4 רגליים וAI

לוחם, אצן, רקדן | הכלב הרובוטי שעושה (כמעט) הכל

בין שלל הפיתוחים הטכנולוגיים פורצי הדרך בשנים האחרונות, קיים גם הכלב הרובוטי | חברות אזרחיות רבות לצד תעשיות צבאיות בעולם, עמלות על פיתוח ושדרוג יכולות הכלבים הרובוטיים. הם משתתפים בשדה הקרב, סוחבים משאות כבדים, מסייעים ללקויי ראייה, ואפילו משמשים כחיית מחמד | הצצה לעתיד (דיגיטל)

שמאי צוק | כיכר השבת |
כלבי רובוט בשירות צבא ארה"ב (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של צבא ארה"ב)

אחד האתגרים הגדולים של צה"ל במלחמה הנוכחית הוא איום המנהרות. בעזה תחתית ישנם מאות קילומטרים של מנהרות לשלל מטרות. עשרות רבות של חטופים הוחזקו – ולצערנו חלקם עדיין מוחזקים – במערכת המסועפת של המנהרות. לצד המורכבות העצומה בלוחמת תת קרקע, בתוואים מסובכים ובעומקים משתנים, ישנה סכנה של פירים ותוואים ממולכדים ומטענים מוטמנים העלולים לפוצץ את המנהרה על הלוחמים. בחסדי שמיים עד היום לא נפגע אף חייל באופן ישיר מפעילות בתת קרקע. 

>> למגזין המלא - לחצו כאן

צה"ל משתמש במגוון רחב של כלים בכדי לאתר את האיומים האפשריים על הכוחות בתוך המנהרות, רובם הגדול חסוי. אחד הכלים המעניינים הוא הכלב הרובוטי, צה"ל לא אישר כי הוא משתמש בכלים אלו, אך אישר את הודעת ארגון המחאה אחים לנשק כי רכשו עבור צה"ל שלוש יחידות של כלבי רובוט שלדבריהם "אוספים מודיעין מציל חיים ומסייעים ללוחמים לפעול בשטח בצורה מיטבית".

על פי העיתונות מדובר בכלב הרובוט "וויז'ן 60" מתוצרת גוסט רובוטיקס, חברה אמריקאית שמייצרת רובוטים גם עבור הצבא האמריקאי. עלות כל אחד מהם - 165 אלף דולר. בגופו של הכלב מותקנים אמצעים שונים כמו אמצעי לראיית לילה, חיישני קול, ומכ"מים שונים. כאשר המהירות המקסימלית היא 3 מטר לשנייה.  

כלבי הרובוט של גוסט רובוטיקס (Ghost Robotics) בעלי יכולת עבירות גבוהה בשלל מצבים, הם נועדו לטפס על ערמות עפר, חול ולבנים ומסוגלים להלך בתוך שלוליות מים ואף לצוף על פניהם. במקרה של התהפכות, הם מתוכנתים לעמוד על רגליהם שוב ולהמשיך במשימה. היציבות שלהם בתוואי קרקע שונים כמו מדרגות ושיפועים חדים עולה על אלה של רובוטים אחרים המונעים באמצעות זחל וכבר נמצאים על פי ההערכה בשירות צה"ל.

יחד עם זאת, יש לרובוט לא מעט חסרונות: אורך חיי הסוללה קצר - עד שלוש שעות, ולעיתים אף פחות, והמשקל שהוא יכול לשאת נמוך למדי, לא יותר מעשרה ק"ג.  כלבי רובוט נמצאים בשירות צבא ארה"ב כבר מאז שנת 2020, בעיקר סביב משימות של שמירה והגנה על בסיסים.

כלבי רובוט בשירות צבא ארה"ב (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של צבא ארה"ב)

ראשית הפיתוח

כבר ב-2005 פיתחה בוסטון דיינמיקס (Boston Dynamics) את BigDog, רובוט בעל ארבע רגליים בשיתוף עם אוניברסיטת הרווארד ומספר גופים נוספים, כאשר המימון לפיתוח הרובוט הגיע מ-DARPA, מתוך שאיפה ליצור רובוט המסוגל לשאת משאות כבדים, אשר יתלווה לחיילים בשטחים קשים למעבר לכלי רכב. הוא תוכנן לשאת עד 150 קילוגרמים ובמהירות של 6.4 קמ"ש עם יכולת לעבור שטחים משופעים עד 35 מעלות.

בוסטון דיינמיקס, בעבר בבעלות גוגל וכיום בבעלות יונדאי, פיתחה במהלך השנים מספר דגמים אשר השתדרגו עם השנים. האחרון, שמיוצר החל מ-2019, הוא SpotMini. לפי יונדאי, הוא מסוגל בין היתר לחוש בנוכחותם של אנשים סביבו, לחוש בשינויי טמפרטורה וגם להתריע בפני מרכז הבקרה אשר מפקח עליו אודות מצבי חירום ולהעביר תמונות בשידור חי של סביבתו. הרובוט-כלב החל לפעול לראשונה במפעלי קיה בקוריאה (חלק מקונצרן יונדאי-קיה) ובהמשך הורחבה פעילותו למתקנים נוספים של הקונצרן.

הרובוט 'סופט' של Boston Dynamics (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של החברה - Boston Dynamics)
הרובוטים של Boston Dynamics בריקוד (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של החברה - Boston Dynamics)

עם השנים נכנסו חברות שונות אל התחום. לצד גוסט רובוטיקס (Ghost Robotics) שהוזכרה, גם Unitree Robotics הסינית פועלת חזק בתחום, וייצרה אף היא מספר דגמים.

ההתקדמות בפיתוח הרובוטים (צילום: מתוך אתר החברה Unitree Robotics)
הרובוט Unitree B2 של Unitree Robotics בהצגת היכולות (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של החברה - Unitree Robotics)

גם שיאומי, החברה הטכנולוגית הסינית, מפתחת מספר דגמים של כלב רובוטי.

הכלב רובוט CyberDog של שיאומי (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של החברה - XIAOMIADICTOS)

אירוע מעניין שאירע בין החברות היה כאשר בוסטון דיינמיקס תבעה את גוסט רובוטיקס על הפרת קניין רוחני וטענה כי ברשותה 500 פטנטים ובקשות לרישום פטנט בתחום הרובוטיקה. גוסט רובוטיקס טענה להגנתה כי מוצריה נולדו בכלל באוניברסיטת פנסילבניה תחת פיקוחו של מומחה בעל פטנטים בתחום רובוטיקה ארבע־רגלית משנת 2001. עוד הצהירה גוסט רובוטיקס כי היא הספק הגדול ביותר של רובוטים הולכי רגל לממשלת ארה"ב ובנות בריתה.

בסוף מאי האחרון, פרסם צבא סין על קיומו של התרגיל המשותף "דרקון הזהב 2024" בין צבאות סין וקמבודיה. במהלך התרגיל חשפה סין כלבים רובוטיים עם רובים אוטומטיים על גבם, המצייתים לפקודות לרוץ, לקפוץ ואף יכולים לפתוח באש על מטרות.

מומחים צבאיים במדינה אומרים שכלבי רובוט מסוג זה יכולים להפחית באופן משמעותי את הסיכונים לחיילים המבצעים משימות באזורים לא מוכרים ויכולים לסייר מאחורי דלתות או מעבר לפינות. סין הודיעה בחודש אוקטובר בשנה שעברה שאחת ממטרותיה היא יצור המוני של רובוטים מתקדמים עד שנת 2025.

הכלב הרובוטי בתרגיל (צילום: מתוך אתר צבא סין)

בחודש שעבר פרסם ה"בילד" הגרמני, כי אוקראינה החלה להפעיל כלבים רובוטיים בחזית. יותר מ-30 רובוטים מתוצרת בריטית ממלאים משימות של איסוף מודיעין וגילוי מוקשים. ה"כלבים", שנעים באופן חרישי כמעט, מגיעים למהירות של 15 קמ"ש מסוגלים לפעול ברדיוס של 3.5 ק"מ מהמפעיל במשך 5 שעות. צרפת משתמשת כבר מראשית 2021 בכלב רובוטי לאימוני לוחמה.

כלב נחייה

אחד השימושים היעילים של הכלב הרובוטי הוא כתחליף לכלב נחייה ללקויי ראייה, כאשר אינו דורש טיפולים ושלל עבודות סביבו. ביוני שעבר פרסמה אוניברסיטת בר אילן, כי היא עובדת על פיתוח התאמת הכלב הרובוטי ללקויי ראייה. במספר מדינות בעולם מפתחים כלבים רובוטים למטרה זו.

כלב רובוטי בעל להביור

במאי האחרון פרסמה חברת Throwflame האמריקאית, כי היא מייצרת ומשווקת כלב רובוטי אשר מותקן על גבו להביור, השולח אש למרחק של כמה מטרים. המוצר מיועד להפשרת שלגים ולניקוי שטחים באמצעות שריפה. המוצר אינו מיועד למטרות מלחמה.

הרובוט שיורק אש של חברת Throwflame האמריקאית (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של החברה - Throwflame)

>> למגזין המלא - לחצו כאן

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות