
לרגל הוצאת ספרי החדש 'המקומות הנדירים הקדושים והרטובים בארץ ישראל' הכולל עשרות מעיינות ואתרי טיול עם מיקומי ווייז סרוקים, בלעדי ל'מגזין כיכר השבת' נפרסם מתוכו תצפית נהדרת בו תוכלו לבקר ולסייר עם משפחתכם.
בתל גִּמְזוֹ ישנה תצפית נהדרת על מרחב גוש דן. בנוסף ניתן לראות משם את מפעל נשר, שמצטייר בעינינו מנקודת תצפית ייחודית זו כפארק שעשועים בנויה לתלפיות מעין ממלכת הקסם של דיסני.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
ההגעה אל התצפית פשוטה ונוחה – שביל מוביל אליה מהכיכר המרכזית בכניסה לישוב גמזו. בדרך אפשר ליהנות מהאוויר הצלול והמשכר המגיע מכיוון הים. כשמטפסים בשביל, שווה לשים לב לבונקרים הפזורים בשטח - הם מהווים תזכורת למלחמת העצמאות במקום שהתרחשה בשנת תש"ח.
בימים בהם מזלכם יתמזל, תוכלו גם לחזות ברועי הצאן המקומיים חולפים על פניכם עם העדרים הפועים שלהם - מחזה כפרי ציורי ונדיר ליושבי כרכים ועיירות כמונו.

שרידי המסגד כהנצחה לחללי צה"ל
נעמוד רגע במרפסת התצפית, שהיא שריד למסגד המקומי שעמד על תילו עד מלחמת העצמאות, המכונה גם 'מעלות יהונתן – מצפה השניים' שמנציחה את שני חללי צה"ל ממלחמת העצמאות, ואת יהונתן איינהורן הי"ד שנפל בקרב במלחמת לבנון השניה בעַ֫יְתַא א-שַּ֫עַבּ, ונספר על ההיסטוריה של הישוב העתיק:
גמזו היא עיר עתיקה מימות יהושע בן נון ומוזכרת בדברי הימים: "וּפְלִשְׁתִּים פָּשְׁטוּ בְּעָרֵי הַשְּׁפֵלָה וְהַנֶּגֶב לִיהוּדָה וַיִּלְכְּדוּ אֶת בֵּית שֶׁמֶשׁ וְאֶת אַיָּלוֹן וְאֶת הַגְּדֵרוֹת וְאֶת שׂוֹכוֹ וּבְנוֹתֶיהָ וְאֶת תִּמְנָה וּבְנוֹתֶיהָ וְאֶת גִּמְזוֹ וְאֶת בְּנֹתֶיהָ וַיֵּשְׁבוּ שָׁם" (שם ב כ"ח י"ח).




שם העיר השתמרה בכפר ג’ימזו הערבית שלאחר נטישתו התחדש עליו היישוב בידי מתיישבים חרדים מתנועת פועלי אגודת ישראל בשנת תש”י. אחד מראשוני המתיישבים במקום, חסיד וויז’ניץ מספר על ייסודו של היישוב המתחדש בגמזו ומוסר לנו ידיעה מעניינת:
אנו קבלנו בסיפוק ובשמחה את הבשורה המרנינה לה חיכינו זמן כה רב וכמו התנא נחום איש גמזו אמרנו גם אנחנו גם זו לטובה כפי המסורת המקובלת שכנה ג’ימזו על מקום הישוב גִּמְזוֹ, המוזכר בספר דברי הימים, היסבנו את שמו של היישוב החדש לשם גַּמזו ע"ש מקום מגוריו של התנא נחום איש גמזו... עי' בפירוש רבנו חננאל שם הכותב שהתנא נחום איש גמזו קרוי ע"ש מקום מושבו שהוא זה המוזכר בספר דברי הימים[1].



אם כי המתיישבים החסידים הסבו שמו של היישוב ל"גַּמזו" היגוי זה לא שרדה לאורך זמן, היום שם היישוב גִּמְזוֹ כפי שמופיע במקורו בתנ"ך.
על רקע זיהוי המקום עם נחום איש גם זו ראוי לציין שעל מערה סמוכה ליישוב ב'בקעת הנזירים' רבו האגדות שנחום איש גמזו הסתתר בתוכה מפני הרומאים.
פרט מעניין שבמושב התיישבו במקביל לחסידים גם עולים ממרוקו דוברי לאדינו, החיים המשותפים ביישוב הובילה לזה שהיית יכול לפגוש שם מרוקאים דוברי יידיש וחסידי וויז’ניץ דוברי לאדינו…
>> למגזין המלא - לחצו כאן
איך מגיעים? "מעלות יהונתן - מצפה השניים" בווייז.
שורת סיכום: ביקור במקום מושבו של נחום איש גמזו.


[1] יעקב אליעזר כהנא, עדות ליעקב, ב"ב תשסו, עמוד 142





















- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
0 תגובות