לאחר עשרות שנים: נחשפו תאי הגזים במחנה סוביבור

עשרות שנים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, ולאחר שנים של מאמץ ארכיאולוגי, נחשפו תאי הגזים במחנה ההשמדה סוביבור שבפולין. בהריסות: טבעת נישואין. צפו (בעולם)

צביקה גרוניך | כיכר השבת |
מחנה ההשמדה סוביבור שנחשף (צילום: יורם חיימי. וידאו: מתוך ynet)

עשרות שנים אחרי סיום מלחמת העולם השנייה התגלה מיקומם המדויק של תאי הגזים במחנה ההשמדה סוביבור בפולין, זאת בעקבות חפירה ארכיאולוגית שנעשתה במקום ובמהלכה התגלתה טבעת נישואין עם הכיתוב בעברית 'הרי את מקודשת לי' ופריטים נוספים. כך מסרה הנהלת 'יד ושם'.

ד"ר דוד זילברקלנג, חוקר בכיר במכון הבינלאומי לחקר השואה ועורך קובץ המחקרים של 'יד ושם', מתייחס לממצאים החדשים במחנה סוביבור. לדבריו, "גילוי מיקומם המדויק של תאי הגזים במחנה סוביבור הינו ממצא חשוב ביותר בחקר השואה. חשוב להבין כי לא נשאר אף שריד מהיהודים שעבדו באזור תאי הגזים, לכן הממצאים הללו הם כל מה שנשאר מהנרצחים. למעשה נפתח כאן חלון קטן אל סבלם היום-יומי. זו הפעם הראשונה שבה נוכל לדעת טוב יותר מה היה תהליך הרצח במחנה ומה עבר על היהודים עד שנרצחו".

"בנוסף", אומר הד"ר, "איתור גודלם המדויק של תאי הגזים יאפשר לנו להבין מה הייתה הקיבולת שלהם ומשם נוכל לגזור הערכה מדויקת יותר של מספר הנרצחים במחנה סוביבור. הממצאים הללו משלימים את מה שאנחנו יודעים מהניצולים שברחו מהמחנה במרד".

טבעת נישואין שנמצאה בהריסות המחנה (צילום: יורם חיימי)

הארכיאולוג יורם חיימי, שאחראי לחשיפת המחנה, אמר כי מדובר בהצלחה גדולה עבורם. "אחרי כשמונה שנים של חפירות בסוביבור, זה הישג גדול עבורי ועבור צוות החוקרים, סוף סוף הגענו למטרתנו – איתור מיקומם המדויק של תאי הגזים. הופתענו מגודל המבנה וממצב ההשתמרות של הקירות של תאי הגזים".

לדבריו, "הרגע המרגש ביותר היה שמצאנו ליד תאי הגזים את טבעת הנישואין עם הכיתוב בעברית 'הרי את מקודשת לי'".

מחנה ההשמדה סוביבור שוכן סמוך לכפר ולתחנת הרכבת של סוביבור, בחלק המזרחי של מחוז לובלין בפולין. המחנה הוקם באפריל 1942 יחד עם מחנות ההשמדה טרבלינקה ובלז'ץ, ובתקופת פעילותו של המחנה, באפריל 1942-אוקטובר 1943, נרצחו שם כ-250 אלף יהודים.

לאחר מרד האסירים במחנה, ב- 14 באוקטובר 1943, החליטו הגרמנים לפרק את המחנה, והוא נותר חשוף וללא סימנים אופייניים להיותו מחנה השמדה. החוקרים עד כה בעדויות ניצולים בלבד, עדויות אלו המספקות בדרך כלל מידע מוגבל על חלק מן המחנה, ומשום כך שיחזור המחנה במלואו בלתי אפשרי.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר