מיליציות במלחמה

נלחמים בממשל וחלוקים ביחס לישראל | הצצה אל המיליציות החמושות הנלחמות בסוריה

בשבוע האחרון עלו לכותרות שכננו הדרוזים בדרום סוריה שחוו טבח מחריד ומזעזע מצד האספסוף הקיצוני המכונס תחת הצבא הסורי | מי שנלחם מצד הדרוזים, הם שורת ארגונים דרוזים חמושים שצברו וותק ארוך וכעת נלחמים על הבית | הם חלוקים ביחס כלפי המשטר החדש בדמשק, ואוחזים בדעות מנוגדות בשאלת החסות הישראלית | הצצה למיליציות הדרוזיות בסוריה (מגזין, העולם הערבי)

הפגנות בעיר אס-סויידה בסוריה | ארכיון (צילום: shutterstock)

בסוף השבוע אחרון החלו העימותים האלימים בדרום , אחרי שחמושים בדואים שדדו צעיר דרוזי מא-סווידא. בעקבות האירוע עצרו כמה מתושבי המחוז גורמים מהשבטים הבדואיים, והמתיחות גברה.

בראשית השבוע, לנוכח המשך העימותים שם, כוחותיו של א-שרע נכנסו לבירת המחוז, מתוך מטרה מוצהרת של השלטת סדר במקום, אבל לפי הדיווחים לקחו בעצמם חלק בעימותים מול הדרוזים ובמעשי הטבח בהם.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

מאז חלו מספר תפניות בעלילה, כאשר ישראל תקפה במספר מוקדים במטרה לגרום לשלטון הסורי החדש לשחרר את לפיתתו מאזורי הדרוזים, מה שלא כל כך נקלט בקרב הלוחמים בשטח שטופי השנאה. במקביל הוכרזו מספר הפסקות אש שהופרו פעם אחר פעם.

א-סווידא הוא בית לקהילה הדרוזית הגדולה ביותר בסוריה, שמונה כ-700 אלף איש, וזו חוששת מהתנכלות של משטר א-שרע, שלו יוחסו כוונות "להחזיר את הדרוזים לאיסלאם הטהור" ולפגוע באורח חייהם.

באפריל השנה כבר נרשמו שם עימותים בין קשים דרוזים לכוחות המשטר, ואז נהרגו בהם יותר ממאה בני אדם. בחודש מאי הסתיימו העימותים בהסכם, ומאז החזיקו הלוחמים הדרוזים בשליטה הביטחונית במחוז.

העימותים הנוכחיים גבו עד כה את חייהם של יותר מ-300 בני אדם, כשלפי מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם המניין הזה כולל 69 לוחמים דרוזים ו-40 אזרחים דרוזים - ש-27 מהם "הוצאו להורג". בנוסף, 165 לוחמי המשטר ועוד 18 חמושים בדואים נהרגו.

מי שנלחם בכוחות המשטר, הם מספר מיליציות דרוזיות חמושות, שבראשם עומדים חכמי הדת בסוריה. ואלה חלוקים הן ביחס למשטר א-שרעא והן ביחס לישראל.

שייח חכמת אל-הג'רי (צילום: רשתות ערביות)

המועצה הצבאית של א-סווידא

את הקו הניצי והלוחמני ביחס למשטר א-שרעא וכנופיותיו, מוביל השיח' חכמת אל־הג'רי ולוחמיו במסגרת "המועצה הצבאית של א-סווידא", התומכים במעורבות הישראלית ואף בעימות ישיר עם א־שרע וכוחותיו.

הארגון הוקם יומיים לאחר נפילת משטר אסד, תחילה תחת השם "המועצה הצבאית הזמנית", במטרה למנוע כאוס ולהגן על מחוז א-סווידא, תוך הכרזה כי היא תקבל אחריות על הגנת מוסדות השלטון והצבא לאחר שגורמי המשטר יימלטו מהמחוז. במסגרת ההכרזה, ערכו הפלגים שהצטרפו למועצה מצעד צבאי בדרום המחוז, בסמוך לגבול ירדן. בהמשך שמה הוסב והיא נקראה "המועצה הצבאית של א-סווידא".

לפי הידוע, המועצה הצבאית הוקמה על ידי קצינים שערקו מצבא סוריה, קצינים בדימוס ולוחמים מקומיים מא-סווידאא. בראש המועצה עומד טארק א-שופי, גנרל לשעבר בצבא סוריה.

טארק א שופי מנהיג המיליציה (צילום: רשתות ערביות)

המועצה הצהירה כי פעילותה מתואמת עם המנהיג הרוחני של העדה, השייח' חכמת אל-הג'רי, ובתמיכת מוסדות העדה והאוכלוסייה המקומית. א-שופי הדגיש כי מטרת ההתארגנות היא "שיקום המחוז והבטחת ביטחון הקהילות הדרוזיות מפני חדירת גורמי טרור קיצוניים ומפני פעילות כנופיות הברחות הנשק והסמים הפועלות באזור".

אולם הצהרותיו של א-שופי נתקלו בהתנגדות מצד גורמים אחרים בקהילה הדרוזית. זמן קצר לאחר ההכרזה נשמעו קולות רבים בסווידא שטענו כי המועצה אינה לגיטימית והצהרתה מייצגת רק את חבריה.

השייח' אל-הג'רי עצמו הכחיש פומבית כי הוא תומך במועצה, והביע התנגדות לרעיונות בדלניים. עם זאת מאוחר יותר נפגש עם ראשי המיליציה ופרס עליהם את חסותו.

ההכרזה על הקמת המועצה הצבאית של א-סווידא (צילום: רשתות ערביות)
המצעד בזמן הקמת "המועצה הצבאית של א-סווידא" (צילום: רשתות ערביות)

במרץ האחרון פרסמו אנשי המועצה הודעה חריפה נגד ממשל א-שרעא, ובהודעה מטעמם נכתב: "אנו מקבלים על עצמנו באופן מוחלט את החלטת המנהיג חכמת אל הג'רי ודוחים כל שיתוף פעולה עם ממשלת דמשק אשר נסמכת על חוקה קיצונית.

אנו דוחים כל תקיפה על זכויותינו וכל התערבות בניהול ענייננו. ההגנה על מחוז א-סווידאא' היא חובתנו ואנו ערוכים להגן על עצמנו".

הלוגו של המיליציה "המועצה הצבאית של א-סווידא" (צילום: רשתות ערביות)

תנועת "אנשי הכבוד"

מנגד, קולות מתונים יותר קוראים לריסון, לשיח עם המשטר ולבלימת ההתערבות הישראלית – בין השאר מצד השיח'ים יוסף ג'רבוע, חמוד חינאווי ומנהיג תנועת "אנשי הכבוד", לית' אל בלעוס.

בריאיון לערוץ אל-ג'זירה הקטארי אמר לית' אל-בלעוס, כי על המדינה הסורית לעמוד בהתחיבויות שלה כלפי העדה הדרוזית ולהגן עליהם ולעצור את הפגיעה באזרחים הדרוזים.

אל-בלעוס התייחס לקריאות של חלק ממנהיגי העדה הדרוזית (השיח' חכמת אל היג'רי, ש.צ) בדרישה להגנה ישראלית ואמר: "עמדתנו כלפי ישראל ברורה ולא זקוקים להגנה מאף אחד". עוד הוסיף כי העדה הדרוזית "עומדת לצד המדינה הסורית שמכבדת את זכויותיהם ולא תסכים לשום פילוג או חלוקה.

הלוגו של תנועת "אנשי הכבוד" (צילום: רשתות ערביות)
השייח יוסף ג'רבוע (צילום: רשתות ערביות)

השייח יוסף ג'רבוע הכריז על ההסכם הפסקת אש הקובע "שילוב מלא" של א-סווידא במשטר החדש שהוקם אחרי הפלת אסד, אך כוחותיו של הנשיא א-שרע, שמורכבים מלוחמי ארגונים ג'יהאדיסטיים לשעבר ששולבו בצבא הרשמי, נדרשים במסגרתו לסגת מהאזור ולאפשר ל"בני המחוז" לנהל את השליטה הביטחונית בו.

עוד הודיע השייח כי סוכם גם על מנגנון להסדרת סוגיית ההחזקה בנשק כבד, באופן ש"יבטיח הפסקה של השימוש בנשק מחוץ למסגרת המדינה, בתיאום עם מנהיגים ומפקדים מקומיים ודתיים, תוך התחשבות במאפיינים החברתיים וההיסטוריים של המחוז". בנוסף ההסכם קובע גם הקמת ועדת חקירה שתבחן את מעשי הזוועות בדרוזים.

אך השייח חכמת אל-היג'רי, מראשי ההנהגה הרוחנית של הדרוזים בסוריה שמוביל קו ניצי - מכחיש: אין שום הסכם, מו"מ או הסכמה מכל סוג עם הכנופיות החמושות האלו.

לדבריו, "אנחנו קוראים להמשיך בהתנגדות מול הכנופיות הטרוריסטיות החמושות והעברייניות, שבאו כדי לטבוח בבני עמנו ולהכחיד את קיומנו - וביצעו את הזוועות הקשות ביותר של הרג, ביזה ושוד. אנחנו מדגישים את הצורך להמשיך בהגנה הלגיטימית והמאבק עד לשחרור מלא של אדמת מחוזנו מהכנופיות האלו, ללא תנאי או הגבלה".

עוד הוא קרא: "על הכנופיות להניח את נשקן ולהסגיר את עצמן. כל מי שמניח את נשקו, הוא תחת חסותנו - לא יושפל ולא יפגע. אנחנו מזהירים שכל אדם או גורם שיחרוג מהעמדה המאוחדת הזו ויתקשר או יסכים עם הצד השני באופן חד-צדדי - יישא באחריות חוקית וחברתית, ללא יוצא מן הכלל וללא סלחנות".

גם ארגון החמושים הדרוזי "אנשי הכבוד" של אל-בלעוס הודיע על התנגדותו להסכם, ודרש נסיגה מלאה של "כל הכוחות הפולשים", כלומר גם של אנשי המשטר שיישארו במסגרת ההסכם במחוז.

"התנועה מאשרת, אחרי מות הקדושים של מיטב מנהיגיה ולוחמיה, כי היא תמשיך להגן על עצמה עד הלוחם האחרון המסוגל לשאת נשק, אלא אם הפולשים ייסוגו מכל הכפרים והעיירות", מסרו שם.

לית אל בלעוס (משמאל) בפגישה עם שר ההגנה הסורי אבו קצרה (צילום: רשתות ערביות)

חדר המבצעים הדרומי

חדר המבצעים הדרומי הוא חמ"ל של מורדים סורים, המורכב מקבוצות שונות של ארגונים דרוזים חמושים וארגוני אופוזיציה באזור דרום א-סווידא וקוניטרה. הוא הוקם בדצמבר האחרון בדרום סוריה, כחלק ממתקפת המורדים הסורים.

לפי ההצהרה הרשמית על הקמתו של חדר המבצעים, הוא מורכב מקבוצות הנקראות "החטיבה השמינית" ו"הוועדה המרכזית", לצד ארגונים אחרים שהתבססו בנפות א-סווידא וקוניטרה. בהצהרה, הקבוצה התחייבה לשמור על ביטחון ויציבות תוך שליטה באזורים הדרומיים של סוריה. בנוסף, היא קראה לכל מדינות העולם לתמוך בהחלטת העם הסורי "להשיג חופש ולבנות מדינה משלו".

לאחר הקמת ה"מועצה הצבאית של א-סווידא" בפברואר האחרון, מיהר "חדר המבצעים הדרומי" המתחרה של המורדים הסורים להוציא כרוז בו טען שאינו מכיר במועצה כגוף לגיטימי.

הלוגו של הצבא הלאומי של א סווידא (צילום: רשתות ערביות)

הצבא הלאומי של א-סווידא'

במרץ האחרון פורסם על התארגנות צבאית דרוזית נוספת שהכריזה על עצמה בא-סווידא. עם לוגו חדש, והצהרת כוונות בדבר הקמת צבא לאומי מאורגן ומסודר, הצטלמו עשרות חמושים דרוזים עם מקלעים ורובים. ע"פ הצהרתם גם הם נשענים על הסמכות הרוחנית הדרוזית של השייח חכמת אל הג'רי.

מי שמופיע במרכז הלוגו שלהם הוא סולטאן באשה אל-אטרש, מנהיג דרוזי לאומי ומנהיג מהפכני סורי, שהיה המפקד הכללי של המרד הסורי הגדול נגד הקולוניאליזם הצרפתי בשנת 1925.

ההכרזה על הקמת 'הצבא הלאומי של א-סווידא' (צילום: רשתות ערביות)

'צבא אל מואווידן' (מכונה גם "גדודי ההרים")

ארגון ותיק נוסף הוא 'צבא הדרוזים', הקבוצה פועלת בעיקר בא-סווידא, דרעא, דמשק ואזורים אחרים בהם הדרוזים גרים. קבוצה חמושה זו הוקמה בשנת 2013, ומנהיגה, אבו איברהים, כינה אותם "צבא המוסלמים המאוחדים". על פי ההערכות הארגון מונה בין 1,500 ל-4,000 לוחמים.

הארגון תמך במשטרו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד והיה אחד מתומכיו החשובים ביותר. קבוצה זו פועלת בעיקר באזור ג'בל אל-דרוזים , כמו גם בהר החרמון, בנוסף לכמה אזורים אחרים בדמשק. הארגון נלחם בארגוני האופוזיציה דאז - ואנשי השלטון היום, ולחם לצד החיזבאללה ואנשי המיליציות השיעיות.

הלוגו של יחידת ההרים (צילום: רשתות ערביות)

>> למגזין המלא - לחצו כאן

אין ספק שהמיעוט הדרוזי חייב לשמור על עצמו לנוכח האספסוף הקיצוני המשולהב המתכסה תחת הכסות של "צבא סוריה", אך ריבוי הקבוצות החמושות בתוך העדה עלול להביא למתחים ועימותים פנימיים אלימים לא פחות. ימים יגידו.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (76%)

לא (24%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
בסרטון האחרון עומד אבו טבלה
זהיתי ממישהו?

אולי גם יעניין אותך:

עוד בהעולם הערבי: