

בלק שוכר את בלעם לקלל את עם ישראל. אך במקום קללה – יוצאת מפיו ברכה: "מה טובו אוהליך יעקב". חז"ל אומרים שבלעם ראה בעין אחת בלבד – "שתום עין" – והכוונה על ראייה חלקית, מעוותת, שמחפשת רק את הרע. רש"י מסביר כי בלעם ניסה למצוא מתי עם ישראל פגיע כדי לקלל.
הרמב"ן מדגיש שבלעם ניסה לראות את הרע – אך נאלץ להודות בטוב. זו תופעה מוכרת בנפש: כשאדם מתבונן בעצמו בעין רעה, הוא ימצא רק חסרונות, כישלונות, חרדות. אבל כשמתבוננים באותה תמונה מזווית של חסד – מתגלה פתאום גם אור.
תיאוריה פסיכולוגית: "אמונות מגבילות" ו‑Cognitive Reframing
בבסיס כל תחושת תקיעות עומדת אמונה מגבילה: "אני לא מספיק טוב", "אני תמיד נכשל", "אני לא ראוי לאהבה". אלו קולות שצמחו בילדות – מהורים ביקורתיים, חוויות מביכות, ציפיות לא ריאליות.
התיאוריה הפסיכולוגית של Reframing מלמדת לשנות פרשנות. כשם שבלעם נאלץ להסתכל מחדש ולהפוך קללה לברכה – גם אנחנו יכולים לאמן את העין הפנימית לראות עצמנו אחרת: במקום "אני חלש" – "אני לומד להתמודד"; במקום "אני כישלון" – "אני בתהליך צמיחה".
סיפור מקרה: העין הרעה של יואב (שם בדוי)
יואב, בן 28, הגיע עם תחושת תקיעות: לא מצליח להחזיק עבודה, בורח מקשרים. "אני לא טוב בכלום", אמר. בטיפול עלו משפטים שהוטבעו בו בילדות: "מה, ככה אתה מתלבש?", "אתה סתם מביך את עצמך".
התחלנו בתרגול Reframing: בכל פעם שעלה משפט פנימי של ביקורת – עצרנו, כתבנו אותו מחדש. שילבנו עוגנים מה‑NLP לזיכרונות חיוביים – שיחות עם חברים, הצלחות קטנות. לאחר חודשיים, יואב החל להנחות קבוצה לנוער, ואמר: "הבנתי שהעין הרעה עליי – הייתה שלי. ועכשיו אני לומד להסתכל אחרת".
5 צעדים פסיכולוגיים לריפוי העין הרעה הפנימית
1. מפת "עין הרע" אישית
ערוך רשימה של מצבים בהם אתה מרגיש שיפוט עצמי. למשל: לדבר מול קהל, ביקורת על מראה, הצלחה של אחרים. סמן ליד כל מצב: מה אתה אומר לעצמך שם? כתוב את זה, כדי לזהות את ה'עין' שתוקעת אותך.
2. טקס עין טובה
כל ערב, כתוב 3 דברים טובים שעשית באותו היום — לא רק הצלחות גדולות, אלא כוונות טובות, ניסיונות, עמידה ברגעים קשים. הטקס הקטן הזה מלמד את המוח לאזן את המבט.
3. דמיון מודרך מול בלעם
עצום עיניים, דמיין את בלעם מביט בך ומנסה לקלל – אך אתה, בדמות עם ישראל, אומר לעצמך: "מה טובו אוהלי". תרגול זה עוזר לחזק את הזהות מול עין חיצונית או פנימית.
4. תרגיל NLP – עיגון עצמי
בחר משפט מברך כמו: "אני פועל לפי האמת שלי". בזמן שאתה מרגיש ביטחון, הצמד שתי אצבעות. חזור על זה ביום יומיים. בהמשך, ברגעי שיפוט – הצמד אותן והפעל את התחושה מחדש.
5. שאלון האמונה המגבילה
כתוב את המשפט הכי קשה שאתה מאמין על עצמך. שאל: מי אמר לי את זה לראשונה? מתי זה נכנס לחיי? מה הניסיון האישי שלי שמפריך את זה? דרך השאלות – תיווצר הבקעה מנטלית.
מי שם עליך עין רעה – ומתי תבחר לראות אחרת?
בלעם נשלח לקלל – אבל בסוף בירך. גם אתה אולי גדלת עם קולות של שיפוט, עין רעה, חוסר ערך. אבל כל עוד אתה חי – אפשר לשנות את המבט. אתה לא הטעות שלך, ולא מה שאמרו עליך. אתה האדם שבוחר להתחיל לראות טוב – גם בתוך עצמך.
"לפעמים – הקללה הכי קשה היא הקול הפנימי שלך. אבל גם אותו אפשר להפוך לברכה."
0 תגובות