העם צמא ליהדות

אביי ורבא בוואטסאפ • זה בית המדרש הווירטואלי הכי גדול 

השומרים בקניונים והלומדים באי נידח • מאות קבוצות ובעשר שפות • הכירו את בית המדרש הגדול בעולם בוואטסאפ • איך הכל התחיל, כמה שיעורים מוקלטים ביום וכמה רבנים יש ב'בית ההוראה'? • יַגְדִּיל תּוֹרָה וְיַאְדִּיר (מגזין שבועות)

|
7
| כיכר השבת |
וואטסאפ (צילום: שאטרסטוק)

זמנו של הרב נפתלי וסרמן קצוב. לא בקלות הצלחנו למצוא פנאי כדי לערוך את שיחתנו. הוא מקליט מדי יום שלושה עשר שיעורים שונים בתורה ובהלכה, ובימים אלו, ערב חג מתן תורה, עליו להקליט כפול שיעורים, לרגל החג והשבת שלאחריה.

מגזין שבועות המלא - כנסו עכשיו

אמנם גולשי 'כיכר השבת' כבר מכירים את הרב וסרמן, משיעור הדף היומי הקצר ב-10 דקות, העולה מדי יום ומזכה אלפים בלימוד התורה, כך שערב חג מתן תורה זה הזמן לקבל הצצה נדירה לפעילות התורנית הענפה.

לרב וסרמן יש מטרה אחת ויחידה - שכמה שיותר יהודים ייחשפו למיזם האדיר שהקים ויצטרפו למעגל לומדי התורה הקדושה - והמעגל אם תהיתם, מתרחב כל הזמן.

ומה מיוחד במיזם שלו? ובכן, הכל בוואטסאפ.

כן. מדובר בבית מדרש הווירטואלי הגדול בעולם. המפעל שלו מחולק לשלושה. בית מדרש, בית הוראה וש"ס-בוט, שעוד נרחיב עליהם.

"הגעתי לליבותיהם של אנשים מתוך הבנה שבית המדרש שלהם זה הפלאפון שלהם", פותח הרב וסרמן בשיחה עם 'כיכר השבת'. "בדרכים הם לומדים, כשיש שאלה – מפנים לרבנים בוואטסאפ. הכל זמין ונגיש. יש לנו בבלי, ירושלמי, משניות, ילקוט יוסף, משנה ברורה, רעיונות לפרשת שבוע, מוסר ושמירת הלשון. הכל בקבצים קצרים. כל זה בעשר שפות: אנגלית, צרפתית, ספרדית, רוסית, פורטוגזית, איטלקית, פרסית, אידיש ואתיופית - וכמובן עברית.

"המטרה שלנו במפעל הזה שנקרא 'מחוברים לתורה', היא להנגיש לכל יהודי שיידע שהוא יכול ומסוגל ללמוד את 'הדף היומי', ללמוד תורה והלכה, בצורה הכי נגישה שיש, קלה וברורה".

הצצה לאחת הקבוצות להפצת הדף היומי (צילום: )
לומדים באוקראינה עם שסבוט (צילום: באדיבות המצלם)

מתי הקמת את המפעל הזה ובעקבות מה?

"כבר מישיבה קטנה הייתה בי המרדנות לא להסתפק בקצב הלימוד הסטנדרטי. ראיתי שאין הרבה אנשים שאמרו לילדים שלהם 'אתה מסוגל לסיים ש"ס'. זה משהו שרק לומדי 'הדף היומי' בכינוסים הגדולים קיבלו את ההארה הזאת.

"בהיותי בישיבה קטנה תפס אותי מישהו ואמר לי 'בוא. אתה מסוגל'. איכשהו החלטתי 'ללכת על זה' ואז הבנתי – כל אחד יכול ללמוד את הש"ס. מאות בני העדה האתיופית לומדים אצלי את הש"ס ורבים מהם סיפרו שהם לא מסוגלים לשמוע שיעור בעברית, אבל את השיעור שלי הם שומעים, זאת כיוון שאת כל הש"ס תרגמתי לעברית כפשוטה".

"אתה בדרך", מתאר הרב וסרמן מקרה מטאפורי, "אין מילים בארמית כמו 'ואידך'. אתה לא 'אוחז' מילים כאלה כשאתה בפקקים. הכל בעברית. 'אביי שואל את רבא וככה הוא עונה לו', כלומר, הכל 'מילה במילה' אבל בעברית. ככה, כשזה בעברית, זה לוקח כעשר דקות".

"בדרך לפגישות, חתונות, חופשות, עשר דקות ולמדת דף היומי", מספר הרב וסרמן.

בלימוד באומן (צילום: באדיבות המצלם)

לחפש בקלות, ללחוץ 'פליי' וללמוד!

מדובר בכ-860 קבוצות כאשר מתוכם ארבע מאות הינם ל'דף היומי'. בין הקבוצות תמצאו רעיונות לפרשת שבוע, מוסר ואמונה וגם תניא. השיעורים מועלים בנוסף, כאמור, גם אצלנו באתר 'כיכר השבת' וגם במערכת קול הלשון.

את הכל מפעיל הרב וסרמן בעצמו כשהוא נעזר במערכת בוטים משוכללת המסייעת לו להשתלט על שליחת החומרים בתפוצה רחבה.

אי אפשר לדבר עם הרב וסרמן ולא לשמוע את תודעת השליחות העמוקה שמניעה אותו. הוא מסביר על שורשיו: "אני מגיע מרוסיה. הורי היו מסורבי עליה במשך שנים רבות. כשעלינו לארץ הם ידוע כי על אב המשפחה לדאוג לפרנסת הבית ולא במשהו, אך אבי שליט"א המית עצמו באוהלה של תורה ועד היום הוא מסתובב בערים בהן היהדות חלשה ומדליק את הניצוץ של יהודים כשהוא עושה נפשות לה'. כנראה משם מגיעה תחושת השליחות שאני חש בכל העת".

כוחות סיוע ישראלים בטורקיה לאחר רעידת האדמה שפקדה את המדינה (צילום: באדיבות המצלם)
הרב וסרמן אצל הרב יצחק יוסף שליט"א (צילום: באדיבות המצלם)

ספר לנו על קבוצות הוואטסאפ?

"יש את הקבוצות הרגילות אליהם כולם יכולים להיכנס, כמובן, וללמוד את 'הדף היומי' והשאר, ויש קבוצות מיוחדות לחברות מסוימות, כגון: שומרים, דרייברים, הצלה, מתנדבים בארגונים שונים ועוד. מדובר באנשי 'עמך' שצריכים לדעת כי הם מסוגלים לזה והם באמת 'בולעים' דפים ומתמכרים ללימוד היומי.

"אחרי שהתחלתי עם הדף היומי, עברתי להקליט גם את התנ"ך כולו ואחר כך רעיונות לפרשת שבוע ועוד".

הרב וסרמן ממשיך ומספר איך זה הפך למיזם ענק, חוצה יבשות: "הייתי כמה ימים במרכז רפואי וראיתי שבגלל יומיים של טיפול רפואי אנשים מפספסים את לימוד הדף היומי. יכול להיווצר מציאות שעד המחזור לימוד הבא, בעוד שבע שנים, אף אחד לא יזכיר להם לבוא להצטרף. יצרתי מציאות שבה הם יכולים להשלים את הדף בלי שצריך לשבת על זה שעה ארוכה. לא חשבתי שזה יהפוך לשיעור ששומעים אותו, חשבתי שהוא יהיה רק תגבור לזקוקים".

"ומסתבר", ממשיך הרב וסרמן, "שבחסד ה' שומעים אותו כולם. מ'מרוממי עם' ועד 'עמך' שומעים את השיעורים הללו".

הרב וסרמן לוקח נשימה ועובר לדבר על המערכת המהפכנית ש"ס-בוט: "יצרתי מערכת ש"ס-בוט בה אתה מקיש את הדף שאתה רוצה (משנה או דף גמרא) והוא מעלה לך את הדף בקובץ שמע. לדוגמה: כותבים לו "ברכות ב'" ומקבלים אוטומטית את קובץ השמע הרלוונטי.

"כך נוצרה מציאות שאב שרוצה ללמוד עם בנו כשהם בדרכים או אחד מהם טרם הגיע הביתה – השני יכול בינתיים לשמוע את השיעור המוקלט וככה להגיע ללימוד המשותף מוכן הרבה יותר".

ולגבי העתיד, הרב וסרמן רואה רחוק: "בשנה הקרובה אנחנו מסיימים להקליט את הפרקים הרלוונטים הנלמדים בתלמוד תורה על מנת להקל על הורים ותלמידים".

משנה, תניא ועוד היד נטויה

הרב וסרמן עובר לדבר על בית ההוראה שהוא, לכאורה, הגדול בעולם. "מדובר במהפכה של ממש", הרב וסרמן נרגש, "מדובר במערכת שלא יודעת מה המספר שלך ומי השואל. עשרות רבנים יושבים ומקבלים את השאלות בעברית ובאנגלית ועונים תשובה תוך כשתיים עד שלוש דקות".

ואיך הרבנים יודעים לענות לפי הזרם אליו אני שייך?

"בשאלה הראשונה שלך ישנה הגדרה אוטומטית. שם אתה לוחץ אם אתה אשכנזי או ספרדי ומכאן ולהבא כל התשובות יופנו לרב הרלוונטי, לפי המנהג שהגדרת. יוצא שמגיעים אלינו כאלף שאלות ממוצע ביום", הוא מגלה.

"אין בציבור שלנו פתיחות אינטרנטית כזאת", משתף הרב וסרמן, "יש אנשים ששואלים, 'מה זה, בית ההוראה בוואטספ?', אבל שרואים שכל תשובה באה עם מקורות – זה מהפכה של ממש".

וחוץ מדף יומי ושאלות לרבנים, מה עוד יש?

"הרבה פנו וביקשו את התניא. הבנתי שיש בחב"ד קבוצות של תניא ורמב"ם ולכן הפניתי אליהם. מה שכן, יש לנו במספר בוט אפשרות לבקש את התניא היומי והוא מיד עולה בקובץ שמע אותו מוסר הרב נדב כהן".

"שתבין", שח הרב וסרמן, "לא מדובר על חב"דניקים שביקשו את התניא. הם – החב"דניקים – יודעים איפה למצוא שיעורים בתניא. מדובר על 'עמך' שצמא לזה. לכן, יחד עם עמי מיימון מקול ברמה והרב נדב כהן, בנינו מערכת שעונה על הצורך הזה.

"אני מקבל כמאה שאלות ביום על התניא וכיוון שכרגע אני בעצמי לומד את החומר - אני מעביר את השאלות או לאבי שליט"א או לרבנים נוספים".

הרב וסרמן לוקח נשימה וחושף: "ובגלל שהבאנו את התניא למערכת, אנשים ביקשו גם 'ליקוטי מוהר"ן". ובעז"ה אנחנו נביא בקרוב מגיד שיעור שימסור על זה שיעורים ויביא את הבשורה להמונים".

ואם חשבתם שכל זה מספיק, אז הרב וסרמן ממשיך לפרט מה עוד ניתן להשיג במערכת 'מחוברים לתורה': "יש לנו שיעורים של כל קיצור שולחן ערוך 'ילקוט יוסף' עם כשמונה עשר אלף אנשים ושיעורים במשנה ברורה עם כשלושים ושש קבוצות, כאשר בכל קבוצה כשש מאות אנשים. ככה אנשים מסיימים תוך שנה את המשנה ברורה".

"כל דבר שאנחנו עושים אנחנו מנסים להפיץ בכל הכוח, בכל הדרכים העומדות לרשותנו, כולל שיחה איתך כעת", מחייך הרב וסרמן.

תקלה? לא בבית מדרשנו

פעמיים במשך השנה הוואטסאפ קרס למשך כמה שעות. אני מנסה להבין עם הרב וסרמן מה עושים במצב הזה עם כל השיעורים.

"אם יש תקלה אנשים אומרים לי שלח באופן פרטי", שח הרב וסרמן, "אין אצלנו הפסקות חשמל כאלה. זה לא מעניין אנשים. התמידים – ממשיכים כסדרם".

"כל עדכון גרסה בוואטסאפ זה כעשר אלף פרקים שחסרים לי בלימוד. כאשר הייתה תקלה הרגשתי כאב לב גדול. תחושה כאילו החשיכו את ישיבת חברון לשעה", אומר הרב וסרמן וכאב נשמע בקולו.

כנראה אתה נתקל בהרבה סיפורים של אנשים שלומדים בזכותך, ספר לנו בבקשה את הסיפור שהכי ריגש ו'תפס' אותך?

"זה היה עם שומר מקניון בפתח תקווה", הרב וסרמן נזכר מיד, "הוא אמר שהוא מסיים מסכת לראשונה וזה מרגש אותו. זה 'תפס' אותי ואמרתי לו שאני רוצה לבוא אליו. הוא מיד הגיב ב'אל תטרח' אבל נסעתי אליו. הגעתי לשם ומה אומר, ראיתי יהודי שלא האמנתי לעצמי שהוא זה שמסיים מסכת. אחד שאם היה אומר איזה פרק תהילים פשוט לא הייתי מאמין, על אחת כמה וכמה שהוא מסיים מסכת! הייתי המאושר בעולם. הכל שווה לרגעים כאלה".

"ואיזה מסכת הוא סיים?", מחייך הרב וסרמן, "מסכת סוטה. הן הזמן גרמא והמוני יהודים לומדים לפני שבועות מסכת סוטה. רק הערב יסיימו כשניים עשר אלף יהודים את המסכת דרך המערכת שלנו".

הרב וסרמן מדגיש: "כל הזמן יהודים כותבים לי שהם נרגשים שהם מצליחים לסיים מסכת. אנשים אומרים 'מעולם לא הצלחתי – כל כך רציתי ולא הצלחתי ובזכותך הצלחתי לראשונה לסיים מסכת'".

אצל מרן הגר"ח קנייבסקי זצ"ל (צילום: באדיבות המצלם)
מפעל של תורה בוואטסאפ. הרב נפתלי וסרמן (צילום: באדיבות המצלם)

ובאיזה מקומות מעניינים בעולם לומדים בוואטאספ את הדף היומי?

"יש באיראן קבוצה נכבדה שלומדת גמרא. הם לא היו לומדים ככה שנים. לימדו אותם אותיות אבל אמרתי בואו נלמד גם גמרא. ואכן, הם יושבים ולומדים. סיימנו כבר שלושה סדרים.

"יש אי נידח בשם ראוניון במחוז הצרפתי. יחד עם חב"דניק מקומי אנחנו לומדים יחד. הם התמכרו ללימוד הדף היומי. הם אמרו שככה הם מרגישים מחוברים לעולם. סך הכל אנחנו במאה ועשר מדינות ברחבי העולם".

את הכל הרב מתפעל לבד?

"יכולתי לשים שמיכה ולישון 24 שעות. גם לא הייתי חייב להקליט כל יום. מקסימום היה אפשר להוריד מה שכבר הוקלט במחזור הקודם. אבל כמו בית מדרש אמיתי – אני כל הזמן מדרבן את הלומדים ולומד מידי יום בעצמי וממילא מקליט מדי יום את החומר הדרוש".

ומה תגיד למי שאומר 'מה זה לערבב בין טכנולוגיה לתורה'?

"תלוי עם השואל עם וואטסאפ או בלי", מחייך הרב וסרמן, "אם הוא בלי – אני בכלל לא מתחיל להסביר לו. לא מתעסק עם מי שלא צריך. אבל אם הוא עם וואטסאפ, אסביר לו שבממוצע אדם נמצא שלוש שעות בוואטסאפ, ככה מראים המחקרים, ואין ברירה אלא להחדיר גם לשם את התורה. מיד אשאל אותו לאיזה קבוצה הוא חפץ להצטרף", הרב וסרמן מחייך.

אומר ועושה - הרב וסרמן שואל אותי לאיזה תכנית אני מצטרף. קיבלתי על עצמי מה שקיבלתי ומכאן אנו מפנים את השאלה אליכם, קוראים יקרים, איזו קבלה טובה אתם מקבלים לקראת חג השבועות? שתפו אותנו וחזקו אחרים...

  • המספר ל"ש"ס-בוט": 0584000759
  • המספר לבית ההוראה: 0527366144

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

7 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

6
מדהים כמה התחזקתי ממנו
5
סיימתי את השס בזכות הרב וסרמן אין סיכוי שהייתי מצליח לסיים בלעדיו!!!!
4
לומד שנים עם הרב ונהנה כל יום מחדש לנצל את הזמן. יישר כח עצום!!!
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות