

הודעתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון כי מדינתו תכיר בפלסטין עוררה גלים של ביקורת, במיוחד מגרמניה. ארמין לאשט, יו"ר ועדת החוץ של הבונדסטאג ולשעבר ראש ממשלת נורדריין־וסטפאליה, תקף את המהלך בחריפות וטען שמדובר בצעד חד־צדדי המנוגד לערכים של מדיניות חוץ אירופית מתואמת.
בראיון שהעניק לתחנת השידור הגרמנית WDR, התייחס לאשט להכרזתו של מקרון, שפורסמה לראשונה ברשתות החברתיות ביום חמישי בערב. מקרון נימק את המהלך בצורך דחוף לסיים את הלחימה בעזה ובשיפור המצב ההומניטרי הקשה, הכולל לדבריו מחסור חמור במים, מזון וציוד רפואי. לדבריו, צרפת צפויה להכריז על הכרה רשמית בפלסטין בעצרת הכללית של האו"ם שתיערך בספטמבר.
לאשט, חבר מפלגת CDU וחבר קרוב של ישראל, לא התרשם מהנימוקים. "זהו יום רע למדיניות החוץ האירופית", אמר. "מקרון דיבר בסורבון על שאיפתו לאירופה שתפעל בקול אחד, והנה הוא בוחר לצאת למהלך חד־צדדי שמנוגד לחלוטין לחזון הזה". הוא הוסיף כי אף אחת ממדינות ה־G7 לא הכירה עד כה במדינה פלסטינית, וגם באירופה רק ספרד ואירלנד נקטו בצעד כזה. לדבריו, רוב מדינות היבשת סבורות כי יש להמתין להסכם שלום ברור בטרם תתקבל החלטה שכזו.
העיתונאי המראיין תהה מדוע ההתנגדות כה נחרצת, אם כולם מסכימים על העיקרון של פתרון שתי מדינות. על כך השיב לאשט כי הבעיה אינה ברעיון, אלא בפרטים החסרים. "טרם הוגדר מה יהיה גבולה של מדינת פלסטין, ואף אחד אינו מבטיח שזו לא תהפוך לישות הנשלטת בידי חמאס. מדינה כזו חייבת להכיר בישראל ולאפשר שיתוף פעולה אמיתי לשלום - כל זה אינו מופיע בשום שלב בהצהרת מקרון".
הוא התריע גם מפני התזמון, שלדבריו "שגוי לחלוטין", וציין כי חמאס נוטש את שיחות הפסקת האש דווקא כעת. "מקרון מתגמל את חמאס בלי שהם נתנו דבר. זו טעות אסטרטגית", אמר. כשנשאל האם ייתכן שמדובר דווקא במהלך שיחליש את חמאס, טען לאשט כי "הסדר נכון צריך להתחיל בכך שחמאס יניח את נשקו וישחרר את החטופים. רק לאחר מכן ניתן לדון בהכרה במדינה. איני נותן אמון רב בארגון הזה, בהתבסס על ניסיון של שני עשורים. גם הרשות הפלסטינית נזהרת ממנו".
הראיון גלש גם לשאלה האם גרמניה עשויה לשנות את עמדתה כלפי ישראל נוכח המצוקה בעזה. לאשט ענה כי גרמניה מחויבת לעמוד לצד ישראל, בין היתר בשל עברה, אך הוסיף כי הקנצלר עצמו הביע דאגה כלפי חוסר הסיוע ההומניטרי לתושבי עזה. "יש כרגע קרוב לאלף משאיות סיוע שממתינות, אך האו"ם מסרב לעבוד עם הגוף הלוגיסטי הפרטי הרלוונטי. זו נקודת כשל שחייבים לטפל בה מיידית".
לדבריו, המוקד כעת חייב להיות דאגה לאזרחים. "צריך להציל חיים קודם – ורק אחר כך לעבור לדיונים הפוליטיים", סיכם.
0 תגובות