

בלוח השנה אנו עומדים היום, (ראשון) בתאריך כ' באייר – יום מיוחד שנזכר בפרשת בהעלותך, והוא מציין את ראשית המסע הראשון של עם ישראל במדבר, לאחר חניה ארוכה של כמעט שנה למרגלות הר סיני.
וכך נאמר (במדבר י'): "ויהי בשנה השנית, בחדש השני, בעשרים לחדש, נעלה הענן מעל משכן העדות. ויסעו בני ישראל למסעיהם ממדבר סיני, וישכון הענן במדבר פארן."
ביום זה, כ' באייר, נסעו ישראל לראשונה כסדר דגליהם ומחנותיהם, על פי דיבור ה'.
"איש על דגלו באותות – לבית אבותם"
המדרש דורש על הפסוק: "איש על דגלו באותות לבית אבותם" – מה תלמוד לומר "לבית אבותם"? מלמד שבחלוקת הדגלים לא הייתה מחלוקת, אף שמשה רבנו חשש מראש מהעדפת שבטים למיקומים שונים. אמר משה: אם אומר ליהודה לחנות במזרח, אולי ירצה בדרום, וכן כל שבט ושבט...
אמר לו הקב"ה: משה, מה אכפת לך? אין הם צריכים לך, מעצמם הם מכירים דירתם. אלא דייתיקי (צוואה) יש בהם מיעקב אביהם היאך לשרות בדגלים איני מחדש עליהם, כבר יש להם טכסיס מיעקב אביהם. כמו שטענו אותו והקיפו את מטתו, כך יקיפו את המשכן.
דאמר ר' חמא ב"ר חנינא: כיון שבא אבינו יעקב ליפטר מן העולם, קרא לבניו וכו' ובירכם וציום על דרכי האלקים, וקבלו עליהם מלכות שמים. משגמר דבריו.
אמר להם: כשתטלו אותי - ביראה ובכבוד לוו אותי, ולא יגע אדם אחר במטתי ולא אחד מן המצרים ולא אחד מבניכם מפני שאתם נטלתם מבנות כנען וכו'.
-אמר להם: בני יהודה יששכר וזבולון, יטענו מטתי מן המזרח: ראובן ושמעון וגד, יטענו מטתי מן הדרום: אפרים ומנשה ובנימין, יטענו מן המערב:
דן אשר ונפתלי, יטענו מן הצפון. יוסף - אל יטען, שהוא מלך ואתם צריכים לחלק לו כבוד. לוי אל יטען. למה, שהוא טוען את הארון (ארון העדות) ומי שהוא טוען ארונו של חי העולמים, אינו טוען ארונו של מת. ואם עשיתם וטענתם את מטתי כשם שציויתי אתכם - האלקים עתיד להשרות אתכם דגלים. כיון שנפטר טענו אותו כשם שציום, שנאמר: ויעשו בניו לו כן כאשר צום וכו'.
0 תגובות