חברי הכנסת יעקב ליצמן ומאיר פרוש (יהדות התורה) נפגשו הבוקר (חמישי) עם נשיא המדינה שמעון פרס על רקע הגזירות על עולם התורה והציבור החרדי.
שני הח"כים החרדים נפגשו במשך דקות ארוכות עם הנשיא בחדר הצדדי ולאחר-מכן יצאו אל הטרקלין שם המתינו העיתונאים ושוחחו שוב עם הנשיא על החשש מהקרע שיהיה במדינת ישראל.
ח"כ יעקב ליצמן פתח את דבריו ואמר לנשיא: "אנחנו נמצאים עכשיו לפני אישור התקציב ולפני חוק בקשר לגיוס תלמידי הישיבות, מכוח כל הדברים האלו אנחנו רואים שיש כאן טביעת אצבעות של רדיפה של הציבור החרדי".


ליצמן הסביר מדוע הוא מרגיש שהציבור החרדי נרדף ואמר לפרס: "גם בהסכם הקואליציוני אין שום מילה על הנושא של סנקציות פליליות, מה שבסוף הכניסו אחר כך, לא שאני מסכים בכל סנקציות - שלא תטעה בזה, אנחנו נגד זה".
"אני חושב שמי שרוצה ללמוד, צריך ללמוד ומי שלא לומד שיעשה מה שכולם עושים", הוסיף ליצמן, "כמובן שבצורה הזאת אף אחד לא יתגייס וזה רק מזיק לכל המערכה שמי שרוצה שיצא למעגל העבודה".
ליצמן שוחח עם פרס גם על הקיצוץ בתקציב הישיבות ואמר כי "אין תקציב במדינה שקיבל קיצוץ כזה. מוחקים אותנו. משאירים אותנו בסכום אפס".
בסיום דבריו פנה ליצמן לנשיא: "אני פונה אליך שתפעיל את השפעתך כמה שאתה יכול, להוריד את הגזירות".
אחריו, פתח בדברים ח"כ מאיר פרוש וסיפר לנשיא על היחס שבן גוריון נתן לחרדים בכבוד ובדרך ארץ. "מה שהולך לקרות כרגע עם מה שמבקשים לעשות בחוק הגיוס, או אם התקציבים יראו כמו שמבקשים לעשות את זה, בניגוד למה שהיה 65 שנה פה, לא תהיה זכות לאמירה הזאת 'בית לאומי לכל יהודי'", אמר פרוש בהזכירו את האמירה של בן גוריון.


"אם לא יתנו לנו את האפשרויות וינסו לכפות עלינו דברים בניגוד לרבנים ולעשות אתנו דברים שבכפייה, זה לא יהיה הבית הלאומי לכל יהודי, אני ממש מצטער לומר את זה", הוסיף פרוש.
פרוש פנה לנשיא בבקשה שיתערב בנושא. "במקום שתידרש לפעול כאשר המצב יהיה יותר קשה, הרבה יותר קשה, אנחנו פונים אליך כיוון שאנחנו יודעים שאתה יודע לכבד, אנא תמצא את הדרך לפעול ולעשות כדי שנוכל לחיות ולהתקיים פה בכבוד".
נשיא המדינה פתח את דבריו בנושא הקיצוצים בתקציב המדינה והתייחס לעיקר השיחה על גיוס תלמידי הישיבות ואמר לליצמן ופרוש: "אתם יודעים את דעתי בעניין בחורי הישיבה".
פרס דיבר על החוק שפטר את תלמידי הישבות מגיוס ואמר כי יש כאלו שעשו בחוק שימוש לא ראוי. "אחר כך עשו שימוש לא נכון במספרים ובדברים, ואני גם חושב שהרבה מהידידים הדתיים שלי אומרים שמי שאיננו לומד - צריך לעבוד, אין כאן קונצים". ליצמן ופרוש הנהנו בראשם בהסכמה לדבריו.
"על הדברים האחרים שהזכרתם", הוסיף פרס ואמר לח"כים החרדים, "לחלקם לא הייתי מודע, ברשותכם הייתי רוצה לבוא בדברים עם הממשלה, עם ראש הממשלה ושר האוצר ולשמוע את דעתם, ולהעביר להם את דעתכם, וזה מה שאני יכול וצריך לעשות בתפקידי ואעשה את זה ברצון".
על הקרע שמתחיל בעם, אמר פרס: "בדרך כלל אשתדל למנוע את המריבה ולהגיע בהבנה, בן גוריון הדריך אותנו כל השנים נגד כפייה דתית ונגד כפייה אנטי דתית, במקום לכפות - הכי טוב להגיע להסכמות. אני הבנתי בדיוק את הנקודות הכואבות, וברשותכם אני אנסה לטפל בזה בדרכי. אני לא אופוזיציה לממשלה וגם לא רוצה להופיע כאופוזיציה לממשלה".
פרס סיים את דבריו ואמר: "גם כאן, במצבים קשים עדיף עד כמה שאפשר הידברות. הדברות מתוך כבוד ויחסים, לזה אשתדל לתרום את מיטב יכולתי".
0 תגובות