

רבי יצחק מקורביל היה מגדולי חכמי הראשונים במאה ה-13 ומהבולטים שבבעלי התוספות בצרפת. הוא פעל בעיר קורביל שבצרפת.
רבי יצחק נולד בתחילת המאה ה-13 לאביו רבי יוסף. הוא זכה ללמוד מפי גדולי דורו, ובראשם חותנו רבי יחיאל מפריז. כמו כן, למד אצל רבינו דוד, רבי משה בר שניאור, ושאר אחיהם, רבני איברא שבנורמנדיה. היה גם גיסו של ה"מרדכי". בין תלמידיו המפורסמים נמנה רבי פרץ מקורביל, אשר חיבר הערות רבות על ספרו "הסמ"ק".
מפעלו הספרותי העיקרי של רבי יצחק הוא ספרו הנודע, "ספר מצוות קטן", המוכר בכינויו "הסמ"ק". את ספרו זה כינה בשם "עמודי גולה". מטרת חיבור הספר הייתה לספק ספר הלכה מעשי המותאם לפשוטי העם. רבי יצחק השקיע מאמצים רבים בהפצת ספרו בקהילות אשכנז, ועדות לכך ניתן למצוא בריבוי כתבי היד של הספר ובהעתקתו לתוך סידורי התפילה, המעידים על תפוצתו הרחבה.
ספר הסמ"ק - חובת הלבבות
בספר "סמ"ק" מונה רבי יצחק את מנין תרי"ג המצוות, ולעיתים נוקט בדרך שונה במניינן. הוא כולל במנין המצוות גם ציווים התלויים בעיקר בלב וביחס פנימי. כך למשל, הוא מזכיר את הציווי "ומלתם את ערלת לבבכם", ומפרש אותו כחובה לאהוב את התוכחות, וכן לאהוב את האדם המרבה להוכיח.
הסמ"ק מרחיב גם על שתי מצוות מיוחדות הקשורות לנתינת צדקה והתלויות בלב. האחת היא "ולא ירע לבבך בתתך לו", כלומר, שלא יצטער האדם בליבו לאחר שנתן צדקה לעני, אלא אדרבה, שישמח בכך. השנייה היא "לא תאמץ את לבבך", האוסרת על האדם להקשות את ליבו ולחשוב מחשבות כגון "מה לי לסייע לפלוני, אם היה רוצה היה מרויח אפילו יותר מצרכו?". גם אם בפועל נותן האדם צדקה, מחשבה כזו כשלעצמה נחשבת לעבירה על ה"לא תאמץ".
במנין מצוות עשה, מזכיר הסמ"ק את המצוה המיוחדת של "ולהורות את בני ישראל". זוהי מצווה המוטלת על האדם ללמד ולהשיב לשואל דבר הלכה כאשר הוא יודע את התשובה. מנגד, מונה הסמ"ק גם איסור חמור, "לא תעשה", הקשור למצוה זו. הוא רואה באיסור לחכם להורות הלכה כשהוא שתוי יין עיקר לא תעשה. לימוד זה נובע מהפסוקים "יין ושכר אל תשת" הסמוך לפסוק "ולהורות את בני ישראל". איסור זה, במקורו, נאמר גם לכהנים ואוסר עליהם להיכנס למקדש כשהם שתויים.
בנוסף לספרו המרכזי, חיבר רבי יצחק גם תוספות לתלמוד, וכתב תשובות ופסקי הלכה.
רבי יצחק היה ידוע גם בכינויו "רבי יצחק בעל החוטם". כינוי זה מופיע כבר בתלמוד הבבלי על דמויות אחרות. יש המפרשים כי מדובר בתואר של כבוד, המעיד על קומה וצורה נאים, או על גדלות בתורה - "גדול הדור".רבי יצחק מקורביל נפטר בתאריך כ"ח באייר שנת תוכ, נקבר בצרפת.
0 תגובות