
על רקע קמפיין תקשורתי בינלאומי חריף העוסק בטענות לרעב בעזה, גורמי ביטחון בישראל מציגים מציאות אחרת: מצב הומניטרי קשה ומורכב, תוצאה ישירה של הישגים מבצעיים חסרי תקדים – אך ללא רעב של ממש. לדבריהם, הקמפיין הנוכחי נועד לייצר לחץ מדיני במקביל לשיחות להסכם הפסקת אש.
בצה"ל מצביעים על הישגי מבצע "מרכבות גדעון", הנמשך זה 21 חודשים, ככאלה שפגעו פגיעה קשה ביכולות חמאס, תוך שליטה בכ־75% משטח הרצועה והרחקת חמאס ממנגנוני הסיוע. אלא שהמהלך יצר מציאות דמוגרפית חסרת תקדים, עם ריכוז של יותר משני מיליון תושבים בכ־25% בלבד משטח הרצועה. "לפני 7 באוקטובר עזה הייתה הצפופה בעולם, ועכשיו זה חמור בהרבה", אומרים בצבא.
השליטה בשטח, אומרים בצה"ל, היא תוצאה של צורך ביטחוני להוציא את חמאס ממעגלי השליטה על הסיוע. במקביל, ננקטו פעולות למניעת הברחות וסגירת נתיבים ששימשו את חמאס, כמו הנתיב המצרי. למרות זאת, הצבא מדגיש כי כמות המשאיות הנכנסות לרצועה נמצאת במגמת עלייה, ועשרות משאיות סיוע נכנסות מדי יום – בין היתר מירדן ומצרים, כולל הצנחות אוויריות מתואמות.
גורמי ביטחון מציינים כי רק לאחר ביקורת פומבית על האו"ם בתחילת השבוע – החלו הארגונים הבינלאומיים לאסוף סיוע באופן משמעותי. "עד יום ראשון לא נאספה ולו משאית אחת. מיום שני, פתאום 140 משאיות ביום", נאמר. "זה מוכיח שכשהם רוצים – הם יכולים, ואין בעיה לוגיסטית אמיתית".
עם זאת, בישראל מודים: המצב ההומניטרי קשה. תנאי הסניטציה מידרדרים, יש מחסור במוצרי יסוד – אך רעב אין. "אנחנו עוקבים אחר המצב", אומרים בצבא, "ומנטרים כל כיס שבו ייתכן רעב. לו היה, הארגונים היו מצביעים עליו. גם בפגישות עם המתאם ההומניטרי של האו"ם לא נאמרה אפילו פעם אחת המילה 'רעב'".
בצה"ל מדגישים כי גורמים בינלאומיים – כולל כאלה שאינם עוינים את ישראל – הופכים לשותפים לקמפיין תקשורתי שמנוהל על ידי חמאס. "זו נקודת התורפה שהעולם בחר ללחוץ עליה, לאחר שלא הצליח לקדם הפסקת אש בדרך אחרת", נמסר. "חמאס מצידו מנצל את המצב כדי להפעיל לחץ על ישראל ולעורר אנטגוניזם פנימי".
גורמים ביטחוניים מצביעים גם על מגמה חדשה בשטח: חמולות מקומיות, גם כאלה שלא בתיאום עם ישראל, החלו לאתגר את שלטון חמאס – מתוך הבנה שהמשך התלות בסיוע תלוי באובדן שליטת הארגון. לטענת צה"ל, תופעה זו מדאיגה את חמאס, שמנסה להחזיר לעצמו שליטה על מוקדי הסיוע – גם תוך שימוש בנרטיבים תקשורתיים של "רעב" ו"משבר הומניטרי".
באשר לתמונות שהופצו בכלי תקשורת מערביים – בהן ילדים רזים במיוחד – בצה"ל מבקשים לבחון אותן בזהירות. אחת התמונות, שפורסמה ב"דיילי מייל", מציגה אם המחזיקה תינוק רזה מאוד – אך לטענת גורמי הצבא, התינוק סובל ממחלה גנטית, בעוד אחיו הבריא נמצא לידו. גורם ביטחוני מסר: "אם היה רעב אמיתי – חמאס היה מוצא דרכים להוכיח את זה הרבה יותר מקצועית".
בנוגע לאתגרים בזירה הבינלאומית, גורמים ביטחוניים מביעים תסכול מהפער בין עוצמת הקמפיין בעזה לבין התעלמות יחסית מרצח עם שמתרחש, לדבריהם, בסוריה, נגד בני העדה הדרוזית. "העולם מתמקד בתמונות מעזה ומתעלם ממה שקורה 40 דקות נסיעה מרמת הגולן", נמסר.
לצד זאת, בישראל מודים כי קיים מתח מובנה בין השגת יעדים מבצעיים לבין שמירה על מצב הומניטרי סביר. "אנחנו על חבל דק", אומרים גורמים בצה"ל. "יש מחיר ללחץ על חמאס – גם בזירה ההומניטרית. כשמפחיתים את מעורבות חמאס בסיוע, נוצרת תגובת נגד שמקשה מאוד על התושבים".
בינתיים, בצה"ל נערכים לקראת האפשרות של הסכם. בשלב זה נבחנת תשתית להפעלת פרוטוקול הומניטרי בעת הפסקת אש – מתוך הבנה שהסיוע, דווקא עכשיו, עשוי להכריע את עתיד שלטון חמאס.
0 תגובות