

בישיבת הממשלה השבועית הבוקר (א'), הציג המשרד לענייני ירושלים והתפוצות דו"ח שנתי מקיף בנושא האנטישמיות בעולם.
מהדו"ח עולה, כי בעוד שאין עלייה משמעותית במספר התקיפות האלימות כלפי יהודים ורכושם, הולכת וגוברת התחושה הכבדה מול ביטויים מילוליים וחזותיים חמורים, בהם עלבונות, הצקות ואיומים כלפי יהודים בעולם. "הנפש ולא הגוף, היא הנפגעת העיקרית מגל האנטישמיות החדש", נכתב בדו"ח המבוסס בעיקר על מאגרי המידע ועבודות המחקר של "מרכז קנטור" באוניברסיטת תל אביב, "האווירה העכורה תורמת לשינוי נקודת מבטם של יהודי אירופה על מדינתם וסביבתם, ומחזקת את חוסר ביטחונם האישי".
באירופה להיות אנטישמי זו כבר לא בושה
בשנת 2013, הסוכנות לזכויות יסוד מטעם האיחוד האירופי (FRA) ביצעה סקר שהצביע על כך ש-66% מהיהודים רואים באנטישמיות בעיה המשפיעה על חייהם, 76% חושבים כי בעיה זו החמירה בשנים האחרונות, 38% אמרו כי הם חוששים ליפול קורבן להתקפה אנטישמית ואינם יוצאים מן הבית עם סימנים המזהים אותם כיהודים, 23% לא משתתפים באירועים "יהודיים" מחשש כי ייפגעו בדרך, ו-20% אף שוקלים להגר מארצם מסיבה זו.
על פי הסקר, רבע מהיהודים חוו תקרית שכללה עלבון מילולי, חצי מהנשאלים חוששים שיפלו קורבן לכך בשנית, אך למרות זאת, רובם (77%) לא מדווחים על כך כלל, מתוך הנחה שהעניין לא יטופל.
אנטישמיות בצרפת (צילום: אסי כהן, אורי דוידביץ' - אולפן ynet)
אי הדיווח הגורף, מצביע על כך שגופי המעקב אחרי תקריות אנטישמיות, מודעים רק לחלק קטן מהתמונה הכוללת. "לרוב, ניתן לעקוב אחר מספריהם של האירועים האלימים לסוגיהם, כמו ונדליזם כלפי רכוש ציבורי ופרטי והתקפות על אינדיבידואלים, אך ורק במידה שהנפגעים מדווחים עליהם", אך נוכח אי-הדיווח, "ברי כי גופי המעקב אינם מודעים - אלא לחלק קטן מן התמונה הכוללת" נכתב בדו"ח.
בהונגריה, נרשמה דאגה גבוהה ביותר מפני תקריות אנטישמיות. ככל הנראה, החשש נעוץ בהתגברות השיח הלאומני מאז עליית מפלגת "איחוד הדמוקרטים הצעירים" לשלטון בשנת 2010, והתחזקות מפלגת "יוביק" הקיצונית, המוגדרת ניאו-נאצית.
כמו כן, גם במדינות צרפת, בלגיה ושבדיה נזהרים היהודים שלא לבלוט, כשהם מדווחים על רמת דאגה גבוהה, לעומת ארצות כמו איטליה, גרמניה, בריטניה ולטביה.
למרבה הפלא, מציינים מחברי הדו"ח שדווקא הסוכנות לזכויות יסוד אשר ערכה את הסקר, הסירה לאחר פרסומו את חלק מההגדרה הבינלאומית לאנטישמיות שהייתה בשימוש מאז שנת 2000, המתייחס לכך שביטויים אנטי-ציוניים, יחס עוין לקיומה של מדינת ישראל, השוואתה לגרמניה הנאצית והפלייתה לרעה, עשויים להיחשב במקרים מסוימים כאנטישמיות.
בסוף שנת 2013, עלתה לכותרות תופעה חדשה יחסית והיא התפשטות תנועת ה"מועל היד ההפוך" באירופה. לאחרונה, יהודי הקהילות ברוסיה ובאוקראינה נאלצים להתמודד עם גילויי שנאה תכופים שהפכו לחלק בלתי נפרד מחייהם.
הדו"ח אף מתייחס לניסיונות באירופה לאסור על שחיטה יהודית וברית מילה. לפי החוקרים, האיסורים אינם נובעים משנאת יהודים, אך מחזקים בכל מקרה מסרים אנטישמים.
אנטישמיות מקוונת
מספר גדול למדי של 70% ממשתתפי הסקר של הסוכנות לזכויות יסוד, מדווחים על התגברות ביטויי אנטישמיות ברשת. בפרק נרחב שמקדיש לכך משרד התפוצות, נכתב כי "קשה מאוד להיאבק בקלות שבה מועלים חומרים לאינטרנט, ובאנונימיות שיוזם העלאת החומר מסתתר מאחוריה ברוב המקרים".
כך, סרטון בו מוסלמי אדוק קורא לרצח כל היהודים באשר הם הסתובב זמן רב ברשת, עד שהתקבצו מספיק תלונות שדרשו להסיר אותו. ובל נשכח את הקומיקאי הצרפתי האנטישמי דיאדונה, אשר המציא את תנועת "מועל יד ההפוך", ובעקבות זאת זכה לחצי מיליון חברים ועוקבים ברשתות החברתיות.
בצ'ילה ובארגנטינה הפיצו שמועה ברשת לפיה צה"ל מנסה לכבוש את פטגוניה כדי להקים בה מדינה יהודית, ואף המיליונר היהודי אדוארדו אלשטיין קנה אותה מנשיאת ארגנטינה, תמורת ביטול חובה של המדינה לבנק העולמי. בוונצואלה הספיקו להאשים את ישראל במותו של המנהיג הוגו צ'אווס, וכן, בניסיון לגרום למלחמת עולם שלישית, בה תתקוף ישראל את סין ורוסיה.
לפי המתואר בדו"ח, "ברוסיה מואשמים היהודים בכל צרותיה של המדינה, לרבות המצב הכלכלי, וכך מואשמים אנשי אופוזיציה מצד אחד ומשטרו של פוטין מצד שני, בכך שמכרו עצמם להון יהודי". באיטליה קיימים לפחות מאה אתרי אינטרנט בעלי אופי אנטישמי, בקנדה נרשמת עלייה בהטרדות ברשת, ואפילו הגולשים במדינה כמו קירגיסטאן מאשימים את היהודים בבעיות הכלכליות והחברתיות.
הגל האנטישמי לא חלף על מקסיקו וברשתות החברתיות במדינה החלו להתפשט ביטויים אנטישמיים הקשורים בשואה, כמו "אני נשרף כמו יהודי", שהגיע למקום השישי ברשימת הפופולריות שלו בטוויטר, או פרסום שמשלב בין משחק ילדים לבין תמונה של יהודים מתים במחנה ריכוז.
מדינות ערב: היהודים מתכננים להשתלט על העולם
במדינות ערב האנטישמיות בעלת תפיסות עממיות ומתבססת על עובדות קונספרטיביות מתוך "הפרוטוקולים של זקני ציון", עלילות דם ודימויים מן הלקסיקון הנאצי.
בעיתון הרשמי של משטר אסד בסוריה "אל-ת'ורה", טענו כי הציונים רוצים להשתלט על העולם. כפי שנכתב בפרוטוקולים, הם מחרחרים מלחמות וסכסוכים, ולמעשה, הם אלו העומדים מאחורי מלחמת האזרחים במדינה. סוכנות הידיעות "מען" הפלסטינית פרסמה באתר שלה מאמר המוכיח את האותנטיות של אותם פרוטוקולים מפוברקים.
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, האשים את ישראל כאחראית להדחת הנשיא מוחמד מורסי במצרים. בעיתון הירדני "אל-ערב אל-יום" תהה אחד הכותבים ברצינות גמורה האם אובמה יודע שהיהודים נוהגים להשתמש בדם נוצרים לאפיית המצות בפסח, כאשר הוא מבקר בירושלים בערב החג, ובעיתון המצרי "מצר אל-ג'דידה" האשימו את ישראל בהפצת סמים, במטרה לדרדר את הנוער הפלסטיני במזרח ירושלים.
באנטישמיות המודרנית, משמשת דמותו של היטלר כהשראה לפרסומות, במדינות כמו סעודיה ודובאי. במצרים, נשאו מפגינים סיסמא אשר נפוצה גם ברשתות החברתיות, לפיה ההבדל בין היטלר למפקד הצבא א-סיסי הוא שהיטלר הרג יהודים למען עמו, ואילו א-סיסי הורג את בני עמו למען היהודים.
יהודים מעטים נותרו במדינות הערביות, בשל גילויי השנאה הרבים נגדם. לפני כשנה נפוצו ברשתות החברתיות תמונות של חילול בית קברות יהודי בתוניסיה. בדו"ח נטען כי מצבם של יהודי ג'רבה, כאלף במספר, קשה, והם חיים בפחד מתמיד לאחר מספר תקריות, בהן בית הספר היהודי ובית הכנסת המרכזי ניזוקו.
בתימן וויתרו על ה-"סימנים": הרב הראשי וראש קהילת יהודי תימן, הרב יחיא יוסף סלים, סיפר בראיון לטלוויזיה המקומית כי היהודים סובלים מבידול ורדיפות. מסיבה זו, הוא נאלץ לקצץ את פאותיו כדי שלא יציקו לו ברחובות סעדה. "היהודים משמשים כקורבנות המאבק בין כוחות השלטון המרכזי, לבין שבט החותי השיעי המורד בצפון המדינה, שאליו חברו פעילי אל-קאעידה כבר בשנת אלפיים", נכתב בדו"ח לפי תיאורו של הרב סלים.
בנט: "אנו לא יכולים להשלים עם מציאות זו"
השר לענייני ירושלים והתפוצות, נפתלי בנט אמר בהקדמה להצגת הדו"ח כי "העובדה שלמרות שבשנת 2013 לא התרחש עימות צבאי בין ישראל לפלסטינים, לא נצפתה ירידה בכמות האמירות והמעשים האנטי-ישראלים, שומטת פעם נוספת את השטיח תחת רגלי הטוענים כי העימות היהודי ערבי הוא הסיבה להתגברות האנטישמיות".
השר בנט התייחס לנתונים המדאיגים של שנת 2013 ואמר כי ":במבט ראשוני יש שימצאו בדו"ח השנתי סימנים לאופטימיות, שכן בהשוואה לשנה שעברה לא זוהתה עלייה בכמות התקריות האנטישמיות האלימות בעולם. אך האמת היא שמהותית, המצב רק החמיר. אמנם, השנה לא אירעו תקריות בולטות שזכו לתהודה עולמית רבה, אך שנת 2013 הייתה השנה בה השתלטה האווירה האנטישמית על חיי היהודים בעולם בכלל ובאירופה בפרט. אין אנו יכולים להשלים עם מציאות זו".
0 תגובות