
שלושת האקוויפרים (מאגר מים תת-קרקעי) המרכזיים בקאבול, בירת אפגניסטן, צנחו ב-25–30 מטרים בעשור האחרון, כך לפי דו"ח נרחב של ארגון Mercy Corps ממאי האחרון. העיר שואבת כיום 44 מיליון קוב מים יותר מהכמות המתחדשת מדי שנה - כמעט פי שניים מהמותר לפי התקנים.
כמחצית מבארות המים, שהן מקור השתייה העיקרי של תושבי קאבול, כבר יבשות. בעיר פועלות למעלה מ-120,000 בארות פרטיות לא-מבוקרות, כמו גם מאות מפעלים ובתי חממה הזוללים את עתודות המים של העיר. אוכלוסיית קאבול זינקה לפחות ממיליון תושבים בשנת 2001 לכ-6 מיליון היום, מה שמעמיס יתר על המידה על משאבי המים הדלים. אורבניזציה מואצת, שינויי אקלים וניהול כושל יוצרים לדבריו של המומחה נאג'יבוללה סדיד "משבר נטול דרך חזרה, אלא אם ינקטו צעדים מיידיים".
התושבים נושאים בנטל כלכלי כבד
המחסור במים הפך לעול כלכלי קשה עבור משפחות בקאבול. לפי Mercy Corps, יש משפחות המוציאות עד 30% מהכנסתן על רכישת מים ממשאיות פרטיות; למעלה משני שליש מהמשפחות חוות כיום חוב הקשור למים. זיהום המים מחריף את המשבר: עד 80% מהמים שנותרו בעיר אינם ראויים לשתייה בגלל חדירת שפכים, מלח וארסן.
"אין חיים בלי מים. אם אפילו תחנות הדלק שמספקות מים יפסיקו - אנשים ימותו מרעב וצמא," סיפר מוחמד אגה לרשת TOLO News.
הקפאת הסיוע הבינלאומי מעצימה את המשבר
חזרת הטליבאן לשלטון ב-2021 טרפה את הקלפים מבחינת תמיכה בינלאומית. כ-3 מיליארד דולר שיועדו למים ותשתיות תברואה הוקפאו, וקיצוצים נוספים בתכניות USAID רק צמצמו עוד יותר את המשאבים.
"ללא מים – אנשים עוזבים את הקהילות. העדר התייחסות לסוגיית המים עלול להוביל להגירה המונית ולסבל עמוק עוד יותר עבור האפגנים," הזהיר דיין קארי, מנהל שלוחת Mercy Corps באפגניסטן.
0 תגובות