כלי מחקר עוצמתי

היסטוריה בפעולה: בינה מלאכותית פורצת דרך מסייעת לשחזר כתבים עתיקים

מערכת חדשנית מבית DeepMind של גוגל מצליחה לשחזר ולתארך כתובות לטיניות בנות אלפיים שנה בדיוק חסר תקדים, ותהפוך לכלי מרכזי במחקר ההיסטורי (טכנולוגיה)

דיפלומה צבאית משוחזרת מסרדיניה (Photo: DeepMind)

חוקרים מ DeepMind פיתחו מודל בינה מלאכותית מהפכני, בשם "אֶנֵאֵס" (Aeneas), המסוגל לפענח ולשחזר כתובות לטיניות מתקופת האימפריה הרומית בדיוק מרשים. הפיתוח מבוסס על אלגוריתם הלומד דפוסים הן במבנה השפה והן בתמונות של הטקסטים העתיקים, ומספק הערכות לגבי מקום וזמן חיבורם, וכן משלים קטעים חסרים - לעיתים ללא מידע על אורך הקטע.

במסגרת שיתוף פעולה עם 23 היסטוריונים מקצועיים, נבחן המודל בפתרון קטעים משוחזרים. כאשר פעלו לבד, ההיסטוריונים טעו בכ-39% מהאותיות. בשילוב בינה מלאכותית, שיעור הטעויות ירד ל-21% בלבד. החוקרים דיווחו כי המודל הגביר את ביטחונם בתוצאות ושימש כמקפצה למחקר נוסף.

"דבר שמייחד את הכתובות הללו הוא שהן נכתבו על ידי אנשים מכל שכבות החברה, ולא רק בידי האליטה," מסביר יאנס אסאל, אחד ממפתחי המערכת. החוקרת ד"ר תיאה סומרשילד מדמה את המחקר לארכיאולוגיה של פאזל עצום שמרבית חלקיו נעדרים - ואת הבינה המלאכותית ככלי חיוני לאיתור הקשרים החסרים.

אֶנֵאֵס נבחן על מקרים ידועים והצליח לתארך את הכתובת באופן המתואם עם הוויכוח האקדמי המתמשך. במקרים אחרים, זיהה המודל לא רק את תאריך ואזור החיבור אלא גם קשרים לשוניים סמויים עם טקסטים קדומים נוספים שנכתבו באזור.

הכלי מאפשר לראשונה עבודה שיטתית ומהירה עם מידע אפיגרפי בהיקף עצום - יותר מ-176,000 כתובות מתקופות רבות. הוא מוצע בחינם לכלל הקהילייה המחקרית דרך פלטפורמת Predicting the Past, לצד תיעוד וקוד פתוח. המודל משתלב בפעילויות חינוך דיגיטלי, ובשאיפה עתידית יותאם גם לשפות עתיקות נוספות.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (84%)

לא (16%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: