
אחרי מכת הפתיחה של מבצע "עם כלביא" בחודש שעבר, צבא איראן הציב מוקשים ימיים על כלי שיט במפרץ הפרסי, מהלך שגרם לדאגה בוושינגטון כי טהרן נערכת לחסום את מצרי הורמוז. כך דיווחה הבוקר (רביעי) סוכנות הידיעות רויטרס מפי שני גורמים אמריקנים.
לפי אותם גורמים, הטענת המוקשים מרמזת שאיראן "שקלה ברצינות" את האפשרות לחסום את אחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם.
עם זאת, ציינו כי לא נשללה האפשרות שמדובר היה בהסחת דעת - וההכנות היו תחבולה לשכנע את וושינגטון ברצינות כוונותיה של טהרן לחסום את המצר, אך ללא כוונה אמיתית לעשות זאת, או הכנה למקרה שתינתן פקודה לסגירה.
על פי הדיווח, לא ידוע מתי בדיוק במהלך המלחמה הועמסו המוקשים, והאם פורקו מאז. המודיעין האמריקאי, שלא חשף כיצד זוהו המוקשים, משתמש בדרך כלל בתמונות לוויין או מקורות אנושיים.

הפנטגון מציג הערכה מרגיעה: זה הנזק שנגרם בתקיפת מתקני הגרעין
גורם בבית הלבן מסר כי "הודות למבצע 'פטיש חצות', למבצע נגד החות'ים וללחץ המרבי, מיצר הורמוז נותר פתוח, חופש הניווט הושב, ואיראן נחלשה משמעותית".
מיצר הורמוז, הממוקם בין עומאן לאיראן, מחבר את המפרץ הפרסי עם מפרץ עומאן והים הערבי. חברות אופ"ק כמו ערב הסעודית, איחוד האמירויות, כווית ועיראק, וכן קטאר, יצואנית גז טבעי נוזלי מובילה, מסתמכות על המצר להובלת רוב נפט וגז לאסיה. איראן עצמה מייצאת את רוב מאגרי הנפט הגולמי שלה דרך המיצר, מה שהגביל את תמריציה לסגור אותו.
איראן איימה בעבר לסגור את המיצר, אך מעולם לא מימשה זאת. ב-22 ביוני, לאחר הפצצות אמריקאיות על שלושה מאתרי הגרעין המרכזיים של איראן, דווח כי הפרלמנט האיראני תמך בהצעה לחסימת המיצר, אך ההחלטה לא הייתה מחייבת, והמועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן היא זו שהייתה צריכה לקבוע זאת באופן סופי.
0 תגובות