לקראת נורמליזציה?

השר שלמה קרעי מסכם את הנסיעה ההיסטורית לסעודיה

ארבעת המינים בבידוק הביטחוני, הסיוע של חב"ד וספר התורה העתיק: השר שלמה קרעי מסכם את הביקור המדיני ההיסטורי שלו בערב הסעודית (מדיני)

שלמה קרעי | כיכר השבת |
(צילום: מתוך הפייסוק של שלמה קרעי)

חול המועד סוכות, טסנו ביום שני בצהריים מישראל לדובאי ומשם לריאד. סה״כ 7 שעות כולל שעתיים המתנה בדובאי. זה יהפוך לכשעתיים טיסה בלבד בטיסה ישירה… הרגשנו כיצד רוחו של אברהם אבינו, אבינו המשותף, מכניס האורחים, הולכת ומתפשטת באזור כולו. מי היה מאמין רק לפני כמה שנים שנגיע לדובאי, והנה אנחנו היום ממריאים מאיחוד האמירויות אל עבר ערב הסעודית.

אחרי בידוק בטחוני ושאלות, בעיקר לגבי ארבעת המינים שהבאנו איתנו, בידוק שהפך להיות מכיל ולבבי ברגע שהבינו שזה חלק מהמסורת של החג שלנו, יצאנו מהשדה בשיירת רכבים עם כ-20 סעודים חובשי כאפיות אדומות ולבנות. כששאלנו אם יש הבדל מהותי בין הצבעים, הם ענו שמדובר פשוט בטעם אישי, אבל שהמסורת היא שבסעודיה מסתובבים רק עם שני הצבעים האלו. ‎

לקחו אותנו ישירות למלון ריץ קרלטון בריאד, מלון מפואר שבו התקיים כנס הדואר העולמי.

הגענו סה"כ 14 אנשים: 9 חברי משלחת הכוללים אותי, הרמ״ט והדובר שלי, חה"כ דוד ביטן יו"ר ועדת הכלכלה, מנכ״ל ומשנה למנכ״ל משרד התקשורת, מנהלת קשרי החוץ במשרד התקשורת שדאגה לכל פרט, נציג משרד החוץ, נציג ממינהל הדואר ו-5 אנשי בטחון.

משלחת ישראלית רשמית ראשונה הכוללת גם דרג מדיני וגם אנשי מקצוע האמונים על תחום הדואר. המשלחת יצאה לאחר שקיבלנו כתב אמנה חתום על ידי ראש הממשלה נתניהו שאיפשר לנו להצביע בדיונים בשם מדינת ישראל. ‎

בבוקר, שליח חב״ד באזור דאג לנו לספר תורה, שהוקדש ליורש העצר מוחמד בן סלמן. איתו, ועם ארבעת המינים שבידינו, התפללנו תפילת שחרית של חול המועד סוכות במנין, אל מול החלון הפתוח הצופה לכיוון ירושלים. בריאד, לעיני הסעודים, באופן חופשי ומכובד. נזכרתי בדניאל שממנו למדו להתפלל לכיוון ירושלים: ״וְכַוִּין פְּתִיחָן לֵהּ בְּעִלִּיתֵהּ נֶגֶד יְרוּשְׁלֶם וְזִמְנִין תְּלָתָה בְיוֹמָא הוּא בָּרֵךְ עַל בִּרְכוֹהִי וּמְצַלֵּא וּמוֹדֵא קֳדָם אֱלָהֵהּ״.

אחרי התפילה וארוחת הבוקר, נפגשנו עם יו"ר איגוד הדואר העולמי, עם יו״ר רשות התקשורת הטורקי, התארחנו במעונו של שגריר ארצות הברית בריאד, ונפגשנו עם גורמים נוספים בכנס.

השיחות נסבו בין היתר סביב ענייני הדואר המקומיים של כל מדינה, ערכנו השוואות והחלפנו עצות. דיברנו על הפוטנציאל האדיר שקיים בחזון שהציגו נתניהו, ביידן ובן סלמאן לרשת שתחבר בין הודו לאירופה, דרך ערב הסעודית וישראל. בנוסף, דיברנו על כך שהאישור להעברת סיבים אופטיים במתווה קצא"א, אישור שחתמתי עליו יחד עם ראש הממשלה נתניהו אך לפני כמה חודשים, עתיד לחבר בין המדינות.

‎מעבר לכמה דברים קטנים שלא ניתן לציין כעת, הכל היה פתוח וחופשי, מכובד ומכבד.

התרגשתי במיוחד כאשר הסעודים בחרו לקחת את המשלחת שלנו לממלכה העתיקה שלהם בשם "א-דרעיה". שם, במוזיאון מיוחד ויפה המספר את תולדות הממלכה למדנו על תולדות הממלכה הצעירה. שלוש ממלכות בתוך כשלוש מאות שנה, כאשר הראשונה נחרבה בגלל כיבוש זר, השנייה בגלל סכסוכים פנימיים והשלישית קיימת עד היום.

הדיונים בכנס הדואר העולמי, עסקו בעיקר בסוגיית צירוף גורמי דואר פרטיים לאיגוד העולמי. הנציגים שלנו סיפרו שם על הצורך שבדבר, כמו גם על התהליכים שעובר הדואר בישראל לקראת הפרטה מלאה תוך שמירה והקפדה על השירות האוניברסאלי שיבטיח מתן שירות לכל אזרח בישראל ובדגש על הפריפריה. הקונגרס הוכיח שוב עד כמה חשובה הנוכחות שלנו בכנסים שכאלו, ואת החשיבות שבחיזוק הפעילות המקצועית שלנו אל מול עמיתינו מרחבי העולם.

בערב, יצאנו לסיור בשוק המקומי שמלא בריחות ממכרים היוצאים מתוך מתקן מסורתי בו הם מניחים קטורת מקומית. היה מאוד מעניין ושונה ממה שאנחנו מכירים. רכשתי מתקן כזה מאחת החנויות וחידשתי אותו כבר אתמול בערב בליל הושענא רבא למנהגנו שמפזרים קטורת לבשם את הסוכה תוך קריאת פרשת וזאת הברכה, במילים: ״ישימו קטורה באפך״.

את היום השני והאחרון, פתחנו שוב בתפילת בוקר, והפעם ההתרגשות הייתה גדולה אף יותר, כאשר הצטרף אלינו, דרך חב"ד, יהודי בן 70, שהגיע לסעודיה וביקש לעלות לתורה לראשונה בחייו ולחגוג בר מצווה. שוב, ספר תורה, ארבעת המינים עלייה לתורה ראשונה, שמחה וריקודים במרכז ריאד. ‎

אחרי ארוחת הבוקר נסענו ליריד הספרים הבינלאומי, שם הציגו לנו ספר תורה עתיק בן כ-500 שנה שהגיע ממצרים.

התרגשות רבה אחזה בחברי המשלחת כשגילינו שספר התורה פתוח בדיוק על הקריאה של חג ראשון של סוכות.

לאחר מכן חזרנו למלון לפגישה עם שר התקשורת של ליטא, מר סקודיס. החלפנו רשמים על הדרכים לפרישת תשתיות תקשורת בפריפריה ועל קידום פרוייקטים מבוססי דור 5. סיכמנו כי הצוותים המקצועיים יפעלו בשיתוף פעולה ומידע בשני התחומים הללו. ‎

בצהריים חזרנו לכנס הדואר. הפעם התמקדו בעיקר בדרג המדיני של השרים וראשי המשלחות . ‎

אחרי דיון קצר ופתיחה, זכיתי להיות השר הישראלי הראשון שנואם בסעודיה באופן פתוח וחופשי, עם השלט "ישראל", כיפה על ראשי ודגל ישראל על דש בגדי. ‎

מול שרים וראשי משלחות מהעולם כולו, כולל הסעודים וכולל כאלו שאינם מקרב חברינו. ‎המעמד היה מרגש ביותר.

זה אומנם "רק" כנס דואר עולמי, אבל לא ניתן להמעיט בחשיבות האדירה שיש בעצם זה, ששר ישראלי מגיע, מסתובב, מבקר, ונואם בפומבי, באנגלית ובערבית, ואף זוכה למחיאות כפיים ממשתתפי הכנס.

לאחר מכן, השתתפתי בארוחת ערב מצומצמת שאירח שר התקשורת הסעודי. מעבר לכך שהיה מעניין מאוד לא אפרט יותר כרגע.

לאחר מכן, לקראת חצות הלילה, חיי הלילה בריאד שוקקים לאור העובדה שבמהלך היום שורר חום כבד בחוץ, נסענו לבורג' אל ממלכה ולבורג' אל פסיליה, גורדי שחקים מדהימים שדרכם ניתן להבין את יופייה וגודלה העצום של ריאד.

בתמונות ‎ניתן לראות את הרקע המרהיב ואת האדריכלות העשירה. היה מפעים.

תם ונשלם. חתמנו על המסמכים בסוף הכנס. באופן תקדימי, אולי כחלק מהאווירה הלבבית הכללית, לראשונה לא הוגשו הסתייגויות מצד מדינות ערביות לגבי ההכרה בישראל כחלק מהאמנה.

בעזרת ה', הביקור הזה, של משלחת ישראלית רשמית ראשונה בראשות שר, בערב הסעודית, יהווה פתח לביקורים רבים נוספים ולקידום תהליך השלום בין המדינות.

כל זה לא היה אפילו בגדר חלום רק לפני שנים בודדות. התודה וההערכה היא למנהיגות האמיצה ולחזון פורץ הדרך של מנהיגי המדינות - ראש הממשלה נתניהו, הנשיא ביידן, ויורש העצר מוחמד בן סלמאן, שדוחפים זאת בכל הכח והרגישות, מבינים את גודל השעה ואת התועלת האדירה הצפויה לאזור כולו. חזון אחרית הימים. סוכת שלום.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר