"שם, גדלתי"

כשדודי אמסלם העלה זיכרונות ילדות מהשכונה החרדית שבה גדל

השר במשרד המשפטים קיבל אלבום שבו נראה אחיו הקטן ממנו, שהלך לעולמו, לומד בתלמוד תורה של חב"ד, והעלה זיכרונות מנערותו בשכונה החרדית בדרום (אנשים)

אמסלם מעניין באלבום התמונות שבו נראה אחיו לומד בתלמוד תורה החרדי (צילום: דובי גורביץ)

מפגש נוסטלגי, עמוס זיכרונות וחוויות, התקיים במשכן הכנסת בירושלים לפני ימים אחדים. השר דודי אמסלם מ'הליכוד' קיבל בלשכתו עותק מ"אלבום חב"ד בישראל", שיצא לאור בשנות השבעים והופץ בארץ, ובו תמונה של אחיו הקטן ממנו, יואל ז"ל, שהלך לעולמו לפני כשנתיים, כתלמיד בתלמוד תורה של חב"ד בשכונת נחלת הר חב"ד בקריית מלאכי.

את האלבום העניק לשר המשפטים אמסלם סוכן הנסיעות החב"די ר' שמואל קרביצקי מניו יורק, יליד קרית מלאכי. קרביצקי זוכר את משפחת אמסלם מימי מגוריה בשכונה החב"דית הגדולה בקרית מלאכי, והשניים העלו יחד זיכרונות.

במפגש המיוחד, שנמשך זמן ארוך, נכחו גם הסופר החב"די ר' מענדי קורטס, יליד השכונה, והצלם ר' דובי גורביץ.

משפחת אמסלם, האב אברהם ז"ל, האם סולטנה תבדל לחיים ארוכים, ושבעת ילדיהם, בהם הבן דודי, נמנו עם תושבי שכונת נחלת הר חב"ד בקריית מלאכי במשך קרוב לעשרים שנה. הבן השני, דוד, הפך לימים לחבר כנסת בולט מטעם הליכוד ולשר בממשלות ישראל. אחיו הקטן ממנו, יואל ז"ל, שהלך לעולמו לפני כשנתיים, הפך לחסיד חב"ד.

"זו הייתה תקופה מאוד שמחה ומאוד יפה ואינטימית", התרפק בגעגוע השר אמסלם בשיחתו עם קרביצקי, "הייתה לנו שכונה מדהימה. התושבים היו מגוונים וחיו כולם בערבוביה יחד, עירוב מוחלט של עדות, עולים חדשים. כולם הכירו את כולם. הכל היה די חדש".

עוד סיפר אמסלם: "גרנו בקומה ראשונה, בבניין שהיום כבר סגור, מול החנייה של 'כיכר הבעל שם טוב' כיום. הבתים היו בתים של המדינה והמגורים בה היו נוחים לאבא שלי, שעבד בשער הנגב, כשוחט עופות במפעל 'עוף-קור'. גם העובדה שמדובר היה בשכונה דתית התאימה למשפחה שלי, שהייתה דתית.

"צריך אז לזכור שבכלל בכל הדרום לא היו אז יותר מידי ריכוזים חרדים. שכונת חב"ד בקריית מלאכי הייתה מאוד קטנה בהתחלה. היא החלה איפה שהיום כיכר הבעל שם טוב, למי שמכיר, ונמשכה עד המכולת בצומת. היו שם בסך הכל עשר בניינים בערך. זה היה כל השכונה. אט אט בנו עוד. אני זוכר איך בנו את הבניין שבו התגורר לאחר מכן, במשך עשרות שנים, הרב יוסל בלוי ע"ה. כך השכונה התרחבה עוד ועוד".

בעיצומו של המפגש הגיש קרביצקי לשר את האלבום שבו נראה אחיו לומד בתלמוד תורה החב"די בשכונה, בתוספת הקדשה אישית על עשייתו. "כולם זכרו את אבא שלך, אמסלם שהיה לו רכב חיפושית כחולה", הוסיף קרביצקי. "אנחנו הגענו לקריית מלאכי בשנת תשל"א. לאבא שלי היה את רכב הסוברו הצהוב וזה חנה באותה חנייה שבה אביך החנה את החיפושית הכחולה שלו ליד קופרמן. בכל השכונה היו אז אולי שלושה ארבעה רכבים".

ילידי השכונה החרדית בקריית מלאכי. קורטס, קרביצקי ואמסלם (צילום: דובי גורביץ)

אמסלם התעניין במעשיו של קרביצקי כיום. "אתה הלכת למחוזות הפוליטיקה ואני פתחתי חברת סוכנות נסיעות", השיב קרביצקי. "ואיך הולך?" שאל אמסלם. "האמת שאני מרגיש את ברכת השם בכל צעד, והצלחה לגמרי מעל לטבע", הוסיף קרביצקי וסיפר כי קיבל החלטה עסקית זה מכבר - להעניק את אותו השירות שנותן להזמנת שישה כרטיסי טיסה במחלקת עסקים גם להזמנה של כרטיס בודד במחלקת תיירים, על אף שמדובר במקרה כזה ברווח נמוך יותר.

במהלך המפגש חלק השר אמסלם אף זיכרונות מימי מלחמת יום הכיפורים, כנער בשכונה החרדית. "לאורך כל השכונה חנו מובילים, מלמעלה עד למטה, ממש לאורך כל הרחוב, כך במשך זמן ארוך. כולם גויסו אז לצבא.

"אני זוכר שכן שלי, חסיד, שהתגייס באמצע החג, עם קיטל וטלית. כאשר החיילים מבסיס התובלה הסמוך היו מגיעים לשכונה למובילים באותם ימים, המשפחות היו מוציאות להם שתיה ועוגיות".

דמותו של הרבי מליובאוויטש הייתה נוכחת בשכונה, הוסיף אמסלם. "תושבי השכונה היו מגוונים, אבל חב"ד הייתה דומיננטית. הרבי נתן את הרוח שלו וכולם חיו לפיה, והחסידים ממשיכים בכך עד היום. אצל חב"ד כל יהודי חשוב, ומקבלים אותו איך שהוא ולאט לאט נותנים לו עוד נקודות יהדות, מקרבים אותו".

עוד סיפר השר אמסלם: "באותה תקופה הנסיעה לארצות הברית לרבי לא הייתה קלה ופשוטה, ובכלל ברת מימוש לכל אחד, ולכן היו עורכים אז הגרלות והזוכה היה השליח של המשתתפים בהגרלה. זה היה טקס שלם. ואני זוכר שבאחת השנים ערכו הגרלה שכזו, ואבא שלי השתתף בה ולמרבה השמחה זכה.

"כך הפך אבא שלי לשליח של החסידים בארץ אצל הרבי. הוא נסע לחגי חודש תשרי, למשך כשלושה שבועות. אני הייתי צעיר אז אבל אני זוכר שאבא התרגש מאוד, וכאשר חזר הביא לנו דברים מארצות הברית וסיפר על הרבי. הוא סיפר שהפגישו אותו עם הרבי ואף היה כמה דקות ביחידות.

"אני זוכר שאחרי שאבא חזר לארץ, כל השכונה ניגשה אליו וכיבדה אותו ורצתה לשמוע ממנו מה חווה אצל הרבי. צריך להבין שבאותם ימים נסיעה לארצות הברית הייתה חלום. מי נסע אז בכלל לארצות הברית. והחסידים כספו לכל בדל של מידע ממה שהיה אצל הרבי, ואבא שלי סיפר לכולם".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר