטויות ראינו כבר שמפלגה אחת לא עוברת את אחוז החסימה והכל משתנה
ציון
1
חלאס עם זה ב14 תמיד מנבאים ניצחון לימין ובשמואל הם בד"כ נותנים ניצחון לגוש ההזוי שלהם 2 הצדדים רמאים
אברך

עוד בפוליטי מדיני:

"מסרב למסור את הקוד"

למרות החקירה שנפתחה והניסיונות שנעשו, במח"ש לא הצליחו לפרוץ לטלפון האישי של חנמאל דורפמן - ראש לשכתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר | כזכור בית המשפט התיר לחדור לנייד האישי שלו (חדשות)

|

"ברוך הבא לירושלים"

ראש הממשלה נפגש עם נשיא אקוודור נובואה בלשכתו בירושלים | נתניהו לנשיא: ״מעריכים את החלטתכם להקים מרכז חדשנות בירושלים; נחזק את הידידות בינינו בתחומי חקלאות, מים, הגנה וביטחון״ (מדיני)

|

בעוד סרטון שו"ת | צפו

ראש הממשלה פתח גם היום "לייב" וענה לשאלות דוברו טופז לוק. בין היתר הסביר כי היה זה הרמטכ"ל שהמליץ על הרחבת המלחמה וטען כי הצבא לא צריך עכשיו ועדת חקירה אלא להצטייד בנשק | צפו (פוליטי)

||
3

"תפסיקו להתבטל"

ברקע המלחמה והקורונה שלפניה, ובזמן שכל העולם מתמודד עם עליות מחירים משמעותיות, ישראל שהייתה יקרה עוד קודם לכן - סובלת יותר | בשל כך החליט יו"ר ועדת הכספים גפני, להקים בןועדות הכספים והכלכלה צוות משותף להתמודדות עם יוקר המחייה ועליות המחירים (חדשות)

||
1
ש

ממוקד ומעשי

שיטת "שש הנקודות" היא הדרך המהפכנית שמאפשרת לרבנים להצליח בלימודי רבנות במהירות וביעילות | השיטה מציעה כלים מעשיים שמובילים לתוצאות מרשימות – גם למי שמתקשה להוציא תעודת רבנות בדרך המסורתית (חרדים)

כיכר בשיתוף מ.ל.מ|מקודם

"ההחלטה פוגעת בביטחון הלאומי"

יו"ר ישראל ביתנו, חה"כ איווט ליברמן תקף במילים בוטות את התנהלות הממשלה בנושא האחריות לגורל החטופים ועשה השוואה פרועה בין התנהלות בעלות הברית במלחמת העולם השניה למהלכיו של ראש הממשלה בנושא הרחבת המלחמה בעזה (פוליטי)

||
7

הנפיק שלל כותרות

השר בצלאל סמוטריץ’ ממשיך לנפק כותרות המרגיזות רבים בציבוריות הישראלית | לגבי כיבוש עזה אמר: “אנחנו כובשים את עזה כדי להישאר – אין יותר כניסה ויציאה. זו מלחמה על ניצחון. הגיע הזמן להפסיק לפחד מהמילה כיבוש. אנחנו מכריעים את חמאס – אנחנו לא ניכנע, הוא ייכנע”. לגבי חוק הגיוס הוא הבהיר שהפעם הוא לא יוותר | דבריו המלאים (חדשות בארץ)

||
20

ברקע הרחבת המלחמה

למרות דרישת היועמ"שית להחליט באופן מיידי על ועדת חקירה ממלכתית של אירועי מתקפת החמאס, בשמחת תורה - הממשלה דחתה את הקמת הועדה למועד בלתי ידוע, בטענה שעכשיו זה לא הזמן | השר חיים כץ אמר במהלך הדיון בנושא: "רק במדינה של דבילים אלוף לוקח עבורו עורך דין בזמן מלחמה" (חדשות בארץ, פוליטי)

||
3

לקראת הדיון בממשלה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, פנתה הבוקר במכתב לשרים בו התייחסה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לטבח 7 באוקטובר | היועמ"שית כתבה: "קבלו החלטה לגבי חקירת אירועי שבעה באוקטובר. הימנעות הממשלה מקבלת החלטה בעניין ועדת חקירה ממלכתית גורמת לנזקים ופוגעת בחקר האמת" (פוליטי)

||
4
ש

קריאה נרגשת לציבור

שלוש יתומות נותרו לבדן בעולם, והגאון רבי אלחנן פרץ גאב"ד 'חוקת משפט' יוצא בהבטחה נדירה מאוד: "פתח הפתוח לצדקה – לא פתוח לרופא" • אחת היתומות לפני חתונה, ללא הורים שיתמכו (בארץ)

כיכר בשיתוף קופת העיר|מקודם

על סף פיצוץ

כנס הקיץ של הכנסת נפתח היום לאחר חודש של פגרה | מושב החורף, שהיה רווי במשברים, הסתיים בתחילת חודש אפריל, הכנסת תשוב ותדון בעניינים שעל סדר היום | על שולחן הכנסת צפויים לעלות שורת חוקים נפיצים, כאשר בכל אחד מהם ישנו פוטנציאל לזעזע את הקואליציה, או לעורר הפגנות המוניות | סקירה (פוליטי)

||
7

הסיוע ההומנטירי ועוד

במהלך דיונים שנערכו בימים האחרונים, נרשם עימות חזיתי בין הרמטכ"ל הנכנס זמיר, לבן שרים ובכירי הדרג המדיני | הרקע לעימותים: מחלוקת של זמיר עם השרים בנוגע לחלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה | "אני לא מוכן לשמוע שחיילים יאבטחו את האזור", אמר (מדיני)

||
9

"ננקוט בפעולת נגד"

ראש הממשלה נפגש היום עם נשיא קפריסין כריסטודולידיס, בלשכתו בבירה | נתניהו לנשיא: ״אנחנו וכל העולם מאוימים על ידי החות'ים. לא נסבול זאת וננקוט בפעולת-נגד עצימה מאוד נגדם" | על איראן: "נעשה מה שצריך לעשות כדי להעביר לאיראן אזהרה ראויה" (מדיני)

||
1

לאחר מו"מ נוקשה

לאחר שיח נוקשה בין הסתדרות המורים ומשרד האוצר, הצדדים הגיעו להסכמות סביב סוגית קיצוץ הכספים לגננות ולמורים | בשל כך, השביתה שאורגנה על ידי ההסתדרות וגורמים נוספים הגיעה לסיומה (חדשות, בארץ)

||
6

למרות התנגדות דרעי וסמוטריץ'

ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק המציעה להשוות את שכר נבחרי הציבור, לשכר השופטים בישראל, כאשר ההצעה תחול החל מכנסת הבאה | סגן השר מקלב: "אנחנו מתנגדים עקרונית לקידום החוק - איך אפשר לאשר דבר כזה בתקופה שכזו" (פוליטי)

||
7
ש

מחיר מציאה

חברת גרין פארק, מהמובילות בישראל בתחום הייזום והבנייה, יוצאת במבצע ייחודי: קבוצת רכישה להקמת שכונה חרדית חדשה – מותאמת במלואה לאורח החיים החרדי, עם כל השירותים הקהילתיים שאתם צריכים: בתי כנסת, מוסדות חינוך איכותיים ומרכזים מסחריים (נדל"ן)

ציקי גל|מקודם

בניגוד לעמדת מיארה

החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה אושר כעת בוועדת שרים לחקיקה, השר קרעי הצביע נגד | לפי ההצעה יועברו סמכויות היועמ"ש לממשלה להחליט בנושא חקירה והעמדה לדין של נבחרי הציבור לועדת בכירים שתמונה תוך 60 יום מחקיקת החוק (בארץ)

||
4

"רע לישראל"

האם מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי לשעבר של טראמפ, ניהל מגעים אינטנסיביים עם ראש הממשלה נתניהו על תקיפה אפשרית באיראן - וזה מה שהוביל להדחתו? נתניהו הכחיש את הדיווח, אולם גורמים ישראלים מאשרים אותו וטוענים כי העירוב הישראלי בין שתי הגישות בממשל טראמפ "רע לישראל" (מדיני)

||
10

"יש פחות מ24 חטופים חיים"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס לחטוף האמריקני ואמר כי "אנחנו באמת לא יודעים מה שלומו". לדבריו לפני כחודשיים נראה היה כאילו הוא עומד להשתחרר אבל חמאס הקשיחו עמדות | טראמפ הוסיף: "מתוך 59 חטופים, היו 24 בחיים, עכשיו להבנתי זה אפילו לא המספר הזה אלא פחות" (חדשות, שחרור חטופים)

||
4

חתירה למצוינות, מסירות, ואחריות

טקס מצטייני נשיא המדינה ליום העצמאות, התקיים היום בבית הנשיא, בירושלים, כאשר במהלכו העניק נשיא המדינה תעודות הצטיינות וסיכות ל- 120 קצינים וחיילים מצטיינים | הרצוג: "איננו יכולים לחגוג עצמאות בלב שלם כאשר אחינו ואחיותינו אינם נמצאים איתנו" | אייל זמיר: "אתם, מהווים דוגמה ומופת לחברה הישראלית" (חדשות)

||
3
ש

בירושלים!

עסקת המגורים הטובה ביותר בירושלים! דירות גן 3 או 5 חד' החל מ-2,290,000 ₪ במסלול 20/80!שלמו רק 20% בחתימה והיתרה לקראת האכלוס.הנחה מיוחדת לכוחות הבטחון בשירות פעיל!!!בנוסף נותרו דירות 5 חד' (נדל"ן)

כיכר בשיתוף וויסל נדל"ן|מקודם