

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חתם היום (שני) על צו נשיאותי רחב-היקף המורה לחברות התרופות להפחית את מחירי התרופות כך שישקפו את המחירים המקובלים במדינות אחרות.
"כולם צריכים להשוות. כולם צריכים לשלם את אותו מחיר," אמר טראמפ במהלך הצהרה שנערכה בחדר הסגלגל. לדבריו, אם לא תירשם התקדמות משמעותית בתוך חצי שנה, הממשל ינקוט צעדים נוספים, לרבות הטלת מכסים והגבלות על ייצוא.
במהלך ההצהרה, הדגיש טראמפ כי ארה"ב משלמת כיום את המחירים הגבוהים ביותר בעולם לתרופות מרשם – לעיתים פי שלושה ממדינות מפותחות אחרות. "אמרו לי על זריקה להרזיה שעולה בלונדון 88 דולר, ובארה"ב – 1,300. זה פשוט לא ייאמן," סיפר טראמפ, והבהיר כי הוא דורש קיצוץ של בין 59% ל-90% במחירים.
הצו מעניק לחברות התרופות יעד מחירים שעליהן לעמוד בו בתוך 30 יום, וקובע כי אם לא יעמדו ביעדים – יופעלו צעדי חקיקה ויבחן יבוא תרופות ממדינות מפותחות נוספות. בנוסף, הצו מורה לנציבות הסחר הפדרלית (FTC) לבחון אכיפה אגרסיבית נגד פרקטיקות אנטי-תחרותיות של יצרניות התרופות, ובהן ניצול לרעה של הגנת פטנטים והסכמים המונעים ייצור גרסאות גנריות.
בתעשיית התרופות לא מקבלים את המהלך בשקט. סטיבן אבל, מנכ"ל איגוד חברות התרופות PhRMA, אמר: "ייבוא מחירים זרים ממדינות סוציאליסטיות הוא עסקה גרועה לאמריקנים. זה יפגע בהשקעות ובחדשנות, ויקטין את מספר התרופות והטיפולים שיגיעו לשוק."
משפטנים הביעו ספק אם הצו יעמוד באתגרי החוק, במיוחד בנושא יבוא תרופות ישיר לצרכנים, שלדבריהם חורג מהסמכויות שהוענקו בחוק לממשל הפדרלי. עו"ד פול קים, מומחה למדיניות בריאות, אמר: "הצו מציע פתרונות שעוברים את הגבול החוקי, במיוחד בנוגע ליבוא תרופות באופן ישיר."
למרות הביקורת, טראמפ הבהיר כי הוא נחוש לממש את הבטחת הבחירות שלו בנושא יוקר המחיה – מנושא הדלק ועד למדף התרופות. "אנחנו לא ניתן לאמריקנים לשלם את המחירים הכי גבוהים בעולם בזמן ששאר העולם נהנה מהנחות על חשבונם," אמר הנשיא.
0 תגובות