ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערב (שלישי) פגישה בהשתתפות שר המשפטים יריב לוין והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, לדון במגעים החשאיים הנערכים בחסות נשיא המדינה יצחק הרצוג, בין 'הליכוד' ו'המחנה הממלכתי', לדון ברפורמה המשפטית. לאחר הפגישה קרא נתניהו לגנץ לבוא ולדבר אך גנץ הבהיר כי אינו סומך על נתניהו.
לאחר הפגישה, שיגר ראש הממשלה מסר לח"כ בני גנץ: "אני רוצה לפנות לבני גנץ. יש בינינו הרבה מחלוקות, אבל יש בינינו גם הרבה מן המשותף. לשנינו קוראים בנימין. שנינו נלחמנו בשדה הקרב נגד אויב משותף. והיום רוב העם מצפה מאיתנו שנעשה משהו למען מטרה משותפת. הוא רוצה שנגיע להסכמות.
"אבל כדי להגיע להסכמות צריך לעשות דבר אחד פשוט: לשים בצד את כל התנאים המוקדמים, את כל המכשולים, להיכנס לחדר ולדבר. לכן אני מזמין מחר בבוקר את הצוות שלכם שישב עם הצוות שלנו ונעשה את מה שרוב עם ישראל מצפה לו: נשב ונגיע להסכמות".
שר המשפטים יריב לוין אמר הערב בכנס "ביטחון ודמוקרטיה" בירושלים כי "הידברות ושיח זה דבר נכון, אני לא חושב שכל החכמה נמצאת בצד אחד. אפשר להגיע להסכמות, אבל צריך שיהיה רצון אמיתי לשני הצדדים. פשרה אומרת את הדבר הבא: 100% ממה שאני רוצה - לא יקרה, אבל גם לא אפס".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס הערב למתווה הפשרה החדשה, בכנס של מפלגתו במועצה האזורית דרום השרון ואמר כי אינו סומך על נתניהו. "המדינה לצערי, נמצאת היום תחת סכנה ברורה ומיידית – וללא ידיים יציבות וחזקות שאוחזות בהגה. השר שאמון על המשטרה מחולל כאוס ומפרק את המשילות. שר החוץ עובד ביחסי ציבור במקום ביחסי חוץ. שר החינוך פוגע ביד ושם, בשם גחמות פוליטיות. שר הביטחון מוותר על צבא העם. שר המשפטים – הכריז מלחמה על מערכת המשפט והדמוקרטיה הישראלית. ובעיקר, בעת הזו: אין ראש ממשלה אפקטיבי בישראל – ואיש הישר בעיניו יעשה".
גנץ המשיך ואמר כי "אנחנו נמצאים בתקופה עם אתגרים אדירים. במצב הביטחוני החמור ביותר שהיינו בו מאז מלחמת יום הכיפורים. כשצבא העם – עומד בסכנת פירוק ופגיעה קשה בכשירות. מול כלכלה עולמית משתנה, ויוקר מחיה שמגיע לכל בית בישראל. מול מערכת חינוך שנשחקת עד דק בתקציבים ובערכים, ומקפחת את החינוך הממלכתי.
"אנחנו ניצבים מול איום על הדמוקרטיה שלנו ושיטת המשטר, מול ממשלה שמובלת על ידי קיצוניים שלא רוצים לתקן או לעשות רפורמה. שרוצים שליטה פוליטית לא מרוסנת על מערכת המשפט, ולא רק עליה - גם על התקשורת, גם על מערכת החינוך, גם על המוסדות הכלכליים ווגם על כל המערכת הציבורית. אנחנו נמצאים מול שסע שפוגע בחוסן הישראלי שתמיד היה מקור העוצמה של מדינת ישראל, כמו במלחמת יום הכיפורים שבה הגיבורים שבטנקים, במטוסים ובשטח ניצחו, והצילו את מדינת ישראל במחיר כבד מנשוא. החובה שלנו לעמוד מול ניסיונות הממשלה – אבל גם להעמיד אלטרנטיבה ולעשות כל מאמץ כדי לפתור בעיות היסוד, תוך שמירה על עקרונותינו. כך עשינו, ואני מודיע לכם- כך נמשיך לעשות".
על נתניהו, אמר גנץ: "איני סומך על נתניהו, שעושה קודם כל מה שטוב לו, ורק אחר כך מה שנכון למדינה. אבל מנהיגות, צריכה לשים את השיקול הממלכתי, ואת טובת המדינה בראש. אני מבקש להזכיר לציבור – המטרה שלנו היא לא להגיע למשבר חוקתי שיקרע את העם, אלא לשמור על הדמוקרטיה ולהימנע ממנו אם ניתן. זו האחריות של כל מנהיג, ולצערי נתניהו ושותפיו החליטו לגרור את מדינת ישראל למשבר העמוק בתולדותיה.
"כפי שאתם יודעים, בימים האחרונים פנה אלי נשיא המדינה שעושה מאמצים כנים למנוע את השבר הגדול, והציג מתווה שלדבריו היה מסוכם עם ראש הממשלה. מלכתחילה אמרתי לנשיא, שאני מתקשה לראות את הקואליציה תומכת במתווה הזה, אבל חובתנו לנסות - באחריות ובזהירות הנדרשת ללמוד את מה שיש בו. המתווה שהוצג, ועיקריו פורסמו בתקשורת, אינו מתווה החלומות שלנו. היינו נכונים לדון בו כבסיס, בכדי לעצור את ההפיכה המשטרית והפגיעה במדינת ישראל.
"היינו מוכנים, מתוך הבנה שכשאנחנו נהיה בשלטון, נוביל תהליך רחב יותר שיבצר את שלטון החוק ויעגן את כללי המשחק הממשליים והדמוקרטים בהסכמות רחבות. אתמול קיימנו התייעצויות וניתחנו את ההצעה – עד רמת הפסיק. מבלי להיכנס לפרטים אומר – שהעיקרון הראשון היה, שאם נגיע להסכמה – אליה לא הגענו, קודם כל תתוקן עילת הסבירות ויחוקק בחוק יסוד "חוק ההגנה", ורק אחריו יעשו תיקונים אחרים.
"לצערי הרב, כפי שהערכנו – אמנם יש המון על מה לדבר, אבל המציאות הוכיחה שאין עם עם מי לדבר בעת הזו. שורפי האסמים, לא הניחו את הלפידים, וממשיכים לשרוף את החברה הישראלית מבפנים גם כשהם יודעים עד כמה כבד המחיר. גם כשהבית עולה בלהבות. אינני יודע אם נתניהו הוא שותף של הקיצונים מהאינטרסים האישיים שלו או שבוי שלהם מתוך חולשה. מה שברור הוא שבישראל שולטות ממשלת מיעוט קיצונית. ממשלה שהרוב שלה לא משקף את רוב הציבור. אפילו לא את רוב הציבור שבחר בה. מיעוט קיצוני, שאין לו רוב בעם – החליט לפרק את הערכים הדמוקרטיים של מדינת ישראל. המיעוט הזה מדרדר אותנו לעבר התהום. בעת הזו, המשבר הזה יגיע לפרקו המשפטי.
"אתמול הוכח שמדינת ישראל נלקחה שבי בידי הקיצוניים – בעוד המתונים בקואליציה דוממים. אני קורא מכאן לבכירי הקואליציה להשמיע את קולם ולכפות את עמדתם. אני אומר למצביעי הקואליציה – תראו לאיזו תהום הם גוררים אתכם. הממשלה הזו לא כשירה לנהל מדינה. נתניהו צריך לפזר את הכנסת ומדינת ישראל צריכה ללכת לבחירות שיאפשרו איחוי של החברה הישראלית.
"רק אתמול נתניהו והליכוד הכחישו ודחו את הצעתם שלהם, והיום נתניהו מפזר ספין חדש של קריאה להידברות. אנחנו במחנה הממלכתי, נמשיך להתנהל באחריות. אנחנו מבינים שהציבור לא רוצה בברית הקיצונים. אם בעתיד ידם של המתונים בקואליציה תגבר, ונוכל למנוע את הרס הדמוקרטיה – אנחנו נהיה שם. אם תהיה אפשרות מוכחת ואמיתית בעתיד. אני חוזר – מוכחת ואמיתית בעתיד להגיע להסכמות שישמרו על הדמוקרטיה ויחלצו אותנו מהשבר הקשה והסכנות שניצבו לפתחנו – ידנו תהיה מושטת, ועיננו פקוחות ובוחנות. לזה אני קורא אחריות ממלכתית״.
בתגובה לדברים נמסר מ'הליכוד' כי "גנץ ממשיך בחרמות ושוב בורח מכל ניסיון להגיע להסכמות. אפס במנהיגות, אפס בממלכתיות".
מהמחנה הממלכתי נמסר בתגובה לליכוד: "ב-19:55 - ״שנינו בנימין״, ב-20:15 - ״אפס במנהיגות". האמת המצערת היא שלא ברור אם נתניהו רוצה הסכמות, מה שבטוח שבעת הזו - הוא לא יכול".
השר ניר ברקת אמר הערב כי ״אני מחזק את ראש הממשלה בנימין נתניהו ותומך במהלך של הסכמה רחבה בנושא החקיקה המשפטית. בפני מדינת ישראל אתגרים כבירים בביטחון, ביחסי החוץ ובכלכלה. בימים אלה כשאויבינו מביטים בנו נלחמים אחד בשני, עלינו לשים את המחלוקות בצד ולהגיע להסכמות רחבות בקרב עם ישראל. אחדות ישראל היא ערך עליון ורק אם נהיה מאוחדים ומלוכדים - נוכל לנצח ולהתמקד באתגרים הגדולים שלפנינו. הסכמות שיביאו לאחדות ישראל הן אינטרס לאומי עליון של מדינת ישראל והן לא כניעה - אלא אומץ לב״.
גם שר הביטחון יואב גלנט קרא להגיע לפשרה ואמר כי "אזרחי ישראל וצה״ל זקוקים ללכידות ולאחדות. זו העת לשים בצד את המחלוקות ולמצוא את המשותף והמאחד. קורא לחבריי לכנסת להגיע לפשרה ומהר, למען מדינת ישראל ולמען ביטחון ישראל".
המגעים החשאיים בין הצדדים עוסקים בין היתר בוועדה לבחירת שופטים ועילת הסבירות. ב-ynet דווח כי המתווה החדש כולל סעיף הגנה על היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה - שישמור על סמכויותיה וימנע את פיטוריה.
הנשיא הרצוג הציע לגנץ להקפיא את החקיקה לשנה וחצי ולרכך את החקיקה על עילת הסבירות.
לפי הדיווחים, נתניהו הסכים למתווה של הרצוג, לפיו, לא יהיה שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים אך יידרש רוב של שבעה מבין תשעת החברים לשם מינוי שופטים, בכל הערכאות.
הערכות הן כי נתניהו מבקש להרגיע את השטח בישראל בצל המגעים המתקדמים לשלום עם סעודיה.
0 תגובות