ביבשה, באוויר ובים

ענקי המתכת: מבט מעמיק ומרתק אל המנועים הגדולים והחזקים בעולם

הכירו את ענקי המתכת: המנועים הגדולים והחזקים בעולם | החל ממנוע ספינה בגובה 4 קומות ועד למנוע שיוצר ב-1910 אך עדיין מחסיר פעימה מליבם של מהנדסי רכב רבים | כמה כוחות סוס הם מפיקים? מהי צריכת הדלק בנוע הגדול בעולם וכמה היא עולה לשעה? | כל מה שרציתם לדעת על המנועים הגדולים והחזקים בעולם (מגזין, רכב)

מנוע ה־Wärtsilä RT‑flex96C, המנוע הגדול בעולם (צילום: יצרן)

בעולם שבו גודל נחשב לעוצמה, קיימת קבוצה מצומצמת של מנועים שפורצים כל גבול של דמיון - בממדיהם, בעוצמתם ובתשומת הלב ההנדסית שהושקעה בבנייתם. החל ממנועים ימיים אדירי ממדים, דרך יחידות כוח למכוניות ספורט נדירות ועד מנועי מטוסים עצומים - אלו הם סיפורי "המפלצות" המכאניות שמניעות את כלי התחבורה הגדולים בעולם.

בלב האוקיינוס: המנוע הגדול בעולם

שיאן הגודל והכוח כיום הוא ה־Wärtsilä RT‑flex96C, מנוע דיזל ימי שתוכנן במיוחד עבור אוניות משא ענקיות. מדובר במנוע עם 14 צילינדרים בקו ישר (כלומר, ציר אורכי, מבלי להתפצל לצדדים), אורך של יותר מ־26 מטרים, גובה של כ־13.5 מטרים - שווה ערך לבניין בן ארבע קומות, ומשקל העולה על 2,300 טון. כל נתון טכני בו נראה כאילו נלקח מתוך ספר מדע בדיוני - אך הוא אמיתי לחלוטין. ההספק של המנוע הזה עומד על למעלה מ־108,000 כוחות סוס, והוא פועל במהירות נמוכה במיוחד של כ־100 סיבובים לדקה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

לראשונה הותקן המנוע בשנת 2006 באוניית הענק Emma Mærsk, אחת מאוניות המכולה הגדולות בעולם. על אף שמהירות אינה לרוב פרמטר קריטי באוניות משא, המנוע הזה מאפשר ל־Emma לשייט בקצב גבוה מן המקובל, ולשאת יותר מ־11,000 מכולות – מספר שממחיש עד כמה מנוע כזה הוא שחקן מרכזי בכלכלה הגלובלית.

אך לכל הכוח הזה צריך לספק גם מזון למחייתו. המנוע צורך כ־13.7 טון דלק לשעה - כך שעלות שעת הפלגה יכולה להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים, סכום הממחיש כיצד העלות האנרגטית של תחבורה ימית רחוקה מלהיות זניחה. עם זאת, יעילותו גבוהה יחסית לגודלו, והוא נחשב לדוגמה מרהיבה של תכנון תעשייתי חכם.

הובלה של המנוע במנוף לספינה (צילום: רשתות חברתיות)
חלק מהמנוע לפני שהורכב על הספינה (צילום: PLAINED)

על הכביש: מנועים שמטלטלים את הגוף

אם נעבור מהים לכביש, נמצא שגם כאן יש מנועים שלא היו מביישים מסוק קרב. אחת הדוגמאות היא מנוע ה־V10 של דוג' וייפר – אחד הגדולים שיוצרו אי פעם למכונית סדרתית. קיבולת של 8.4 ליטר, הספק של כ־645 כ"ס בדגמים האחרונים, ושאגה שחותכת את האוויר כמו להב.

הוייפר, שייצורה הופסק בשנת 2017, הפכה לסמל של ספורטיביות אגרסיבית - לא רק בזכות העיצוב המוחצן והנמוך שלה, אלא בגלל אותו מנוע גולמי שהעניק תחושת נהיגה בלתי נשכחת. מדובר במכונית שהייתה נאמנה לשורשים של מהנדסי ביצועים: כמה שיותר נפח וכמה שפחות דברים שיפרידו בין הנהג למכונה.

דוג' וייפר (צילום: Sarah Larson - Flickr: 2013 SRT Viper)

אבל הכבוד למנוע החזק ביותר שמור למותג העל האיטלקי, פרארי. מדובר במנוע ה-V12 האטמוספרי של פרארי, שנמצא בדגם דייטונה SP3, רכב-על המיוצר במהדורה מוגבלת. מנוע ללא מגדשי טורבו, שמפיק הספק מרבי של 840 כוחות סוס.

הדגם מצויד במנוע בנפח 6.5 ליטר, שמפיק מומנט מרבי של 71.1 קג"מ. המנוע מחובר לתיבת הילוכים כפולת מצמדים בעלת 7 הילוכים. 

ראוי לציין כי ישנם מנועים חזקים יותר מבחינת הספק, אך הם מגיעים עם מגדשי טורבו או מערכות היברידיות. מנוע ה-V12 של פרארי הוא המנוע החזק ביותר בעולם מבין המנועים האטמוספריים. 

פרארי דייטונה (צילום: Prova MO)

מכונית על נוספת מבית היוצר האילטקי, פרארי F80, מצוידת במנוע היברידי עוצמתי אף יותר עם 1,200 כ"ס, מה שהופך אותה למכונית החוקית לכביש החזקה ביותר שייצרה החברה.

ה-F80 (צילום: יצרן)

ממעמקי ההיסטוריה: חיית הטרף של טורינו

אחד המנועים הכי מרתקים שנוצרו אי פעם לא נולד בעידן המודרני - אלא לפני יותר ממאה שנה. בשנת 1910, חברת פיאט האיטלקית יצרה את דגם S76 - הידוע בכינוי "The Beast of Turin". הוא כלל מנוע עצום של 28.35 ליטר (!), אך עם רק ארבעה צילינדרים - מה שאומר שכל בוכנה הייתה בגודל של מיכל צבע.

המפלצת הזו נועדה לשבור שיאי מהירות על קרקע שטוחה, ועם 290 כוחות סוס בלבד (כן, רק) היא הצליחה להגיע ל־225 קמ"ש - מהירות פסיכית לאותה תקופה. אך מעבר לנתונים, היא מגלמת את רוח ההרפתקה של ראשית המאה ה־20: כשרכבו על הגבול הדק שבין יצירתיות מסוכנת לבין פורצת דרך.

'חיית הטרף של טורינו' תמונה מ-1911 (צילום: נחלת הכלל)
הרכב משמש עד היום כרכב מרוצים בתחרויות שונות. כאן הרכב ב'פסטיבל המהירות' בגודווד 2016 (צילום: Matthew Lamb)

בשחקים: המאוורר הגדול מכולם

לא רק בים ובכביש מתחרים על גודל. גם בשמיים, יצרני מטוסים וחברות מנועים מתמודדים על תואר "הכי גדול בעולם".

בעולם התעופה המסחרית, מנוע ה-GE9X של ג'נרל אלקטריק הוא הזוכה בתואר. עם קוטר מרשים של 3.4 מטרים - גדול יותר מרוחבו של גוף מטוס בואינג 737 שלם - זהו המנוע המסחרי הגדול ביותר שנבנה אי פעם. המנוע, שפותח במיוחד עבור מטוס הבואינג 777X החדש, משלב טכנולוגיות חדשניות כמו להבי מאוורר מקרבון פייבר מתקדם ולמעלה מ-300 רכיבים מודפסים בתלת-ממד, כולל חרירי דלק מורכבים ולהבי טורבינה קלות משקל.

למרות גודלו האדיר, המנוע מציע יעילות דלק משופרת ב-10% לעומת דור המנועים הקודם, והוא אפילו שבר שיא עולמי של גינס ב-2017 כשהגיע לכוח דחף של 134,300 פאונד. עם 16 להבי מאוורר בלבד - פחות מהדור הקודם - המנוע מוכיח שבתעופה, יותר גדול לא אומר פחות יעיל, אלא דווקא חכם יותר.

מנוע הענק של בואינג 777X (צילום: Dan Nevill from Seattle, WA, United States )

גודל כן קובע?

לכאורה, עידן המנועים הגדולים עומד לחלוף - רכבים חשמליים ודלקים חלופיים מתקרבים בצעדי ענק. אך כל עוד ספינות ענק חוצות ימים, מטוסים מסחריים טסים טרנס־אטלנטית, ומכורים למהירות מחפשים עוד "רעם מתכתי" מאחורי ההגה - הענקים הללו ימשיכו לשמור על מקומם.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

הם אינם רק כלים טכנולוגיים - הם מייצגים את הקצה של השאיפה האנושית לשלוט בכוחות אדירים, לדחוף גבולות ולבנות משהו שאי אפשר להתעלם ממנו. וכל עוד הם משרתים אותנו מבלי לגרום נזק, זהו דבר מבורך.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (97%)

לא (3%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בחדשות תחבורה: