

רב הקהילה הספרדית של באקו, קיים בשבוע האחרון סדרת מפגשים בארצות הברית, הנוגעות לחיזוק הקהילה היהודית באזרבייג'ן וחיזוק הקשר עם ישראל.
רב הקהילה, הרב זמיר איסייב, הוזמן על ידי מספר קהילות יהודיות בארצות הברית לביקור מיוחד, זאת לאחר שמתנהלים שיחות על כך אזרבייג'ן צפויה להצטרף להסכמי אברהם - בתיווכה של ארצות הברית. הקהילות היהודיות כאמור מביעות עניין רב באזרבייג'ן ובקהילה היהודית במקום, זאת לאחר שהנשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, הוא הגורם המקשר בין ארצות הברית, טורקיה וישראל. וכן בשל התיווך המכריע שלו בכדי למנוע עימות בין סוריה לישראל.
הרב איסייב, קיים לפחות עשר פגישות, עם מנהיגים של קהילות וארגונים יהודיים, שהתעניינו הן בשותפות בין אזרבייג'ן לישראל, והן בהיסטוריה של חיים שלווים של יהודים במדינה במשך כמעט מאה שנה.
הרב איסייב הביא איתו לביקור ספרי לימוד אזריים הכוללים את ההגדרה המערבית המודרנית של אנטישמיות, תיאור היסטורי אמיתי של השואה והדגשה שישראל היא מדינה מתקדמת השואפת לשלום.
לדבריו, מהשיחות שקיים, עולה כי היחס השלילי כלפי אזרבייג'ן בחוגים מסוימים בארה"ב נובע מחוסר ידע מוחלט על המצב באזור, חוסר מודעות לברית בין באקו לירושלים ותעמולה עוינת שמקורה ככל הנראה בגורמים זרים.
מספר אנשי ציבור יהודיים הביעו נכונות לאחר הפגישה - לעזור בפעילות הסברתית ומתכוונים לפנות לחברי קונגרס וסנאטורים פרו-ישראלים, שמחזיקים בעמדה אנטי-אזרית. בין הדמויות היהודיות הבולטות שנפגשו עם הרב איסייב, נמנים; איש העסקים ליאון גולדברג, נשיא NORPAC סטנלי סטרן, יו"ר מועצת היחסים עם הקהילה היהודית בניו יורק שריל פישביין, סגן יו"ר ועידת ראשי הארגונים היהודיים הגדולים בארה"ב מלקולם הונליין, ומנכ"ל הפדרציה הספרדית האמריקאית ג'ייסון גוברמן ונציגי AJC.
לאחר הפגישה, הבהירו מנהיגים יהודים נוספים, כי הם מתכוונים לפנות לממשל טראמפ ולקונגרס, בבקשה לבטל את סעיף 907 של חוק התמיכה בחופש של ארצות הברית, האוסר על סיוע ישיר לממשלת אזרבייג'ן.
כזכור וכפי שדווח בהרחבה ב'כיכר השבת', ראש הממשלה בנימין נתניהו היה צפוי לנחות לפני כשבועיים בבאקו, בירת אזרבייג'ן, לביקור מדיני שנועד לקדם שני נושאים מרכזיים: שילובה של אזרבייג'ן במסגרת הסכמי אברהם, וניסיון של באקו לתווך בין ירושלים לאנקרה על רקע המחלוקות סביב המתרחש בסוריה. אך הביקור נדחה בשל ההתפתחויות בעזה וסוריה.
לישראל יצוין, יש עשרות שנים של קשרים אסטרטגיים הדוקים עם באקו בתחומי הביטחון, האנרגיה והמודיעין – מהלך שעשוי להוות ציון דרך גיאופוליטי חשוב.
במהלך חודש מרץ 2025, שיבחו גורמים מדיניים בירושלים את אזרבייג'ן כמודל של שיתוף פעולה ודו-קיום במזרח התיכון. נתניהו אף הגדיר את הקשרים עם באקו כייחודיים, וציין את תרומתה הייחודית של המדינה לעולם המוסלמי.














0 תגובות