מגזין 'כיכר'

בפטירתו של רבי אלתר - נסתם הגולל על עולם היצירה לילדים // טור פרידה

מבקר המוזיקה של 'כיכר השבת', נתנאל לייפר, בטור מיוחד לזכרו של הזמר והיוצר רבי אלתר יכנס ז"ל, זמר הילדים המצליח בציבור החרדי, שגידל דורות של ילדים על ערכי התורה והמצוות (מגזין מוזיקה)

נתנאל לייפר | כיכר השבת |
רבי אלתר יכנס זצ"ל (צילום: באדיבות המשפחה)

השבוע הלך לעולמו רבי אלתר יכנס ז"ל, שהיה מצד אחד כוכב הילדים הגדול ביותר שהיה בציבור החרדי ומצד שני, הדמות הכי אנטי כוכב שאפשר לחשוב עליה. יהודי ירא שמים ומלא בנשמה יהודית במובן הפשוט ביותר של המילים.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

במשך למעלה מ-30 שנה, רבי אלתר הוא פס הקול של כל גני הילדים החרדים עם להיטיו הגדולים - "משיב הרוח", "פרעה בפיג'מה", "אש אש אש" ועוד. רבי אלתר הופיע בכל מקום אפשרי ולא בחל בשום מופע, גם לבד עם הגיטרה שלו. שיריו מלאים באהבה עמוקה לתורה ולמצוות, הם כתובים בפשטות קלילה וקליטים במיוחד. רבי אלתר לרוב עשה שימוש במנגינות מוכרות, עליהן כתב את המילים שלו, דוגמת "ברוך אלוקינו", שהפך ל"פרעה בפיג'מה" ועוד. במילים של שיריו הוא הכניס לילדים כמויות עצומות של ידע שהופנם ונזכר בצורה טובה הרבה יותר באמצעות השיר.

"פרעה בפיג'מה באמצע הלילה"

האלבום הראשון של רבי אלתר יצא כשהייתי ילד קטן יחסית, "רבי אלתר ופרחי פורים" ומאז הפך לאלבום הפורים ששמעתי מידי שנה לקראת חג הפורים (ולא רק). האלבום שהפך לרב מכר נוצר בהפקתו המוזיקלית של מי שהיה אז זמר ומעבד, ומאוחר יותר הבעלים של רשת התקליטים "נועם הפקות", דוד הולשטיין.

רבי אלתר לא היה זמר במובן הפשוט והמוכר של המושג, בטח בימים בהם המוזיקה החסידית התבססה על זמרים בעלי קול נקי וגבוה. רבי אלתר היה בעיקר הרבי מהחיידר (מקצועו המרכזי), שידע לשיר לשמח ולסחוף את הילדים עם הפשטות והנקיות של המסרים שלו.

מאוחר יותר הוציא רבי אלתר עוד כ-30(!) אלבומים, הבולטים שבהם "אהבת חסד", "מעגל השנה", "רבי אלתר חנוכה", "חומש בראשית עם רבי אלתר". חלק גדול מהם בהפקתו המוזיקלית של המעבד סוקי ברי.

בתור ילד הייתי בלא מעט הופעות של רבי אלתר, אם כי ההופעה המעניינת ביותר היא דווקא הופעת זום מפתיעה בימי הקורונה, אפילו בלי גיטרה בשל ימי ספירת העומר. בארגון 'אחוות תורה' החליטו ליצור פעילות בימי הקורונה לילדים ויצרו יחד עם רבי אלתר מופע זום אליו התחברו אלף מחשבים שונים, רף ההתחברות הגבוה ביותר האפשרי באותו זמן. רבי אלתר שר ודיבר כשהוא משתמש במקלות הקשה וריתק אליו במשך כשעה אלפי ילדים שגדלו על שיריו.

"משיב הרוח ומוריד הגשם"

למעשה באופן עצוב במיוחד, רבי אלתר היה מהיוצרים המוזיקליים היחידים שפונים לילדים. אין היום יצירה לילדים. אם בעבר, בשנות ה-80 וה-90, היו מקליטים סיפורי ילדים ואלבומי שירים לילדים, השוק גווע לחלוטין והיום אין כמעט יצירה חדשה לילדים, בטח בעברית.

נכון שהמכירות דעכו בשל הצריבות והעברת הקבצים המהירה, אבל ההפסד כולו שלנו ושל ילדינו. ולא, אל תצביעו על חבורת תרי"ג כתחליף...

רבי אלתר משמח בשבע ברכות, לפני כשנתיים (צילום: באדיבות המצלם)

רבי אלתר הוא דוגמא מעולה, של איך שיר ילדים טוב, חודר את הלב, נכנס אל המוח ומגדל דורות של ילדים, שמתחנכים על הערכים והמסרים שלו. רבי אלתר היה מחנך, גם באולפן ההקלטות, מחנך מצוין שהותיר חותם עצום על מאות אלפי ילדים.

רבי אלתר עצמו כמעט ולא יצר בשנים האחרונות בשל המחלה הקשה ממנה סבל וגם מגורים של כמה שנים במיאמי. לפני כשנתיים פגשתי אותו באירוע משפחתי והצעתי לו להגיע להתראיין בתוכניתי, הוא לא הבין מה הוא קשור. "אני לא זמר", הוא התעקש... "אני מחנך ומשתמש במוזיקה עבור זה. להתראיין ולהצטלם זה לא הסגנון שלי", סירב בחיוך. יהי זכרו ברוך.

  • להערות, הארות ורעיונות לתחפושת לפורים קטן: nl@kikar.co.il

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר