במיליוני דולרים

כשבינה מלאכותית הופכת ליוצרת | יצירה נמכרה במחיר הזוי

בעידן שבו הגבול בין אדם למכונה מיטשטש, יצירות אמנות המופקות על ידי בינה מלאכותית משיגות מחירי שיא של מיליוני דולרים, מאתגרות את התפיסות המסורתיות של יצירתיות, ומעלות שאלות מהותיות על עתיד האמנות: האם הגיע הזמן להגדיר מחדש מהי אמנות בעידן הדיגיטלי? (טכנולוגיה)

|
2
| כיכר השבת |
הפרוטרט הראשון שנוצר על ידי בינה מלאכותית ונמכר בסכום עתק. "Portrait of Edmond de Belamy" (צילום: צילום מסך מרשתות חברתיות)

בעידן שבו הטכנולוגיה חודרת לכל תחום בחיינו, תעשיית האמנות עוברת טלטלה של ממש. יצירות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית לא רק מושכות תשומת לב עולמית, אלא גם שוברות שיאי מכירות ומאתגרות את התפיסות המסורתיות שלנו לגבי מהות האמנות והיצירתיות.

פריצת הדרך הראשונה

הסיפור המודרני של אמנות AI החל ב-2018, כאשר היצירה "Portrait of Edmond de Belamy" עשתה היסטוריה בבית המכירות כריסטי'ס. המחיר המדהים - 432,500 דולר - היווה נקודת מפנה בתפיסת הערך של אמנות דיגיטלית. הקולקטיב הצרפתי Obvious, שעמד מאחורי היצירה, השתמש בטכנולוגיית GAN (Generative Adversarial Network) - מערכת המבוססת על שתי רשתות עצביות המתחרות זו בזו כדי ליצור תוצאות מדויקות יותר.

איידה: האמנית הרובוטית

מהפכה נוספת הגיעה בדמותה של Ai-Da, הרובוט-אמנית הראשונה בעולם. פיתוחה על ידי חברת Engineered Arts בבריטניה סימן התקדמות משמעותית ביכולת של מכונות לחקות ואף להרחיב את היצירתיות האנושית. איידה, המצוידת בזרועות רובוטיות ומערכות AI מתקדמות, יוצרת ציורים, פסלים ואפילו שירה. יצירותיה נמכרו במצטבר ביותר ממיליון דולר, כשהבולטת ביניהן היא "AI God" - פורטרט מופשט של אלן טיורינג שנמכר ב-1.08 מיליון דולר.

היצירה של איידה שנמכרה ב1.1 מליון דולר. "AI God" - פורטרט מופשט של אלן טיורינג (צילום: צילום מסך מרשתות חברתיות)

מעבר למספרים: השפעה תרבותית

התופעה מעלה שאלות מהותיות על עתיד האמנות:

• מהי המשמעות של יצירתיות בעידן הדיגיטלי? אם AI יכול לייצר כל סוג אומנות לפי דרישה, מה משהמשמעות של יצירת אומנות? האם יהיה לה ערך?

• האם אלגוריתם יכול באמת "להבין" אסתטיקה ורגש? הרבה מה'אופי' של הציור מורכב מהיכולת של אמן להעביר את הרגש והאסתטיקה שלו אל הקנבס, האם אצל הAI יש יכולת כזו? או לפחות חיקוי מוצלח מספיק?

• מה תפקידו של האמן האנושי בעולם שבו מכונות יכולות ליצור אמנות? האם הוא צריך להשתלב עם הטכנולוגיה ורק לכוון אותה וזה יחשב לאומנות או שמא עדין יהיה על היוצר ליצור בכוחות עצמו?

שאלות מרתקות שתשובה עליהן נדע רק בחלוף הימים.

מגמות עכשוויות ועתידיות

שוק האמנות הדיגיטלית ממשיך להתפתח במהירות. גלריות מובילות ברחבי העולם מקדישות תערוכות שלמות לאמנות AI, ואספנים צעירים מגלים עניין גובר בתחום. טכנולוגיות חדשות כמו DALL-E 3 ו-Midjourney מאפשרות יצירת אמנות מורכבת יותר, המשלבת סגנונות וטכניקות באופן שלא היה אפשרי בעבר.

השפעה על האמנות המסורתית

למרות החששות הראשוניים, רבים בקהילת האמנות רואים ב-AI כלי משלים ולא מתחרה. אמנים רבים משלבים טכנולוגיות AI בעבודתם, יוצרים היברידים מרתקים בין אמנות מסורתית לדיגיטלית. התוצאה היא זרם חדש של יצירות המשקפות את המורכבות של החיים בעידן הדיגיטלי.

מבט לעתיד

ככל שטכנולוגיות AI ממשיכות להתפתח, צפויים שינויים נוספים בעולם האמנות. האתגר העיקרי יהיה למצוא את האיזון הנכון בין חדשנות טכנולוגית לבין שימור הערכים האמנותיים המסורתיים. מה שברור הוא שאמנות AI כבר אינה תופעה שולית, אלא חלק בלתי נפרד מעתיד היצירה האנושית.

הדיון סביב אמנות AI ימשיך להתפתח ככל שהטכנולוגיה תתקדם. השאלה כבר אינה האם בינה מלאכותית יכולה ליצור אמנות, אלא כיצד היא תשנה את הדרך שבה אנחנו תופסים ומעריכים יצירתיות אנושית ודיגיטלית כאחד.

עתיד האומנות יכול להיות שונה לגמרי (צילום: מערכת כיכר השבת)

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
למי שמבין את המשמעות של היצירה הזו
AI GOD פחות מתאים לאתר חרדי...
1
מעניין ביותר. אולי זה אלה שמקושרים אולי זה מצב רוח אי אפשר להבין למה יצירות נמכרות במליונים. וזה קובע מחירי שוק של אמנות. המחשב יוצר והאדם קובע את המחיר והערך . וגם את המחשב מפעיל אדם. אז הסתבכנו. חחחחח
נעמי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות