הפסקת אש שברירית בין הודו לפקיסטן החזיקה מעמד עד הבוקר (ראשון) לאחר לילה של קרבות כבדים בימים האחרונים בגבול, שכללו ירי טילים, הפעלת מערכות נ"מ, והפסקות חשמל באזורים נרחבים. מדובר בעימות החמור ביותר בין שתי המעצמות הגרעיניות מאז שנות התשעים.
הלחימה פרצה ביום רביעי, כשבועיים לאחר מתקפה על מתפללים הינדים בפאהאלגאם שבקשמיר ההודית, שבה נהרגו 26 בני אדם. המתקפה הובילה להסלמה מהירה, כששני הצדדים מבצעים תקיפות הדדיות – הודו ופקיסטן שיגרו טילים ומל"טים לעבר מתקנים צבאיים זה של זה. לפי גורמים רשמיים, מספר ההרוגים בעימותים האחרונים הגיע לכ-70.
בתוך שעות לאחר ההסכם להפסקת אש – שהושג בתיווך ולחץ מצד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ – נשמעו שוב קולות ירי ארטילרי בצד ההודי של קשמיר. הודו האשימה את פקיסטן בהפרת ההבנות, והורתה לצבא "להגיב ביד קשה" על כל ניסיון חוזר. פקיסטן מצידה טענה כי היא מחויבת להסכם, והפנתה את האצבע המאשימה כלפי הודו.
עד עלות השחר, הקרבות שככו משני עברי הגבול. העדויות מהשטח הצביעו על שקט יחסי – לאחר יומיים שבהם רעשו הערים הקרובות לגבול מהדי הפיצוצים. החשמל הוחזר לרוב היישובים לאורך הגבול ההודי, ואווירת הקלה ניכרה בשטח.
בעיר אמריצר שבקרבת הגבול, שרק לאחרונה חוותה אזעקות וסגרים, נשמעה בבוקר הודעת "חזרה לשגרה", ותושבים נראו חוזרים לחייהם הרגילים.
פקיסטן דיווחה כי במהלך הלילה התרחש ירי באזור במבר שבקשמיר הפקיסטנית, אך לא נרשמו תקריות באזורים נוספים ולא היו נפגעים. בשתי המדינות הביעו תקווה כי השקט יחזיק מעמד, אף שהמתח עודנו גבוה.
נשיא ארה"ב טראמפ בירך את שני הצדדים על הסכמתם לעצור את מעגל האלימות. בפוסט ברשת Truth Social כתב:
"אני גאה מאוד במנהיגות החזקה והבלתי מעורערת של הודו ופקיסטן, על הכוח, החוכמה והאומץ לדעת ולהבין היטב שהגיע הזמן לעצור את התוקפנות הנוכחית, שיכלה להוביל למוות ולהרס של רבים כל כך, וכל כך הרבה", כתב טראמפ.
לדבריו, "מיליוני אנשים טובים ותמימים היו יכולים למות! פעולותיכם האמיצות משדרגות מאוד את המורשת שלכם. אני גאה שארה"ב הצליחה לעזור לכם להגיע להחלטה היסטורית והרואית הזו. למרות שלא דיברנו על זה, אני מתכוון להגדיל את הסחר באופן משמעותי עם שתי האומות הגדולות הללו. בנוסף, אעבוד איתכם כדי לראות אם, לאחר "אלף שנים", ניתן להגיע לפתרון בנוגע לקשמיר. א-לוהים יברך את הנהגת הודו ופקיסטן על עבודה טובה!!!", לשון הודעתו של טראמפ.
הודו ופקיסטן, שנולדו מתוך פירוק האימפריה הבריטית בשנת 1947, כבר נלחמו שלוש פעמים בעבר – פעמיים על השליטה בקשמיר. שני הצדדים טוענים לריבונות מלאה על האזור, אם כי מחזיקים רק בחלקים ממנו. הודו מאשימה את פקיסטן באחריות ישירה למרד המזוין שפרץ בקשמיר ההודית בשנת 1989 וגרם למותם של עשרות אלפים. פקיסטן, מנגד, טוענת שהיא מעניקה לתושבי קשמיר רק תמיכה דיפלומטית, פוליטית ומוסרית.
ההסלמה הנוכחית שיבשה שרשרות אספקה, טלטלה שווקים פיננסיים והגבירה חששות ממשבר כלכלי גלובלי. בשלב זה, נראה כי הפסקת האש מחזיקה – אך ללא מהלכים מדיניים אמיצים מצד שני הצדדים, ייתכן שהיא תהיה רק הפוגה קצרה במעגל האלימות המתמשך.
0 תגובות