
לרגל הוצאת ספרי החדש 'המקומות הנדירים הקדושים והרטובים בארץ ישראל' הכולל עשרות מעיינות ואתרי טיול עם מיקומי וויז סרוקים, בלעדי למגזין 'כיכר השבת' אנו מפרסמים מתוכו מקום קדוש ולא מוכר בו תוכלו לסייר לבקר ולהתפעל.

• 'גם זו לטובה': התצפית הנהדרת במרכז הארץ | טיול משפחתי
• אבני אלגביש ותצפית הכרמים | מסע בזמן בעמק איילון
בפעם הראשונה שהגעתי לבית הכנסת ההולנדי במבוא חורון, חוויתי דז'ה וו מטלטל. לרגע, הרגשתי כאילו הועברתי בקסם להולנד הרחוקה. הלבנים הכתומות, הגג המשופע, וסגנון הבנייה המובהק - כל אלה יצרו אשליה מושלמת של כפר הולנדי קטן, ממש כאן, בלב הנוף הישראלי.
בית הכנסת ההולנדי במבוא חורון הוא שחזור מדויק של בית כנסת שהושמד כליל במלחמת העולם השנייה. צאצאי הקהילה עמלו רבות להביאו לארץ, למקום זה. הניגוד בין הארכיטקטורה ההולנדית לנוף הישראלי הסובב יוצר תחושה מתעתעת של חוסר אוריינטציה.
בכל פעם שאני מבקר בבית הכנסת הזה, נעתקת נשימתי מחדש. יופיו החיצוני, עם הלבנים הכתומות המזכירות סגנון של כפר הולנדי אותנטי, ובאר המים המלאה דגיגי זהב, מרשים ביותר ומעורר בי שוב ושוב את אותה תחושת פליאה ראשונית. אך בעיקר, סיפורו ההיסטורי של בית מקדש מעט זה הוא שמרגש אותי בכל פעם מחדש.
>> למגזין המלא - לחצו כאן

בית הכנסת הוא העתק מדויק של בית הכנסת מהעיירה טרבורג בהולנד, שנבנה בשנת תרס"א (1901). קהילת טרבורג לא האריכה ימים, וכמעט כולה הובלה בידי הנאצים ימ"ש ועוזריהם אל מותם הי"ד.
עד סוף המלחמה בית הכנסת עמד על מכונו, אך בשנת תש"ה (1945) הוא הופצץ בטעות בידי הבריטים שנלחמו כנגד הגרמנים. ספרי התורה העתיקים, עוד מבית הכנסת הקדום משנת תרי"ד (1854), הוברחו לאמסטרדם ומשם ארצה לתל אביב.

בשנת תשע"ח, לאחר שצאצאי יוצאי טרבורג עמלו רבות, נבנה מחדש בית הכנסת בשמו החדש "חסדי אנוש" במבוא חורון. ספרי התורה המקוריים הועברו אליו, וכך בית הכנסת מהווה גלעד זיכרון לקהילת טרבורג המפוארת.
ארון הקודש: מסע בן מאה שנה
סיפורו של ארון הקודש בבית הכנסת מדהים לא פחות. הוא נבנה בשנת תרס"ה (1905) לבית הכנסת בעיירה טוויש בטרנסילבניה. גם קהילה זו נעקדה על קידוש השם בשואה, ובית הכנסת שמם.




לאחר המלחמה, יהודי בשם פריד, ששרד את מאורעות השואה, שב לעיירה וחילץ את ארון הקודש מבין ההריסות. הארון הובא לחצר ביתו, ומשם הוטמן בעליית גג בכנסייה נוצרית.
כעבור זמן, יהודי בשם מוטל ארונסון, תושב הולנד, שמע על ארון הקודש ועשה מאמצים כבירים לחלצו. הוא שיפץ ושחזר את מראהו המקורי. לאחר שנים רבות של חיפושים, שמע על בית הכנסת של 'חסדי אנוש' המוקם, ומיהר להעביר אליו את ארון הקודש. מאה ושלוש עשרה שנים לאחר שנבנה, הגיע ארון הקודש לארץ ישראל, למבוא חורון, למשכן קבע.



אדריכלות ועיצוב: שילוב של מסורת והווה
פנים בית הכנסת מרשים במיוחד. נברשות דקורטיביות וחיפוי עץ מעוגל מעניקים תחושת חום לחלל, ממש כמו בבתי הכנסת העתיקים של אירופה. הריהוט מפואר ביותר, ומעצביו השתמשו בעץ איכותי, תוך מתן דגש מיוחד על תיבת ארון הקודש.
את סיפורו המלא של בית הכנסת תוכלו לקרוא על קירותיו החיצוניים, שם גם הובאו תמונות עתיקות הממחישות את השחזור המדויק של בוניו.

שורת סיכום: לטייל באירופה בתוככי ארץ הקודש.
איך מגיעים? עליכם לנסוע ליישוב מבוא חורון (ניתן להזין בוויז: "מבוא חורון"). המשיכו ישר בכיכר התנועה שמיד אחרי השער, ולאחר מספר דקות תבחינו בבית הכנסת מצד שמאל של הכביש. התכוננו להפתעה - לרגע תחשבו שהגעתם להולנד!
>> למגזין המלא - לחצו כאן


- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
0 תגובות