ידידת אמת לישראל

רה"מ הבריטית שבדרך: תמיד אתמוך בישראל

תרזה מיי (59), שתהפוך מחרתיים לאישה הראשונה בראשות ממשלת בריטניה מאז מרגרט תאצ'ר, נחשבת ידידת אמת של ישראל. "אף ממשלה לא תשלים עם רקטות, לישראל זכות להגן על עצמה", אמרה ב"צוק איתן". אשת הברזל החדשה - פרופיל (חדשות)

תרזה מיי (צילום: שאטרסטוק)

הודעת הפרישה של דיוויד קמרון מראשות ממשלת בריטניה התקבלה בחודש שעבר בצער גדול בישראל – קמרון נחשב בן ברית קרוב וידיד אמיתי של ישראל, ואיש לא ידע בוודאות מי יחליפו. הבשורות שהגיעו מלונדון בצהריים (יום ב'), ולפיהן נסללה סופית דרכה של תרזה מיי לראשות הממשלה אחרי שיריבתה האחרונה במרוץ לתפקיד אנדריאה לידסום פרשה, מועדדות מאוד מבחינה זו. מיי, אחת הפוליטיקאית המנוסות והוותיקות בממשלת בריטניה, נחשבת גם היא לידידת ישראל של ממש. הערב הודיע קמרון כי הוא יתפטר רשמית ביום רביעי, וכבר באותו ערב תהיה מיי ראש הממשלה.

רק לפני שנתיים, במהלך מבצע "צוק איתן", התייצבה תרזה מיי לצד ישראל ואמרה: "אף ממשלה דמוקרטית אינה יכולה לא לעשות דבר מול איום כזה (איום הרקטות) – כל מדינה חייבת לשמר הגנה חזקה ויכולות ביטחון ולהשתמש בהן לפי הצורך. לכן אני – וכל הממשלה הבריטית – תמיד נתמוך בזכותה של ישראל להגן על עצמה", אמרה אז מיי לצד שגריר ישראל בלונדון.

מיי נחשבת תומכת ישראל נלהבת, ומתוקף תפקידה כשרת הפנים האחראית גם על ביטחון המולדת היא מכירה היטב את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בנושא הלוחמה בטרור והרדיקליזציה. היא ביקרה בישראל בפעם הראשונה והיחידה ביוני 2014, במהלך המשבר סביב חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים שהובילה להסלמה הביטחונית. באותו ביקור היא נפגשה עם ציפי לבני, גדעון סער ויצחק אהרונוביץ', והביקור הותיר עליה רושם עמוק.

במאי 2015 הייתה מיי אורחת הכבוד באירוע יום העצמאות של תנועת בני עקיבא בלונדון, ואז היא התייחסה בחום רב למדינת ישראל ואמרה שישראל ובריטניה נאבקות בנחישות בטרור. היא הזכירה אפילו את יום הזיכרון שקדם ליום העצמאות, ואמרה שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא לא רק ויכוח אבסטרקטי אלא עימות אמיתי שבו נהרגים קורבנות חפים מפשע משני הצדדים. "אנו זוכרים את החיילים הישראלים האמיצים ששילמו בחייהם כדי להגן על אזרחי ישראל מאיום קיומי ומטרור חסר הבחנה", אמרה אז. "זו עובדה טרגית שהעם היהודי היה צריך להגן על עצמו מפני ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע בו. לא נתייחס אל ביטחונם של היהודים כמובן מאליו".

מיי זוכה לשבחים בקהילה היהודית בבריטניה, והיא ידועה בה כמי שפעלה רבות כדי להגביר את אמצעי האבטחה על מוסדות הקהילה מול גילויים של אנטישמיות וטרור. בישראל אומרים שהיא צפויה להיות ממשיכת דרכו של קמרון בכל הנוגע ליחסים הקרובים עם ישראל.

חובבת בישול, מטופלת בגלל סוכרת

מיי, בת 59, היא בתו של כומר איש הכנסייה האנגליקנית. היא למדה גיאוגרפיה באוניברסיטת אוקספורד, ואחרי לימודיה הצטרפה ל"Bank of England" ועבדה כיועצת פיננסית ב-APACS. לפרלמנט היא נבחרה לראשונה מטעם מיידנהד שבאזור לונדון ב-1997. ב-2002 היא הפכה ליו"ר המפלגה השמרנית, ואחת ההצהרות המפורסמות ביותר שלה הייתה כשאמרה לתומכיה באותה השנה כי אנשים רואים במפלגה השמרנית "מפלגה נבזית".

מיי נשואה לפיליפ ג'ון מיי, בנקאי, ולבני הזוג אין ילדים. בעבר הסבירה מיי כי סיבות בריאותיות גרמו לכך וכי צר לה על כך: "לא הצלחנו להביא ילדים לעולם, התמודדנו עם זה – והמשכנו הלאה. אני מקווה שאף אחד לא יחשוב שזה משנה משהו – אני עדיין יכולה לחוש אמפתיה, להבין אנשים ולדאוג למה שנוגע להגינות ולמתן הזדמנויות". ממש היום נאלצה יריבתה של מיי במרוץ לראשות הממשלה, אנדריאה לידסום, להתנצל בפניה משום שהצהירה כי היא עצמה יכולה למלא טוב יותר את תפקיד ראש הממשלה משום שיש לה ילדים ולמיי אין.

ראש הממשלה המיועדת סובלת מסוכרת סוג 1 ומטופלת בזריקות אינסולין כמה פעמים ביום. מיי מגדירה עצמה נוצרית מאמינה, והיא ידועה כחובבת בישול המחזיקה יותר מ-100 ספרי בישול. היא מוכרת גם כמי שאוהבת לשמור על פרטיותה.

מיי מכהנת כשרת הפנים מאז 2010. לו הייתה נשארת בתפקיד עוד חודש היא הייתה הופכת לאדם שהחזיק בתפקיד הזה הכי הרבה זמן ב-100 השנים האחרונות. "אני יודעת שאני לא פוליטיקאית שמתבלטת", אמרה כשהכריזה על ריצתה לראשות מפלגתה ולראשות הממשלה בחודש שעבר. "אני לא רצה בין אולפני טלוויזיה, אני לא מרכלת על אנשים בארוחת צהריים, אני לא יוצאת לשתות בברים של הפרלמנט. אני פשוט מטפלת בעבודה שניצבת מולי".

ברקזיט זה ברקזיט

מיי, שתהיה האישה הראשונה בתפקיד ראש הממשלה מאז מרגרט תאצ'ר והאישה השנייה בתפקיד הזה בסך הכול, נמנתה עם המחנה שתמך בהישארות באיחוד האירופי במשאל העם שנערך בחודש שעבר, אבל המנטרה שלה בשבועות שעברו מאז הייתה ש"ברקזיט זה ברקזיט" – כלומר אין מבחינתה שום מקום למשאל עם חדש או להצטרפות מחדש לאיחוד האירופי בדלת האחורית. "כראש הממשלה אוודא שאנחנו עוזבים את האיחוד האירופי", אמרה, והבהירה כי בכוונתה לכבד את רצון העם למרות עמודתיה האישיות. "לעם הבריטי ניתנה האפשרות להצביע בנושא הזה – והוא העביר מסר ברור".

תרזה מיי אמורה הייתה להתמודד על ראשות המפלגה השמרנית והממשלה רק בעוד כמה שבועות והתוצאות נועדו להתפרסם ב-9 בספטמבר, אבל היריבה האחרונה שלה במרוץ, לידסום, הודיעה בצהריים כי היא פורשת והסבירה זאת בכך שהבינה שאין לה די תמיכה להנהיג ממשלה יציבה מספיק. היא הביעה תמיכה במועמדותה של תרזה מיי ואמרה שמיי נמצאת בעמדה הטובה ביותר לנהל בשם בריטניה את המשא ומתן עם האיחוד האירופי על פרישת בריטניה מהאיחוד. זמן קצר אחר כך הודיעה הוועדה המפלגתית האחראית על ניהול המרוץ לראשות המפלגה כי היא לא תפתח מחדש את המרוץ למועמדים, ושהיא תתחיל בהליכים לאישור ניצחונה של מיי.

מייקל גוב, שהיה אחד המועמדים בשלבים המוקדמים של המרוץ להנהגת המפלגה השמרנית, הביע אחר הצהריים תמיכה במיי ואמר שיש לקדם מהר את מינויה לראש המפלגה ולראש הממשלה: "יש לה את מלוא התמיכה שלי כראש הממשלה שלנו", הצהיר. בוריס ג'ונסון, שנחשב גם הוא למועמד בולט ערב ההתמודדות, אמר: "אין לי ספק שתרזה תהיה מנהיגה מצוינת למפלגה וראש ממשלה מצוינת". הוא קרא להעביר לה את התפקיד מיד.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר