
שני מקרים מעוררי דאגה שהגיעו בשבועות האחרונים לפתחו של עו"ד יוסף ויצמן, שמשרדו מתמחה בחדלות פירעון, מלמדים על תופעה מדאיגה הפוקדת בעלי עסקים, בעיקר צעירים או בלתי מנוסים דים, אך לא רק אותם...
בשל חיסיון המקרים, הם יובאו בשינוי הפרטים המזהים באופן מלא, אך בתיאור של מכלול תמונת המצב הכאובה. מ' מבני ברק ראה הזדמנות עסקית במוצרי תינוקות והחליט לפתוח עסק גדול בתחום. הוא בחר לפתוח את העסק בבית שמש, בשדרה מרכזית בעיר, מתוך מחשבה שהעיר החדשה תהווה כר פורה לפעילות עסקית. הוא השקיע בהקמת אתר מתקדם, מערכת ניהול מלאי מתוחכמת ושכר מקום ענק במיקום מרכזי בסכום גבוה.
למרות ההשקעה הרבה והתשתית המרשימה, הקונים לא התחברו למותג החדש. אולי המחירים שביקש לא היו תחרותיים מספיק ביחס לחנויות אחרות באזור שהשתייכו לרשתות קיימות, ואולי השכירות הגבוהה במיקום היוקרתי לא הצדיקה את עצמה. כשהעסק החל לצלוע, מ' חיפש עזרה מקצועית ופנה ליועץ עסקי שהבטיח לו פתרונות מהירים.
היועץ הכריזמטי הבטיח למ' שהוא יכול לשנות את המצב תוך שלושה חודשים. הוא המליץ על השקעות נוספות בפרסום דיגיטלי, שיפוץ נרחב של החנות, והעסקת צוות מכירות גדול יותר. כל זה תמורת חבילת ייעוץ של למעלה ממאה וחמישים אלף שקל. אך לאחר שמ' שילם את הסכום הראשוני, עצותיו של היועץ הפכו למסמך שנותר יתום. מלבד הצעת המחיר הראשונית, ופגישה נוספת בבית העסק אחרי חתימת החוזה איתו, היועץ פתאום הפך לפחות זמין. הפגישות השבועיות שהובטחו הפכו לדחיות מתמשכות, ולאחר מכן, היועץ החל להעביר את מ' לעוזרים שלו, שהתגלו כצעירים וחסרי ניסיון.
כשמ' ביקש הסברים על היעדר התוצאות המובטחות, הוא גילה שהיועץ "נסע לחו"ל לכנס חשוב" ו"לא יהיה זמין לכמה שבועות", כדברי מזכירתו.
ח' לעומת זאת, חוותה סיפור שונה. לאחר שעבדה שנים אצל פאנית מובילה ורכשה ניסיון רב, היא החליטה לפתוח סלון פאות עצמאי. היא הכירה את כל הנתונים, תכננה היטב, אבל הסלון החדש צלע מההתחלה. נשים העדיפו לרכוש פאות - שהפכו למוצר יקר מאוד לאחרונה - אצל פאנית מוכרת ולא אצל מי שסיימה התמחות ולא צברה לעצמה מספיק שם וניסיון לדעתן.
נואשת למצוא פתרון, ח' פנתה ליועצת עסקית שהתחילה בתהליך ליווי נרחב. היועצת הבטיחה שהיא תעזור לח' לבנות מותג חזק ולמשוך לקוחות VIP. התהליך כולו תומחר ב-98 אלף שקלים לפני מע"מ, וכל פגישה שבועית מעבר לעשר הפגישות הראשונות תומחרה 1,000 שקלים לשעת ייעוץ.
אך לאחר התשלום הראשוני, הפגישות התגלו כחסרות כיוון ומיקוד. המון סיסמאות ואפס עצות מעשיות. ואז החלו ההאשמות מצד היועצת, שבכלל ציינה שהיא "ממתגת" וזו לא הבעיה שלה שהעסק לא מתרומם... במקביל, אחרי חילופי ההאשמות הדדיות היועצת החלה להתחמק. הפגישות הפכו לשיחות טלפון קצרות, ולעיתים היועצת שלחה במקומה "קופירייטירית תותחית שעובדת אצלי", שהתגלתה כמי שלא מביאה תועלת עסקית.
עו"ד ויצמן, שמתמחה בהליכי חדלות פירעון, טוען כי התופעה המכעיסה והמדאיגה, הולכת ונעשית תכופה יותר ויותר. "אני מגלה לאחרונה יותר לקוחות שמגיעים למשרדי להליכי חדלות פירעון. וכבר בהתחלה אני מגלה שחלק גדול מהסיבה למשבר הוא סיבוב גרוע אצל 'יועץ עסקי'", הוא מספר.
לדבריו, מדובר בדפוס נפוץ שחוזר על עצמו: "בעלי העסקים לרוב נתקלו בבעיות תזרימיות, חיפשו עזרה ופנו ליועץ עסקי דרך פרסום ברשתות החברתיות. היועץ המוכשר והכריזמטי הסביר להם מה לעשות, היכן לשפוך כספים, כמה לבזבז על פרסום שלא יוצא ממנו דבר. והכל במחיר של אלף שקל לשעה לפחות.. שמעתי גם על סכומים של עשרות אלפי שקלים. כך הגדילו את הבור והחוב, לעיתים, דווקא התהליך אצל היועץ הוביל ישירות לחדלות פירעון".
עו"ד ויצמן מצביע על הבעיה המרכזית: "בישראל 2025, כל אחד יכול להכריז על עצמו כיועץ, גם בלי תעודה, הכשרה, פיקוח או אחריות מקצועית. והתוצאה? הסכמים גרועים, יעוץ אינטרנסטי לקוי, אובדן אמון – ובעיקר נזק שאפשר היה למנוע".
הוא קורא לציבור בעלי העסקים לנקוט משנה זהירות: "אז בבקשה. לפני שפונים ליועץ עם סיפורים, חיוך ומצגת, כדאי לזכור שחובה לדרוש ולדעת, מה הניסיון שיש ליועץ, לדרוש לדבר עם עסקים שצמחו מהייעוץ, ולא צנחו".
0 תגובות