

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, השתתף היום (שני) בישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת וסקר בפני הח"כים את ההתקדמות שחלה בביקורת על כשלי שבעה באוקטובר וחרבות ברזל.
המבקר אנגלמן חשף בפני חברי הכנסת את 19 הדוחות שהעבודה עליהם הסתיימה, ושעוסקים בכלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי. טיוטות הדוחות הללו נשלחו לגורמים המבוקרים בשלושת הדרגים לצורך קבלת תגובות.
"מהרגע הראשון פעלנו במרץ לקיים ביקורת על כלל הגופים", אמר מבקר המדינה בדיון. "בזמן הזה היו צריכים להתפרסם הדוחות בנושאי הליבה שהיו נותנים תשובות לאזרחי ישראל על הכשלים שהובילו לטבח שמחת תורה, שבעה באוקטובר. בזמן שצו ביניים של בג"ץ עמד ולא איפשר ביקורת בצה"ל ובשב"כ, התחלנו להכין את השטח לביקורת על מנת שנוכל לקיים את הביקורות ברגע שיינתן. עתה המתווה שגובש אל מול צה"ל ושב"כ קיבל תוקף של פסק דין ואנו פועלים בהתאם".
"בינתיים כבר פרסמנו חמישה דוחות אזרחיים בנושאי המלחמה, כדוגמת הטיפול בבריאות הנפש בעקבות אירועי שבעה באוקטובר 2023 ומלחמת חרבות ברזל. בנוסף, אני יכול לומר לכם שבתקופה האחרונה סיימנו את העבודה על 19 נושאים שונים וטיוטות הדוחות הופצו למבוקרים מכלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי. לאחר קבלת תגובות המבוקרים, ובמקרה הצורך - לאחר קיום שימוע במקרים של אחריות אישית - נפרסמם לציבור".
הנושאים אותם בחן המבקר וטיוטות הביקורת הועברו לכלל הגורמים הרלוונטים:
1. פינוי וקליטת אוכלוסייה בחרבות ברזל.
2. טיפול הממשלה ביישובי הצפון.
3. התנהלות הקבינט החברתי-כלכלי.
4. היעדר תפיסת הביטחון הלאומי והשפעתה על תהליכים בדרג המדיני ובצה"ל.
5. הניהול הממשלתי של התחום האזרחי במהלך חרבות ברזל.
6. יישום הסיוע הכלכלי לעסקים קטנים בשבועות הראשונים לחרבות ברזל.
7. ההיערכות הכלכלית לשעת חירום לפני חרבות ברזל.
8. הכנת תקציבי המלחמה בשנים 2023-2024 במשרד האוצר.
9. ביצוע תקציב המלחמה בתחילת חרבות ברזל.
10. תשלום התגמול לאנשי המילואים.
11. תפקיד הרבש"ץ ומתכונת העסקתו.
12. אפקטיביות מכשול קו התפר בירושלים.
13. הבטחת אספקת מזון בחירום.
14. ענף החקלאות בחרבות ברזל.
15. קידום התיירות באילת בראי חרבות ברזל.
16. ההסברה הממשלתית במערכה על דעת הקהל הבין-לאומית.
17. מיגון ומקלוט ברשויות המקומיות.
18. היערכות המדינה לאירועי סייבר ותפקודה במהלך חרבות ברזל.
19. מערכות התקשוב לתכלול לאומי וטיפול במפונים.
בנוסף, המבקר ציין כי ישנם דוחות נוספים שנמצאים בהשלמות אחרונות ובהם הדוח על רישוי המסיבה ברעים ואבטחתה, הדוח על ההגנה של שדרות ואופקים, הדוח על פינוי פצועים וחללים ועוד.
"אדגיש שאלה עדיין לא דוחות בנושאי הליבה. אלה התעכבו למעלה משנה בשל צו הביניים ויתפרסמו כשהעבודה עליהם תסתיים", סיכם המבקר.
0 תגובות