
בהתפתחות מדינית מפתיעה, ישראל וסוריה מנהלות בתקופה האחרונה מגעים ישירים – כולל מפגשים פנים אל פנים – במטרה להרגיע את המתיחות ולמנוע הסלמה בגבול בין שתי המדינות, כך לפי חמישה מקורות המעורים בפרטים ששוחחו עם 'רויטרס'.
מדובר בצעד חריג עבור שתי מדינות שנמצאות בעימות ממושך כבר עשרות שנים. לפי המקורות, המגעים הנוכחיים נבנים על תשתית של ערוצים חשאיים שהחלו לפעול מאז הדחתו של בשאר אסד בדצמבר האחרון, כשכוחם של המורדים האיסלאמיסטיים השתלט על דמשק.
מהצד הסורי מוביל את השיחות אחמד אל-דלתי, בכיר ביטחוני שהתמנה לאחרונה למושל מחוז קונייטרה – הסמוך לרמת הגולן שבשליטת ישראל – ולראש מערך הביטחון במחוז סוֵוידא בדרום סוריה, שבו מתגוררת האוכלוסייה הדרוזית.
זהות הנציגים הישראליים לא נחשפה, אך שניים מהמקורות ציינו שמדובר בבכירי מערכת הביטחון. שלושה מקורות אישרו כי נערכו כמה סבבים של פגישות ישירות באזור הגבול, כולל בשטח הנמצא בשליטה ישראלית.

מקרון צייץ על 600 יום לחטופים - ו"שכח" מאיפה הם נחטפו
באופן יוצא דופן, בתחילת מאי אישר הנשיא הסורי הזמני, אחמד אל-שרעא, קיום שיחות בלתי-ישירות עם ישראל – מהלך שאומת בכתבת תחקיר של רויטרס, שציינה את מעורבות איחוד האמירויות בתיווך.
השיחות נערכות על רקע שינוי מגמה באזור: ישראל האטה את קמפיין התקיפות האוויריות שהובילה בשנים האחרונות על יעדים צבאיים בסוריה, והממשל האמריקאי בהובלת הנשיא טראמפ מאותת על נכונות לבחינה מחדש של המדיניות כלפי המשטר החדש בדמשק.
בפגישה בין טראמפ לאל-שרעא שנערכה ב-14 במאי בריאד, העביר הממשל האמריקאי מסר ברור לישראל: לשאוף להבנות עם ההנהגה הסורית החדשה. גורם מודיעין אזורי הגדיר את הפגישה כ"נקודת מפנה" במדיניות האמריקאית, שעד כה עודדה את שימור חוסר היציבות בסוריה.
המתיחות במחוז סוֵוידא דעכה לאחר סדרת עימותים עקובים מדם בין דרוזים מקומיים לבין מיליציות סוניות. בעקבות זאת ביצעה ישראל כמה תקיפות אוויריות, כולל אחת ליד ארמון הנשיאות בדמשק – שהוגדרה כהתרעה על פגיעה אפשרית בדרוזים, עדה הנמצאת גם בשטח ישראל ואשר ישראל מחויבת לה ללא סייג.
בשלב זה, השיחות מתמקדות בהיבטים ביטחוניים בלבד – הרגעת הגזרה והפחתת חדירות ישראליות לכפרים סוריים סמוכי גבול – אך שניים מהמקורות העריכו כי הן עשויות להוות בסיס להבנות רחבות יותר בהמשך.
"זו עדיין לא נורמליזציה – אלא פשוט הפסקת עוינות," אמר מקור המעורה בשיחות העקיפות.
לטענת טראמפ, הנשיא הסורי הביע נכונות לקדם בעתיד נורמליזציה עם ישראל, אך הדגיש כי מדובר בתהליך ארוך. הנשיא הסורי עצמו לא אישר זאת, והסתפק בקריאה לשוב להסכם הפסקת האש מ-1974, הכולל אזור חיץ בפיקוח האו"ם בגולן.
בינתיים, ההנהגה החדשה בסוריה שמה לה למטרה להרגיע את החששות בישראל: היא קיימה פגישות עם נציגי הקהילה היהודית בדמשק ובחו"ל, עצרה שני בכירים בג’יהאד האיסלאמי שהיו מעורבים בפיגוע ה-7 באוקטובר, ובחודש האחרון אף אישרה את העברת חפציו האישיים של המרגל הישראלי אלי כהן ז"ל לידי ישראל – מחווה שפורשה כבעלת משמעות סמלית. ישראל מנגד אמרה כי מדובר היה במבצע צבאי של המוסד ולא אישרה כי מדובר במחווה סורית.
0 תגובות