היוקר יאמיר

הריבית שוב מזנקת - תעמוד על 4.5% | השיעור הגבוה ביותר מאז 2006

המלחמה באינפלציה נמשכת במלוא עוזה ונגיד בנק ישראל מוסיף להעלות את הריבית | בתוך שנתיים - זינוק של מאות אחוזים בשיעור הריבית, התוצאה הישירה - התייקרות של המשכנתאות וההלוואות | כל הפרטים (כלכלה)

איצלה כץ | כיכר השבת |
לא עוצר באדום. נגיד בנק ישראל (יונתן זינדל/פלאש 90)

נגיד בנק ישראל אמיר ירון, הודיע על עלייה נוספת של רבע אחוז בשיעור הריבית והיא תעמוד על 4.5% - השיעור הגבוה ביותר מאז שנת 2006.

זוהי הפעם הרביעית ברציפות שהנגיד מעלה את שיעור הריבית, ובפעם התשיעית בשנה האחרונה מאז אפריל 2022. עליית הריבית על ידי הנגיד באה כתגובה לשיעור האינפלציה שנשאר גבוה ומטרת עליית הריבית הינה עצירת האינפלציה ויוקר המחיה הנגזר ממנה.

הרציונל: התייקרות המשכנתאות תגרום לציבור הישראלי לקנות פחות, מה שמוריד את הביקוש הרב ממוצרים ויחד עם זאת גם את המחירים. הישראלים שהתרגלו ללוות, יפסיקו לעת עתה ליטול הלוואות מהבנקים בשל הריבית הגבוהה. גם מחירי הדיור אמורים להיות מושפעים מעליית הריבית מאחר והמשכנתאות בתקופה זו אינן משתלמות כבעבר.

בנק ישראל מעריך כי שיעור האינפלציה צפוי לעמוד על 3.9% בשנת 2023 ועל 2.3% ב-2024. שיעור האינפלציה בארבעת הרבעונים הקרובים צפוי להיות 3.4%. בבנק ישראל צופים כי גם בתחילת שנת 2024 הריבית תישאר גבוהה והריבית המוניטרית צפויה לעמוד על 4.75% בממוצע ברבעון הראשון של 2024.

התוצאה הישירה של עליית הריבית היא כמובן התייקרות המשכנתאות בקרב עשרות אלפי משקי בית בישראל בשיעור שעשוי להגיע גם למאות שקלים בחודש. עם זאת, בנק ישראל צופה ירידה באינפלציה עד סוף שנת 2024 בשיעור של מעל 1.5%.

נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, ביקר את החלטת בנק ישראל להעלות את הריבית ב-0.25 אחוז בפעם התשיעית ברציפות, ומסר כי ״כלי הריבית אותו מפעיל בנק ישראל מיצה את עצמו. על הממשלה לעמוד בהבטחותיה, להיכנס לעובי הקורה ולהפחית את מחוללי האינפלציה".

תומר הוסיף וטען כי עליית הריבית אינה מוכיחה את עצמה: "העלאות הריבית התכופות אשר מטרתן להרגיע את הביקושים ובכך להוביל להורדת מחירים, עלולות לתפקד כחרב פיפיות- עסקים אשר הוצאות המימון שלהם עלו ייאלצו כעת להעלות את אותם המחירים״.

תומר גם חלוק על עובדת חריגות האינפלציה הישראלית: ״בניגוד לארה"ב ואירופה, שם האינפלציה גואה, האינפלציה הישראלית בחישוב שנתי היא מהנמוכות ביחס למדינות המפותחות. כמו כן, לפי תחזיות של גופים שונים בארץ ובעולם וגם ובנק ישראל עצמו, השיא בקצב גידול האינפלציה נותר מאחורינו ב-2022, ומעתה היא צפויה להתמתן לרמה שתאפשר יציבות מחירים, על פי יעדי בנק ישראל (1-3%). משמעות הדבר היא שככל הנראה בנק ישראל כבר עמד בהצלחה במטרתו למתן את שיעור האינפלציה״.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר