פוש נוסף לרפורמה

בג"ץ דורש מהמדינה: תשובה תוך 90 יום מדוע לא לבטל את חוק בן גביר

בתגובה לעתירתן של ארגוני שמאל קיצוני לצד ח"כים מהאופוזיציה, הוציא בג"ץ צו מניעה על תנאי לתקופה של 3 חודשים בהם המדינה צריכה להגן על עצמה בפני שופטי בג"ץ ולהסביר את חוקיות החוק של בן גביר. בן גביר: "הגיע הזמן להעביר את הרפורמה במלואה" (פוליטי)

קובי אטינגר | כיכר השבת |
תמונה שמספרת הכל. בית משפט העליון נראה ממבט מלמעלה כאקדח המכוון לרקתה של הכנסת (צילום: נתי שוחט/פלאש 90)
צפו בתגובת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לצו המניעה שניתן על ידי בג"ץ

שוב בג"ץ מתערב: שופטי בית המשפט העליון הוציאו למדינה צו מניעה על תנאי לתקופה של 90 יום בהם המדינה תיאלץ להגן על "חוק בן גביר" בפני שופטי העליון. בכך מאשר בג"ץ כי ייתכן ולא מן הנמנע כי ירשה לעצמו להתערב שוב בהליכי החקיקה במדינה ואף לפסול את החוק.

חוק בן גביר הינו חוק לתיקון חוק פקודת המשטרה ולפיו לשר הממונה על המשטרה תינתן סמכות נוספת אשר לפעמים עשויה להיות מקבילה לסמכותו של המפכ"ל.

מי שדרש את תיקון חוק המשטרה הינו השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אשר סמכויותיו העכשוויות כשר לא מאפשרים לו לטפל בפשיעה הרווחת במגזר הערבי וכן לא מאפשרת לו לקבוע מדיניות אמיתית.

בן גביר דרש את תיקון החוק כבר במו"מ הקואליציוני במקביל לדרשיות התקציביות אותן קיבל עבור המשטרה על מנת להשיב את המשילות באזורי הדרום הפרוע ומעוזי פשע נוספים בחבלי הארץ השונים.

ארגוני שמאל קיצוני עתרו בבג"ץ כנגד הצעת החוק יחד עם חברי כנסת מהשמאל הפוליטי. מדובר בארגון עדאללה והתנועה לאיכות השלטון שהגישו עתירה במקביל לח"כ מיקי לוי ויואב סגלוביץ'. גם סיעת העבודה הגישה עתירה כנגד החוק.

לטענת העותרים, אשר נוהגים לחבוט בשר לביטחון לאומי על הפשיעה הגואה בחברה הערבית, תיקון החוק כפי שמציע בן גביר עשוי לפגוע בזכויות החירות והפרט של אזרחי ישראל וכי היא (הצעת החוק) עומדת בסתירה לעקרונות הדמוקרטיה והחירות.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הסכימה עם העותרים כי אכן הצעת החוק עשויה להביא בפגיעה בדמוקרטיה אולם סירבה לפסול את החוק בטענה כי בג"ץ יכול ואף צריך לפרש את החוק באופן שימנע פגיעה בדמוקרטיה.

גלי בהרב-מיארה (צילום: שיר טורם/פלאש 90)
החלטת הבג"ץ (צילום: לפי סעיף 27א לזכויות יוצרים)

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שדרש את החוק במסגרת המו"מ הקואליציוני, תקף את צו המניעה וטען כי הוא יהווה זרז להמשך הליך חקיקת הרפורמה המשפטית שתשים גבול לשלטון היחיד של בג"ץ.

בן גביר כתב: "לצערי שופטי בית המשפט העליון שוב מוכיחים שהם סבורים שהם מחוקקי על, מעל כנסת ישראל. אני פונה לראש הממשלה ואומר לו, הגיע הזמן להעביר את הרפורמה במלואה, בלי להיכנע, בלי למצמץ. בוא נראה את כל החתרנים, את אלה שהצביעו מאחורי הפרגוד לטובת קארין אלהרר אם הם יעזו להצביע נגד הרפורמה. רפורמה עכשיו".

בן גביר אף ניסה להגן על הצעת החוק בפני שופטי הבג"ץ: "גם היום אני רוצה שלא תיכתב המילה 'ממלכתיות' בחוק הזה, כי זה איתמר בן גביר. יש כאן את סגלוביץ, לפניו היו בר-לב ואוחנה, מדוע במשמרת שלהם לא היה צריך לכתוב 'ממלכתיות'? כל הקביעות האלה - מטרתן לפגוע בלגיטימיות שלי להיות שר", אולם כאמור - ללא הועיל ובג"ץ הוציא צו מניעה על תנאי לחוק.

נציג העותרים, עו"ד יונתן ברמן, בירך על צו המניעה של בג"ץ וכתב: "מברכים על החלטת בג"ץ שדורש מהמדינה הסברים על הכוונה להכפיף את המשטרה לשיקולים פוליטיים של בן גביר. נראה כי גם שופטי בג"ץ מבינים כי מדובר בחוק שמהווה סכנה לדמוקרטיה ולזכויות האדם בישראל".

גם במפלגת יש עתיד בירכו על מתן צו המניעה על ידי בג"ץ וכתבו: "כרטיס צהוב בוהק נגד תיקון חוק פקודת המשטרה שמהווה פגיעה בחוקי יסוד, בזכויות אדם ובחירויות הפרט ושחותר תחת עקרונות יסוד בשיטת המשטר בישראל. בג"ץ מונע מבן גביר לצבוע את המשטרה בצבע פוליטי. זוהי החלטה חשובה שמבהירה גם לאן הממשלה רוצה להוביל את המדינה ואת מוסדותיה".

בתנועה לאיכות השלטון, שהיתה חלק מהעותרים בירכו על החלטת הבג"ץ: "בג"ץ הוציא היום צו על תנאי לניסיון הבוטה להפוך את משטרת ישראל לזרוע פוליטית דיקטטורית. חוק הסמכויות של השר לביטחון לאומי עושה את דרכו לפח האשפה של ההיסטוריה. כך נעשה גם עם שאר חוקי ההפיכה המשטרית שמתכננת הממשלה. נמשיך להיאבק בכל החזיתות כדי לשמור על ישראל חופשית ודמוקרטית".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר