תיעוד מרתק

50 שנה אחרי מלחמת יום כיפור: עשרות חומרים הותרו לפרסום

ארכיון המדינה מתיר לפרסום הבוקר עשרות חומרים, הכוללים, כ-3,500 תיקים, 1,400 תיקי נייר, 1,000 תמונות, 800 קטעי קול, 150 סטנוגרמות ושמונה סרטי וידאו | תיעוד וסיקור (חדשות, צבא וביטחון)

מישאל לוי | כיכר השבת |
התמונות שהותרו היום לפרסום (צילום: ארכיון המדינה)

ארכיון המדינה הכפוף למשרד ראש הממשלה, התיר היום (חמישי) לפרסום, תמונות, קטעי וידיאו , מסמכים ועוד הקשורים למלחמת יום הכיפורים.

בשנתיים וחצי האחרונות, עובד הארכיון, על חשיפת אלפי תיקים שמספרים את סיפור מלחמת יום כיפור – בחזית, בעורף ובממשלה.

לראשונה ניתן לחוש ולחקור באמצעות מסמכי המקור את הדרמה שהתחוללה והתחושות בקרב הציבור, הצבא וההנהגה, באופן מקיף ובלתי אמצעי. חלק מהחומרים מביאים את האירועים דקה אחר דקה ומאפשרים לשחזר את תחושותיהם של מי שנכחו באירועים.

תיעוד וידיאו מרתק ממלחמת יום כיפור (צילום: ארכיון המדינה)

גנזת המדינה רותי אברמוביץ׳ אומרת הבוקר בהתרגשות ניכרת: "ארכיון המדינה מגויס מזה שנתיים וחצי לפרויקט הנגשה לציבור של התיקים והחומרים שמספרים את סיפור מלחמת יום כיפור. בהבדל מפרסומים ארכיוניים אחרים, בחרנו הפעם להביא ככל שניתן 360 מעלות של סיפור המלחמה, שהשפיעה על כל רבדי החיים בישראל".

לדבריה: "עבודת החשיפה נעשתה על ידי עובדים רבים בארכיון ברוב מחלקותיו. זוהי החשיפה הגדולה ביותר שעשה ארכיון המדינה אי-פעם, והחומרים מוצעים לכלל הציבור בחלוקה שכוונה לסייע באיתור מידע באופן הנוח ביותר, על אף מורכבותו של חומר ארכיוני-גולמי".

עוד היא אמרה: "אני מזמינה את הציבור לחפש בחומרים מידע אישי, להאזין לקטעי הקול שבכוחם להחזיר אותנו בזמן, לפנות לארכיון המדינה בבקשה לסיוע בחיפוש במידת הצורך ולאתר תשובות לשאלות פתוחות שאולי עדיין מדממות".

ארכיון המדינה פעל לאיסוף החומרים ממשרדי הממשלה השונים, וכעת עם תום תקופת החיסיון מציג אותם לעיון הציבור. החומרים כוללים אלפי תעודות, קלטות קול ותצלומים, סטנוגרמות ותיקי מקור ממשרדי הממשלה, מסמכים צבאיים, מדיניים ואזרחיים, תמונות, קטעי קול, עדויות, דיווחים, פרוטוקולים של ישיבות ממשלה וקבינט המלחמה, דיונים והערכות מצב הגנה אזרחית, היערכות העורף במהלך המלחמה ועוד.

חומרים אלו, שחלקם הגדול היה חסוי בעבר, נבדקו, נסרקו, עברו חשיפה וחלקם גם אישור צנזורה, וכעת לראשונה מוגשים כאוסף ארכיוני של מידע בדבר המלחמה, החל מתהליך קבלת ההחלטות בתנאי אי-וודאות של המנהיגים, הלחימה בחזיתות השונות, התמודדות העורף הישראלי, המגעים המדיניים עם מדינות ערב (מצרים וסוריה) בתיווך המעצמות ועד להגעה להסדרי הפרדת הכוחות עם סוריה בסוף מאי 1974.

החשיפה במספרים:

כ- 3,500 תיקים, שבהם:

- כ-1,400 תיקי נייר

- כ-1,000 תמונות

- כ-800 קטעי קול

- כ- 150 סטנוגרמות

- 8 סרטי וידאו

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר