קריירה עם שליחות: 

מהסמינר: המסע המרתק של מנהלת צעירה במרכז לנוער בסיכון

בתיה קפלן היא מנהלת מרכז חרדי לנערות בסיכון, בוגרת תואר ראשון בחינוך מהקמפוס החרדי של אוניברסיטת בר-אילן וסטודנטית לתואר שני בחינוך וחקר המוח | "מי שיגיע לאוניברסיטה יופתע מהתמיכה ומהליווי שלהם זוכים הסטודנטים החרדים" (לימודים)

צג
מקודם |
"כשאני עומדת מול נערה ולוחשת לה את המילה הנכונה, אני יודעת מאיפה הכל התחיל" (צילום: באדיבות המצלם)

"הלימודים האקדמיים הם דבר גדול בעיני, הם אלה שאפשרו לי לעשות היום את כל שאר הדברים שאני עושה", מצהירה בתיה קפלן, מנהלת בית ספר על יסודי לנערות חרדיות בסיכון בירושלים, בוגרת תואר ראשון מהקמפוס החרדי וסטודנטית לתואר שני, שניהם באוניברסיטת בר-אילן.

"הם אלו שפתחו לי את הדרך להוביל מערכות חינוכיות מורכבות, לעבוד עם נערות בסיכון מתוך רגישות, עומק ואחריות."

"אני מרגישה שזו האחריות שלנו ללמוד, להתפתח ולשאוף להגיע רחוק. אנחנו יכולים לשנות את העולם, או לפחות את החיים של הסביבה הקרובה אלינו. נועדנו לעשות דברים גדולים", היא מוסיפה – וצחוק קטן בוקע ממנה, כאילו המילים האלה נאמרו לא רק מהלב, אלא גם מהשטח.

בתיה, בת 28, גדלה במשפחה חרדית ליטאית, למדה בסמינר "דרכי רחל" בירושלים ("הסניף") והוכשרה כמורה לספורט.

"במהלך הלימודים בסמינר נחשפתי לקורסים בתחומי הביולוגיה, האנטומיה והפיזיולוגיה, והתחלתי להבין שאני אוהבת ללמוד", היא נזכרת.

"אבל רק כשעמדתי מול נערה שבאה מבית הרוס ושאלה אותי שאלה פשוטה שלא ידעתי איך לענות עליה – הבנתי שאני חייבת כלים נוספים. ככה בעצם התחיל המסע האקדמי שלי."

היא החליטה להירשם לתואר ראשון בקמפוס החרדי של אוניברסיטת בר-אילן, בתוכנית למנהיגות וניהול מערכות חינוך בלתי פורמליות.

ללימודים היא התקבלה על סמך תעודת הוראה ו'חוצים', המקבילה החרדית לבגרות, מבלי שנדרשה לבגרויות נוספות או לעשות מכינה.

הקמפוס החרדי, היא מספרת, מותאם מאוד לציבור החרדי. "יש התחשבות והבנה גם ברמת התכנים וגם ברמה התרבותית. ראשית, הלימודים בנויים כך שהם מאפשרים לעבוד במקביל. שנית, יש התחשבות בכל הצרכים הדתיים. בבין הזמנים למדנו את השיעורים מרחוק, בימי צום מסיימים מוקדם, הכיבוד הוא תמיד בכשרות מהדרין. שלישית, יש הקפדה על הפרדה מגדרית.

בנוסף, הקמפוס מספק מעטפת תמיכה וליווי צמוד בכל דבר שיכול לקדם אותנו בלימודים – שיעורי עזר, תרגולים, חונכויות אקדמיות, ולמעוניינים גם טיפול פסיכולוגי.

עבורי, כשניהלתי במקביל פעילות עם נערות שהגיעו ממשברי חיים – העובדה שיכולתי ללמוד במקום שמבין את הקצב, האתגרים והאחריות שלי, הפכה את זה לאפשרי."

"החיבור לעולם המעשה הוא דרך הלימוד"

בתיה הצליחה מאוד בלימודיה. "הלימודים האקדמיים היו מעניינים ובונים, סיימתי עם ממוצע גבוה והייתי מצטיינת דיקן.

אבל מעבר לכך – הלימודים בקמפוס החרדי גרמו לי לפתח מאוד את החשיבה המחקרית שלי, לרצות לשאול, לבדוק וללמוד בעצמי, ועזרו לי להבין שהחיבור שלי לעולם המעשה הוא דרך הלימוד.

רוצים גם אתם להפוך את השליחות שלכם לקריירה? תנו ללימודים הנכונים לפתוח לכם את הדלת

בתפקיד שלי היום, כשאני פוגשת נערה שעומדת מול קיר חסום של חוסר אמון, אני מבינה שאני חייבת להביא משהו עמוק יותר. זה לא רק ניסיון חיים – זה הבנה מערכתית, פסיכולוגית וחינוכית שהלימודים העניקו לי."

"אני הולכת ולומדת. זה דבר גדול מאוד שהבנתי על עצמי – אני צריכה קודם כל ללמוד ואז לקבל החלטות. וזה נכון גם בבית הספר שאני מנהלת – אני מקפידה לטפח תרבות של סקרנות, שיח, שאלת שאלות – גם כשזה קשה. זו מתנה שהבאתי מהאקדמיה לחיים עצמם."

כדי לספק את אהבתה ללימודים נרשמה בתיה לתואר שני בחינוך וחקר המוח, הפעם בקמפוס הכללי של בר-אילן. "רציתי להכיר לעומק את האוניברסיטה", היא אומרת. במסגרת התואר היא חוקרת במעבדה של פרופ' משה בר, שעוסקת בקוגניציה, ומשלבת במחקרה את עולמות הקוגניציה והחינוך.

"אני חוקרת איך המוח מעבד מידע אצל בני נוער – בעיקר כאלה שחוו טראומות או גדלו בקושי. כל גילוי שאני מגלה במחקר – אני מיישמת אצל הבנות בבית הספר. זו לא רק תאוריה, זו שליחות."

במקביל, היא משתתפת בתוכנית מנדל למנהיגות נוער, ומשקיעה גם בלימודי קודש.

"בשבילי היהדות, חיים של הלכה ועבודת השם, הם במקום הראשון. והאקדמיה – דווקא היא – העמיקה אצלי את התשוקה ללמוד יותר תורה. היא לימדה אותי לא לפחד מלשאול, לחקור גם בתוך עולם הקודש, להבין את עצמי יותר לעומק."

רוצים גם אתם להפוך את השליחות שלכם לקריירה? תנו ללימודים הנכונים לפתוח לכם את הדלת

לסיום – מאקדמיה לשטח, ומשם לעולם

כשבתיה עומדת מול נערה שמתחילה להאמין בעצמה לראשונה, היא יודעת בדיוק מאיפה זה התחיל. הלימודים האקדמיים בקמפוס החרדי לא רק הקנו לה תואר – הם הפכו אותה למנהיגה. למישהי שרואה את האדם שמאחורי הסיפור, את הנערה שמאחורי הקושי, ואת ההזדמנות שנמצאת מאחורי כל דף למידה.

רוצים גם אתם להפוך את השליחות שלכם לקריירה? תנו ללימודים הנכונים לפתוח לכם את הדלת

"אני אומרת לנערות שלי – תחלמי. תלמדי. תשאפי. אתן לא אמורות להסתפק במועט – אתן אמורות לגדול. בדיוק כמו שאני עוד ממשיכה לגדול. כל יום מחדש."

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בלימודים: