המהלך שמקדמים

האם המפציץ האמריקני שובר השוויון שתקף את פורדו יועבר לישראל?

הצעת חוק שעלתה היום בקונגרס האמריקני, קוראת לאפשר לישראל לעשות שימוש במפציצי B-2 האמריקנים העוצמתיים, שבהם השתמשו לתקיפת מתקני הגרעין (ביטחון)

מפציץ B-2 ספיריט של צבא ארה"ב (צילום: By USAF - www.af.mil, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5215015)

חברי קונגרס משתי המפלגות הגדולות ב, הרפובליקנית והדמוקרטית, הגישו היום (רביעי) הצעת חוק לבית הנבחרים האמריקני, ולפיה תוכל ישראל לקבל גישה למטוסי החמקן B-2, שבהם נעשה שימוש לתקיפת מתקני הגרעין של איראן.

לפי ההצעה, יוסמך נשיא ארצות הברית טראמפ לאשר לישראל גישה למטוסים שוברי השיוויון ולפצצות חודרות בונקרים - במידה ויתרר שאיראן ממשיכה לקדם נשק גרעיני.

יצויין כי עד עתה מעולם לא העבירה ארצות הברית את המטוסים העוצמתיים, שהיא היחידה שמחזיקה בהם, לידים זרות. אם ההצעה, שעדיין ממתינה לאישור, תעבור - מדובר בצעד חסר תקדים.

מטוס B-2 הוא למעשה המפציץ החמקן, הנדיר, והיקר ביותר בהיסטוריה הצבאית. מפציץ ה-B2 נחשב לאחד מכלי הנשק המתוחכמים בעולם. עיצובו ככנף מעופפת נטולת זנב מעניק לו יכולת חמקנות ייחודית, המבוססת על צמצום החתימה המכ"מית והתרמית. למרות שטחו הגדול – עם מוטת כנפיים של 52 מטר – חתימת המכ"ם שלו עומדת על כ-0.2% בלבד מגודלו האמיתי. המנועים חבויים בתוך גוף המטוס, ומערכת פיזור החום מונעת יצירת “אבוקה” תרמית בולטת. חיישנים מיוחדים מזהים את היווצרות שובל התעבות באוויר – ומורים לצוות לשנות גובה כדי להימנע מגילוי ויזואלי.

לצד החמקנות, ל-B2 כושר נשיאה יוצא דופן. שני תאי החימוש שבתוך גופו מסוגלים להכיל מגוון אמצעים: עד 80 פצצות מונחות GPS של חצי טון כל אחת, או לחלופין 16 טילים כבדים. בתצורת תקיפה גרעינית – ניתן לשאת עד 16 פצצות B83, כל אחת בעוצמה של 1.2 מגה טון.

הטיסה במטוס מתבצעת תוך הקפדה על מסלול מדויק, מרחק בטוח מסופות רעמים (לפחות 64 ק"מ), ועדכון מתמיד מול מערכות השליטה הקרקעיות. תדלוקים אוויריים מתבצעים תוך תיאום מוקפד עם מטוסי תדלוק מדגם KC-135 או KC-46, והם מתבצעים במספר נקודות לאורך המסלול.

המטוס כולו מתוחזק תחת סטנדרטים מחמירים במיוחד. מחירו מוערך ביותר מ-2.1 מיליארד דולר ליחידה, ועלות שעת טיסה נאמדת בכ-135 אלף דולר. התחזוקה דורשת האנגרים ייעודיים, מבוקרי טמפרטורה, והציפוי הסופג גלי רדיו מתוחזק בקפדנות לאחר כל גיחה. ה-B2 צבוע בצבע אפור כהה, אך בחירה זו אינה רק אסתטית זהו ציפוי ייעודי העשוי מחומר פחמני ופולימרים, אשר בולעים גלי רדיו של מכ"ם ומצמצמים את החזר השידורים האמריקאים ניסו בעבר לצבוע מפציץ B2 באפור בהיר במיוחד עבור מבצעים באזור הקוטב, אך התוכנית נעצרה מכיוון שהתברר שתוספת הצבע מפריעה ליכולת החמקנות שלו.

במקרה של תקלה חמורה או התרסקות, מופעלים באופן אוטומטי רכיבי השמדה עצמית של מערכות סודיות – במטרה למנוע זליגת טכנולוגיה לידי אויבים.

מפציץ ה-B2 פותח במקור בשנות ה-80 עבור עידן המלחמה הקרה, אך נותר עד היום כלי מבצעי פעיל, כשברשות חיל האוויר האמריקאי 21 יחידות בלבד. הוא נשלח לגיחות באפגניסטן, בלוב, בעיראק, וכעת – גם לאיראן. גיחתו האחרונה, שנמשכה יותר מ-75 שעות הלוך ושוב, מציבה אותו שוב בלב ליבה של היכולת האסטרטגית של ארה"ב, ופוקחת עיניים בזירה האזורית והעולמית.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (94%)

לא (6%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בצבא וביטחון: