הימין הקיצוני נוסק

טלטלה ביפן: הקואליציה איבדה את הרוב גם בבית העליון; העם קורא לבחירות

הקואליציה איבדה את הרוב בבית המחוקקים העליון של המדינה, מה שהביא לקריאות לראש הממשלה שיגרו אישיבה להתפטר מתפקידו | מפלגת הימין הקיצוני הציגה עלייה מרשימה, בעוד העם והאופוזיציה קוראים לבחירות מיידיות ברקע התוצאות המביכות (בעולם) 

ראש ממשלת יפן (צילום: שאטרסטוק)

ראש ממשלת יפן שיגרו אישיבה הודיע כי יישאר בתפקידו, חרף תבוסה קשה שספגה קואליציית השלטון בבחירות לבית העליון. התוצאה עוררה טלטלה בזירה הפוליטית, כשחלק מחברי מפלגתו החלו להביע בפומבי ספקות בנוגע להמשך כהונתו, ואילו מפלגת האופוזיציה המרכזית שוקלת להגיש הצעת אי־אמון.

אישיבה בן ה־68 אמר במסיבת עיתונאים כי בכוונתו להוביל את יפן בתקופה הקריטית של שיחות מכסים מול ארצות הברית, ולהתמודד עם יוקר המחיה הגואה. לדבריו, יפנה בהקדם לנשיא טראמפ בניסיון להגיע להסכמות, ויפעל להביא תוצאות ממשיות. עם זאת, ההערכה היא כעת שמעמדו מעורער במיוחד, שכן כבר בבחירות הקודמות איבד את הרוב בבית התחתון, וכעת גם איבד שליטה על הבית העליון, שם נחלה קואליציית השלטון הפסד כואב.

בבחירות אלו, שנערכו על מחצית מהמושבים בבית העליון המונה 248 חברים, הצליחו המפלגה הליברלית־דמוקרטית של אישיבה ושותפתה לקואליציה "קומייטו" להשיג יחד 47 מושבים בלבד, שלושה פחות מהמינימום הדרוש לרוב. במקביל, המפלגה הדמוקרטית־חוקתית זכתה ב־22 מושבים, מה שמציב אותה בעמדה מחוזקת לקראת מהלך אפשרי להחלפת השלטון.

גורמים בתוך המפלגה השלטת החלו לרמוז על האפשרות להחלפת הנהגה. בין היתר דווח כי ראש הממשלה לשעבר, טרו אסו, העומד בראש אחת הסיעות החזקות במפלגה, התנגד פומבית להמשך כהונתו של אישיבה. לפי הדיווחים, בכירים במפלגה קיימו דיון מיוחד בנושא עוד בליל הבחירות.

על רקע זה, מזכיר הממשלה לענייני סחר, ריוסיי אקאזאווה, המריא לוושינגטון לשיחות מכריעות בניסיון להימנע מהטלת מכסים מצד ארה"ב בתחילת אוגוסט. אך הבוחרים לא התרשמו מהתנהלות הממשלה. "לא הרגשנו שום שינוי, שום פתרון. נראה כאילו ארה"ב ממשיכה לסובב אותנו על האצבע", אמר הבוקר תושב טוקיו בן 60.

במקביל, אחת ההפתעות הבולטות של הבחירות הייתה הצלחת מפלגת הימין הקיצוני "סן־סייטו", שהכפילה את כוחה והוסיפה 14 מושבים למנדט היחיד שהחזיקה. המפלגה, שקמה במהלך מגפת הקורונה עם תכנים קונספירטיביים ברשתות החברתיות, הצליחה למשוך מצביעים רבים תחת סיסמאות כמו "יפן תחילה" ואזהרות מפני "פלישה שקטה" של זרים. יושב ראש המפלגה, סוהיי קמיה - בעברו מורה לאנגלית ומנהל סופרמרקט - רואה במפלגות כמו AfD בגרמניה ו־Reform UK מודל לחיקוי.

למרות הקריאות להתפטרות, אישיבה הבהיר כי אין בכוונתו לפרוש או להרחיב את הקואליציה, אך כן ישתף פעולה עם סיעות אופוזיציה כדי להתמודד עם חששות הציבור. עם זאת, לדבריו, אין לצפות שהפחתת מיסים תספק מענה מיידי לאתגרי המשק.

המערכת הפוליטית בטוקיו נכנסת עתה לתקופה של חוסר יציבות, עם סיכוי ממשי לשינוי בהנהגה או ברכב הקואליציה בחודשים הקרובים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
ממשלת יפן הנוכחית איננה אוהדת ישראל ותמכה בכל יוזמה בינלאומית נגדנו.
נחום

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: