מכה לנתניהו: מליאת הכנסת אישרה הבוקר (רביעי) בקריאה טרומית את 'חוק הגנת העיתונות הכתובה בישראל', חוק המכונה חוק 'ישראל היום' שהגיש ח"כ איתן כבל, יו"ר סיעת 'העבודה'.
על פי הצעת החוק: "מוצע לאסור על הוצאה לאור והפצה בחינם של עיתון יומי שהוא אחד מארבעת העיתונים היומיים בעלי התפוצה הרחבה ביותר, המיועד לציבור הרחב ומופץ למרבית חלקי המדינה. לפי המוצע, האיסור יחול על הוצאה לאור והפצה של עיתון, לתקופה העולה על שישה חודשים מיום תחילת הפצתו בחינם".
בשל חילוקי דעות בתוך הממשלה, הממשלה החליטה על חופש הצבעה לחברי הכנסת ממפלגות הקואליציה. החוק עורר סערה רבה שכן מתנגדיו טוענים כי הוא נתפר בדיוק על פי מידותיו של העיתון ישראל היום, במטרה להוביל לסגירה העיתון.
ח"כ איתן כבל הציג את הצעת החוק ואמר: "הצעת החוק הזו איננה באה מתוך רצון זדוני נגד ישראל היום. זו חקיקה למען הפלורליזם וריבוי הדעות. זהו מאבק על כך שבעוד כמה שנים לא נהיה מדינה של עיתון אחד. אדלסון מבקש להיות הקברן של שוק שנלחם על חייו".
"אומרים עלי שאני מבקש לסגור את העיתון, ושאם יפיצו את השקר הזה חינם בסוף יאמינו לזה. אינני מבקש לסגור את ישראל היום אלא למנוע את סגירת כל שאר העיתונים במדינה ולמנוע את אחדות המחשבה", הוסיף כבל.
"אם אלה שמוציאים אותו לאור בטוחים שהציבור לא יסכים לשלם עבורו אפילו שקל אחד, אז הוא לא ראוי לחלוקה גם בחינם", אמר כבל, "זה מוצר שמשפיע על תודעתם של בני אדם וצריך להתייחס אליו בכבוד הראוי. גם ברומא חילקו הקיסרים לחם שעשועים כאילו בחינם אבל המחיר היה חופש המחשבה".
"אינני מתנגד לעיתונות אידאולוגית אולם ישראל היום הוא תופעה שאין לה אח ורע בעולם החופשי. כל מהותו היא פולחן האישיות של המנהיג. במקום לשמש ככלב השמירה של הדמוקרטיה, הוא משמש ככלב התקיפה של נתניהו. הקמפיין שמנהל נגדי ישראל היום מתאים למשטרים אחרים ולא לדמוקרטיה. מדברים על הון שלטון, מה יותר הון שלטון מיזה?", סיים כבל את דבריו.
צפו: נאומו של יוזם החוק ח"כ איתן כבל
השר יובל שטייניץ השיב בשם הממשלה: "אומר איתן כבל שאם יש עיתון שאיננו מוצא חן בעיניו ובין כמה מחברי הפרלמנט, אז בואו נסגור אותו. אם ההצעה הזו תעבור, יבואו לכאן מאיראן וצפון קוראיה כדי ללמוד איך סוגרים עיתון. הרעיון שפרלמנט יסגור עיתון הוא לא מכבד את הדמוקרטיה הישראלית, זה רעיון מסוכן מאין כמותו. אולי כבל לא אוהב את ישראל היום, ומחר יהיו פה אנשים שלא יאהבו את עיתון הארץ ויהיה פה רוב מקרי או לא מקרי שיציע לסגור את עיתון הארץ. אתה סולל את הדרך ונותן את הלגיטימציה לסגור כלי תקשורת".
"רוב טיעוניו של כבל היו נגד עורכי ובעלי ישראל היום. יש לו ביקורת קשה על העיתון. אין פרלמנט בעולם הדמוקרטי שבו מנמקים חוק להצרת צעדיו של כלי תקשורת בגלל תוכנו, בגלל מהותו. לגיטימי לבקר כלי תקשורת אבל אז הוא אומר בואו נסגור אותו", הוסיף שטייניץ.
שטייניץ הוסיף ואמר: "אני מזהיר אתכם לא ללכת בקו הזה, בל נהיה הפרלמנט היחידי בעולם המערבי שמקיים דיון הזוי כזה בהצעת חוק שערורייתית כל כך. מי שירים היום יד בעד סגירת עיתון, פוגע פגיעה מהותית באושיות הדמוקרטיה הישראלית, מרים יד בעד תקדים מסוכן בבית הנבחרים שלנו".


ח"כ משה פייגלין ביקש להביע את התנגדותו לחוק ואמר: "אני לא חושב שיש הרבה שהותקפו בישראל היום בצורה ארסית כמו שאני הותקפתי, אבל אני אלחם נגד ההצעה הזו. מה זה הדבר הזה שפרלמנט סוגר עיתון?".
בסופו של דבר, 43 ח"כים תמכו בהצעת החוק, 23 ח"כים התנגדו, תשעה נמנעו ותשעה נכחו במליאה אך לא השתתפו בהצבעה. החוק יועבר לוועדת הכנסת שבה יוכרע איזו וועדה תכין אותו לקריאה ראשונה.
אישורה של הצעת החוק בקריאה טרומית במליאה, מהווה מכה קשה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שהתנגד בנחרצות להצעת החוק.