היסטוריה ואקטואליה

תופעה בליל תשעה באב: קולות נוראים מקברות הצדיקים הפזורים בכפר

בכפר כָּאבּוּל אשר בגליל התחתון ישנה תופעה של קולות נוראים שנשמעים מקברות הצדיקים הפזורים בכפר בליל תשעה באב | ישראל שפירא בדק את התופעה והיכן היא עוד קיימת (היסטוריה)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
הר הזיתים | ארכיון (צילום: הדס פרוש/פלאש90)

פרק ב': בכפר כָּאבּוּל אשר בגליל התחתון מצינו תופעה ייחודית על קולות נוראים שנשמעים מקברות הצדיקים הפזורים בכפר בליל תשעה באב.

אחד מאלו שהעידו זאת, הוא רבי חיים הורביץ נאמן ביתו של הרה"ק רבי מרדכי מקרמניץ בנו של המגיד מזלאטוב שכתב בספרו 'חבת ירושלים' שנדפס לראשונה בשנת תר"ד (1844) שהלך והתפלל בקברי הצדיקים של הרב אבן עזרא ורבי שלמה אבן גבירול והוא שמע מגוי שהיה מסיח לפי תומו על מערה מקברו של הרב אבן גבירול שיוצאת ומגיעה עד לירושלים, ואשר מנהגם של הנכרים תושבי הכפר להדליק נר שמן זית לכבוד הצדיק שקבור שם:

"ובכל שנה כשבא ליל תשעה באב אי אפשר להדליק שם שמן זית, כי כל מה שמדליקים הוא נכבה מאליו, וכשמטים אזן לתוך פי המערה שומעים קול בכי מאוים אשר תסמר שערות בשרו של השומע. ונשבע הגוי בשבועה חמורה שלהם שבזיכרונו שאביו אמר לו בשם אבותיו שמהיום שהמה זוכרים זו המערה כך ענינה בכל ליל תשעה באב. וכל העולם אומרים שאמת הדבר".

קבר מיכה הנביא בכפר כאבול (צילום: מאת Ariel Palmon - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 3.0)

בספר 'עדן ציון' ובספר 'עדות ביהוסף' גם כן הזכירו דברים אלו, ונראה שמסורות אלו מתבססות על האבן עזרא והרב אבן גבירול שבנוסף לגדלותם בתורה, הם היו משוררים גדולים שכתבו נפלאות ונוראות על חורבן בית המקדש, מה שגרם ליהודים ונכרים לשמוע קולות בכי מקבריהם בליל תשעה באב.

זעקות ויללות בהר הזיתים בליל תשעה באב

מצמרר לדעת שלא רק בכפר כאבול הגלילי נשמעות זעקות ויללות מהקברות. בית הקברות הכי מפורסם הוא הר הזיתים. רבי שמואל ישועה עדני שביקר בארץ ישראל בשנת תרנ"ט בספרו 'נחלת יוסף' כותב על "רסיסי דם שחור ויבש" שדבוקים למערה הסמוכה ל'יד אבשלום': "אומרים שבתולות ישראל הפילו עצמן שם בעת החורבן", וממשיך וכותב "ובליל תשעה באב שומעים קול בכי ונאקה מהחור הזה. נזדעזעו כל עצמותי".

הר הזיתים | ארכיון (צילום: Abir Sultan/Flash90)

עדות מוקדמת יותר על קולות בכי מהר הזיתים הביא רבי יוסף דמונטנייא שביקר בארץ ישראל בשנת רמ"א וכתב: "גם יש בו באר אשר בו הושלכו נערים ובתולות שלא ליפול בחרב, אשר עוד היום בליל תשעה באב הישמעאלים אומרים ששומעים בכיות גדולות תוך אותו הבאר".

עדויות על קולות מבתי קברות

מי שעסק בארוכה בקולות הנשמעים מבתי הקברות, הוא החוקר החסידי הנודע רבי ישראל דנדרוביץ בספרו החדש "היו דברים מעולם", שם הביא את דבריו של הגאון רבי חיים אלעזר וואקס רבי של פיעטרקוב מחבר ספר 'נפש חיה' שכתב על "קול יללה ונהי, בכי תמרורים" מבתי הקברות בסמיכות לעיר 'זאקסין', לאו דווקא שנשמעו בליל תשעה באב.

'זאקסין' מצויה כיום בגרמניה, וממנה יהודים גורשו לפני שנים רבות, מה שגרם למתים שנותרו שם לפליטה לבכות ולקונן שנותרו שם בודדים.

מרנא החתם ספר העיד על "קולות מבהילים" שנשמעו מבתי הקברות בפרשבורג (ראה בספר הזיכרון מהדורת תשי"ז), כך גם בראדומסק רושמי רשומות העידו על תהלוכה צעקנית של מתים עטופים בתכריכים (ראה בספר 'נפלאות התפארת שלמה').

בימי מלחמת העולם השניה נשמעו קולות ואנחות מתוך קברו של הרה"ק נעם אלימלך, וכך גם בימינו נשמעו קולות בקבר דן בן יעקב אשר ליד בית שמש (ראה בספר 'אסרי לגפן' חלק טו- ג. מילי דחסידותא אות עח).

קבר דן בן יעקב (צילום: פלאש 90)

האמת היא שתופעה מבהילה ומשמימה זו הובאה כבר בחז"ל במסכת חגיגה (טז ב), שם העם היו סבורים שקולו של הרוג נשמע מבית הקברות, מה שאומר שדבר זה מציאותי בהחלט, מסכם את המקורות הרב דנדרוביץ.

לקריאה נוספת: היו דברים מעולם, הסודות הגנוזים של העולם התורני, הרב ישראל דנדרוביץ.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר