
איראן תגיב לכל סנקציה חדשה מצד המערב על איראן - זה המסר שביקש להעביר היום (שני) דובר משרד החוץ האיראני, בתגובה לאיומים של גרמניה וצרפת להחזיר את הסנקציות על מדינת הטרור השיעית.
דבריו של דובר משרד החוץ האיראני איסמעיל באקאי מגיעים בתגובה להצהרה של קנצלר גרמניה פרידריך מרץ אמש (ראשון), לפיה גרמניה תגיש בקשה בתחילת השבוע הבא להפעלת מנגנון הסנקציות על איראן.
דיפלומט צרפתי ששוחח עם 'רויטרס' אישר כי יש כוונה להפעיל את המנגנון, וכי המערב לא יוכל להימנע מכך אם לא ייחתם הסכם גרעין. כעת נראה כאמור כי הפעלת המנגנון קרובה מתמיד, מהלך שישתק את איראן כלכלית.
המנגנון המכונה "סנאפ־בק" (snapback) הוא סעיף שנכלל בהחלטה 2231 של מועצת הביטחון של האו"ם שאישרה את הסכם הגרעין עם איראן (JCPOA) בשנת 2015. מנגנון זה מאפשר לכל אחת מהמדינות החתומות על ההסכם – ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין וגרמניה – לדרוש את חידוש כל הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן לפני החתימה על ההסכם, אם ייקבע שהיא מפרה את התחייבויותיה.
המשמעות המרכזית של המנגנון היא שאין צורך בהצבעה חדשה במועצת הביטחון: ברגע שמדינה מודיעה על "הפרה מהותית" מצד איראן, מופעל תהליך של 30 יום שבסופו הסנקציות מתחדשות באופן אוטומטי, אלא אם כן מתקבלת החלטה מפורשת אחרת – דבר שלמעשה בלתי אפשרי בשל האפשרות של כל אחת מהחברות הקבועות להטיל וטו.
ובמילים אחרות, איראן לא תוכל להסתמך על חברותה של רוסיה במועצת הביטחון של האו"ם, שכן מדובר במנגנון אוטומטי שביטולו ידרוש החלטה אקטיבית נגדו במועצת הביטחון, עליה צפויות צרפת ובעלות בריתה להטיל וטו.
המנגנון נועד לשמש אמצעי לחץ ולוודא שאיראן תעמוד בהתחייבויותיה. בשנת 2020 ניסתה ארצות הברית להפעיל את הסנאפ־בק לאחר שפרשה מההסכם, אך רוב המדינות החתומות טענו שאין לה עוד סמכות משפטית לכך, משום שאינה עוד צד להסכם.
0 תגובות