
מה ששינה את חייה של לורן אגליט בת ה-12, ואולי בקרוב את חייהם של מיליוני אמריקאים אחרים, החל בשנת 2017 במשחק פוטבול באוניברסיטת נוטרדאם.
לורן, שמתמודדת עם אלרגיה קשה לבוטנים מילדותה, צפתה עם אביה, אריק אגליט, בפרסומת שהציגה את מחקרו של פרופסור בסר בילגיסר. הפרסומת דיברה על דרך לחסום אלרגנים מבוטנים מלהפעיל תגובות יתר של המערכת החיסונית. "אבא, אני יכולה לפגוש אותו? אני באמת רוצה לעשות משהו בנידון", שאלה לורן, והובילה למפגש חריג שהפך לשותפות עסקית פורצת דרך.
לורן זוכרת היטב את המאמץ המתמיד להימנע מבוטנים, את השפלה שבשולחן נטול הבוטנים בבית הספר, ואת הפחד מפני חשיפה מקרית. אביה, אריק, מנהל ותיק בתעשיית התרופות ובעל תארים ברפואה ומשפטים, ידע עד כמה מסוכנת האלרגיה הזו, כשזכר מקרה בו דודתה של לורן איבדה את בעלה הראשון שמת מאכילת בוטנים במטוס.
אלרגיה לבוטנים משפיעה על כ-6 מיליון אמריקאים, ושכיחותה שילשה את עצמה בעשורים האחרונים. התגובות יכולות לנוע מגירוד בעור ופריחה ועד נפיחות בגרון ושוק אנפילקטי מסכן חיים. הטיפולים הקיימים כיום ניתנים רק לאחר תחילת התסמינים, כמו אפיפנים ותרופות אנטי-היסטמיניות, או שמדכאים חלק גדול מהמערכת החיסונית והופכים את המטופל לפגיע לזיהומים אחרים – שיטה שבילגיסר תיאר כ"ירייה אקראית".
פרופסור בילגיסר, מהנדס כימי וביומולקולרי מאוניברסיטת נוטרדאם, פיתח גישה ייחודית ופורצת דרך. הוא יצר "כלי כירורגי מדויק" שמתמקד בחסימת האלרגן הספציפי בלבד, ובכך מונע ממנו להיקשר לנוגדנים במערכת החיסון שגורמים לתגובה אלרגית. שיטתו מגינה על המטופל מפני חשיפה מקרית לבוטנים מבלי לפגוע בפעילות התקינה של המערכת החיסונית, שהכרחית לחיים בריאים.
הצירוף של בילגיסר המדען ואריק אגליט (אביה של לורן) איש העסקים המנוסה הוביל להקמת חברת "ארטין אימונולוג'י" מטרתם היא להפוך את המחקר על אלרגיה לבוטנים לתרופה שוברת קופות ולהביאה לשוק בתוך חמש שנים.
החברה כבר הוכיחה את בטיחות ויעילות התרופה בניסויים ב"עכברים אנושיים" (שמערכת החיסון שלהם הוחלפה בתאי חיסון אנושיים) בשנת 2023. הצעדים הבאים כוללים ניסויים בפרימטים שאינם בני אדם, ולאחר מכן שלושה שלבי ניסויים קליניים מורכבים ויקרים בבני אדם. החברה מקווה להתחיל בניסויים בבני אדם בסוף שנה זו, לכוון לשלב השני בשנת 2026, ולצפות להשקת התרופה לשוק עד שנת 2029.
0 תגובות