משתמטים? צאו מהפייסבוק

בצה"ל מחמירים נהלים: הרשת החברתית מסגירה את השקרנים

בצה"ל נלחמים באותם אלו שמצהירים כי "תורתם אומנותם" אך בפועל מנהלים אורח חיים שאינו מתאים לבחור ישיבה. חשבונות הפייסבוק של צעירים רבים נבדקו ועל סמך התמונות הם גויסו (ארץ)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
הפגנה נגד הגיוס (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

משתמטים? צאו מהפייסבוק: השיטות החדשות בצה"ל להתמודדות מול תלמידי ישיבות מתחזים הובילו לביטול אלפי מעמדות של זכאים לפטור "תורתו אומנותו" נחשפות ומלמדות כי בצה"ל התחילו לבחון את הנתונים שעולים ברשת.

לפי גורם בכיר באגף כוח האדם, מאז החמרת האכיפה נגד צעירים חרדים שמזייפים את היותם תלמידי ישיבות כדי לקבל דיחוי שנתי לשירות בצה"ל, נמצאו כ-4,000 חרדים בני 24-17 מנהלים אורח חיים שאינו מתאים לבחורי ישיבה כלל. אותם צעירים כמובן לא עמדו במכסת 45 שעות לימוד שבועיות במוסד תורני המוכר ומפוקח על ידי משרד החינוך ובשל כך בוטל מעמדם כבני ישיבה, כך נחשף ב-ynet.

משמעות הביטול: אותם צעירים מחויבים בגיוס לצה"ל, ולרובם כבר נשלח צו פוקד. חלקם אף התייצבו בבקו"ם והחלו בשירותם הצבאי. לפי אותו גורם בכיר באכ"א, מאות מהצעירים הגישו ערעור על ההחלטה בפני גורמים בכירים באכ"א, ולחלקם שהצליחו להוכיח כי אכן הם עומדים כיום בקריטריונים כבני ישיבה, הוחזר הפטור מגיוס. בחלק קטן מהמקרים, שבהם מחויבי גיוס נעצרו על ידי מצ"ח לאחר שסירבו להתגייס, גרר המהלך מחאות והפגנות מול בתי הכלא ובתי הדין הצבאיים.

השיטות של צה"ל להתמודד עם תופעת החרדים המתחזים נגזרות בחלקן ממאבק אחר של הצבא בשנים האחרונות – איתור הוכחות, גם באמצעות חברות חקירות פרטיות, לכך שאלפי נערות משיגות מדי שנה בקלות פטור מגיוס מטעמים דתיים, אף על פי שבפועל הן מקיימות אורח חיים חילוני.

חיילים מאכ"א ערכו חיפושים ברשתות חברתיות דוגמת פייסבוק של נערים וצעירים חרדים, וגילו שאלפים מהם יוצאים לחוף ים שאינו נפרד, למרכזי הבילויים בסופי שבוע ומתרועעים עם צעירות – והכול בתיעוד עצמי שלהם או של חבריהם שהועלה לפייסבוק.

"לרבים מהם במגזר החרדי יש פייסבוק", הסביר הגורם באכ"א ל-ynet, "ברגע שאנו מבינים שהצעיר לא עומד בתנאי הדיחוי אנו מבטלים את המעמד אחרי שזומן לשימוע ובו אנו מציגים לו את הראיות ומאפשרים לו זכות ערעור. גם יציאות לחו"ל נחשבות להפרה של דרישות המעמד ועבודה במקום לימודים בישיבה, המידע מגיע אלינו מגופים שלנו. הדבר היחיד שהשתנה זה היכולת שלנו לאכוף באמצעים טכנולוגיים תוך העברות מידע הדדיות למשרד החינוך וכך אנו 'נוגעים' באנשים".

הוא הוסיף כי "אנו נותנים ללמוד למי שצריך ללמוד. גילינו שהרבה בישיבה אבל הם לא באמת בישיבה. אכיפה תמיד הייתה ומה שהתחדש שזה השימוש ברשתות החברתיות בחברה החרדית. אנו מגיעים אליהם בקלות בפייסבוק, היום עם סמארטפון אפשר לעשות עבודת בילוש אדירה. כשילד מגיע אליך עם מכנסיים רחוקים מהנעליים, אתה מבין שהמכנסיים לא שלו, וכשאתה מוצא אותו בפייסבוק אתה רואה שיש לו עשרות חברים כמוהו".

הגורם ציין כי על אף שמדובר בעבירה פלילית של החותם עצמו על מכתב ההצהרה ושל נציג המוסד הרבני בצה"ל לא מגישים תלונות במשטרה נגד אלפי בני הישיבות שבוטל מעמדם, "כי אנו לא רוצים להציף את המשטרה וזה לא בסדר העדיפות שלנו. עצם העניין שמעמדו מבוטל והוא עתיד להתגייס לצה"ל זה ההישג המשמעותי יותר".

עוד ציין הגורם כי למוסדות תורניים (כיום יש יותר מ-1,000 ישיבות ציוניות וחרדיות וכוללים) שבהם תלמידים נתפסו כמשקרים לגבי לימודיהם במקום, נשלחים מכתבי התראה מהצבא עם דרישות להבהרה: "יש מקרה שבו ישיבה הועברה לטיפול משרד הביטחון על מנת ששר הביטחון יבחן אם לשלול את מעמדה. כל שבוטל מעמדו ולא התייצב לגיוס, נעצר על ידי מצ"ח ומובא כאחד האדם לשרשרת החיול בבקו"ם. אני לא אופטימי ואגיד שכל נערי הרחוב ו'נערי הברזלים' לא יהיו יותר אבל על מרביתם נדע. בדרך הזו אנו מאפשרים לחברה החרדית ולנער החרדי להשתלב טוב יותר בחברה הכללית ובשוק העבודה".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר